Στο Λονδίνο για το Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο, "SportAccord" βρέθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.

Στο Λονδίνο για το Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο, “SportAccord” βρέθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.

Ο κ. Καπράλος άνοιξε τον κύκλο των εργασιών με τίτλο “City Forum 2011” για τις πόλεις που διεκδικούν ή έχουν αναλάβει μεγάλες διοργανώσεις και με θέμα του debate την “Αξιοποίηση των Εγκαταστάσεων στην Μετα-Αγωνιστική Περίοδο”. Ο κ. Καπράλος ανέλυσε γιατί η Αθήνα διεκδίκησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τονίζοντας ότι ήταν λαϊκή απαίτηση έπειτα από την αποτυχία της υποψηφιότητας για την ανάληψη των Ολυμπιακών του 1996, ειδικά όταν η ιστορία των Αγώνων συνδέεται με την ιστορία της Ελλάδας, αλλά και γιατί ήταν η μεγάλη ευκαιρία της Αθήνας να βελτιώσει τις υποδομές και να αναβαθμιστεί ως τουριστικός προορισμός. Διαχώρισε τα έργα που έγιναν στην Αθήνα, σε δύο κατηγορίες: στα έργα υποδομών και στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Για τον τομέα των υποδομών, τόνισε: “Όσα έγιναν στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς του 2004, άλλαξαν την όψη της πόλης και βελτίωσαν ραγδαία την καθημερινότητα των πολιτών. Έγιναν καινούργιοι δρόμοι, δημιουργήθηκαν δύο γραμμές μετρό, κατασκευάστηκε το τραμ, έγινε ο προαστιακός σιδηρόδρομος, ανανεώθηκε ο στόλος των λεωφορείων, η Αθήνα απέκτησε ένα πανέμορφο καινούργιο αεροδρόμιο, ενώ έγιναν και πολλά έργα στις επικοινωνίες. Παράλληλα δημιουργήθηκαν φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια, βελτιώθηκαν τα Νοσοκομεία, έγιναν έργα υποδομής στον τομέα της ασφάλειας και αγοράστηκε εξοπλισμός, παρόλο που για τα θέματα αυτά, ξοδεύτηκαν περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε. Όλες αυτές οι αλλαγές συνέτειναν ώστε η ζωή των Αθηναίων να γίνει πολύ καλύτερη και σύμφωνα με έρευνα, οι καινούργιες υποδομές ωφέλησαν τους κατοίκους της πρωτεύουσας, οι οποίοι πλέον χρειάζονται 50 λεπτά λιγότερα για να πάνε και να επιστρέψουν από τις εργασίες τους, σε σχέση με την εποχή πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.”

Ο κ. Καπράλος αναφέρθηκε και στις αθλητικές εγκαταστάσεις, με την ανακαίνιση των γηπέδων που υπήρχαν αλλά και με την δημιουργία νέων. “Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις βελτιώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό και εκσυγχρονίστηκαν με νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, με πρώτο το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στο οποίο πραγματοποιήθηκαν οι Τελετές Έναρξης και Λήξης αλλά και αγώνες. Το Ολυμπιακό Στάδιο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα με φουλ ρυθμούς, αντιθέτως με τα Ολυμπιακά Στάδια των πόλεων που έχουν φιλοξενήσει τους Αγώνες τα τελευταία 20 χρόνια. Στον τομέα της δημιουργίας των νέων εγκαταστάσεων έγιναν λάθη. Χάθηκαν τρία πολύτιμα χρόνια αμέσως μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών ενώ δεν υπήρχε σωστός σχεδιασμός και ελήφθησαν λανθασμένες αποφάσεις ειδικά για τις μόνιμες εγκαταστάσεις μη δημοφιλών αθλημάτων, για τα οποία υπήρχαν πιέσεις από τις διεθνείς ομοσπονδίες προκειμένου να συνεχίσουν τα γήπεδα να αποτελούν κύτταρα ανάπτυξης των αθλημάτων και μετά τους Ολυμπιακούς, χωρίς όμως να υπολογιστεί το κόστος. Επίσης η απουσία νόμου που θα όριζε τον φορέα που θα αναλάμβανε την κυριότητα όλων των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, έκανε ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα στον τομέα αυτό”.