Ψήλωσε η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση μέσα στο 2013! Γεύτηκε το νέκταρ πρωτοφανών διακρίσεων, κέρδισε πόντους σε αξία, σε δημοτικότητα και πρεστίζ και φούσκωσε από περηφάνια για τις συγκινήσεις, που χάρισε στους δικούς της ανθρώπους και στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα.

Ψήλωσε η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση μέσα στο 2013! Γεύτηκε το νέκταρ πρωτοφανών διακρίσεων, κέρδισε πόντους σε αξία, σε δημοτικότητα και πρεστίζ και φούσκωσε από περηφάνια για τις συγκινήσεις, που χάρισε στους δικούς της ανθρώπους και στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Το ασημένιο μετάλλιο της εθνικής ομάδας ανδρών και το χάλκινο του Παναγιώτη Γκιώνη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του περασμένου Οκτωβρίου αποτέλεσαν τις κορυφαίες στιγμές σε μία χρονιά, που ουδείς φανταζόταν τόσο παραγωγική στην έναρξή της. Η οικονομική καχεξία δυσκόλεψε ακόμα πιο πολύ το έργο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., όμως σε πείσμα των καιρών το άθλημα μεγαλούργησε κι έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία του! Πορεύτηκε με σύνεση, μεθοδική δουλειά και άσβεστη διάθεση, όπως σταθερά κάνει στα χρόνια της κρίσης και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να νιώσει τις μεγάλες χαρές, που τόσο άξιζε και κυνηγούσε εδώ και πολύ καιρό.

Ο Γκιώνης πέρα από τα δύο μετάλλια στο Σβέσατ της Αυστρίας πανηγύρισε άλλο ένα χάλκινο στο όπεν της Σουηδίας και ήταν κι αυτή πρωτόγνωρη επιτυχία για τον ίδιο στο απλό ανδρών ενός World Tour. Επιπλέον, ψηφίστηκε τρίτος καλύτερος αθλητής στην Ελλάδα για το 2013, ενώ κλείνει το έτος στη δεύτερη υψηλότερη θέση της καριέρας του στην παγκόσμια κατάταξη!

Από κει και μετά, ήρθαν κι από αλλού ενθαρρυντικά σημάδια, που πείθουν για την ιδιαίτερα αποδοτική χρονιά: Οι πολλές θετικές στιγμές της νεάνιδας Κατερίνας Τόλιου, που επιβεβαιώνουν ότι έχει λαμπρό  μέλλον. Τα τρία μετάλλια του Γιάννη Σγουρόπουλου και τα δύο του Στράτου Δαμιανή στους παίδες στο όπεν της Σερβίας, το ασημένιο και το χάλκινο του Νίκου Αντωνιάδη και του Ανδρέα Τσόπελα, επίσης σε επίπεδο παίδων, στο τουρνουά της Μάλτας (ενταγμένα και τα δύο events στο Global Junior Circuit). Επίσης, ο θεσμός των αναπτυξιακών ανοιχτών πρωταθλημάτων γνωρίζει τεράστια απήχηση, εφαρμόζονται νέες ιδέες και το αγωνιστικό πρόγραμμα βγαίνει χωρίς απρόοπτα παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Ας θυμηθούμε καλύτερα τα πιο σημαντικά γεγονότα για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση μέσα στο 2013:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ:
Στην ετήσια γιορτή για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. έχει εκλεκτό προσκεκλημένο. Στην εκδήλωση, που γίνεται στις 9 Ιανουαρίου στην ομοσπονδιακή αίθουσα STAG του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, παρίσταται ο Ιταλός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (E.T.T.U.) Στέφανο Μπόζι, ο οποίος βραβεύεται από την ομοσπονδία για την αμέριστη βοήθειά του στο ελληνικό πινγκ πονγκ.

Στο 2ο σεμινάριο competition managers της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (I.T.T.F.), που διοργανώνεται στη
Βιέννη, ο υπεύθυνος μηχανογράφησης της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Δημοσθένης Μεσσήνης παρουσιάζει στις 11 Ιανουαρίου το online σύστημα καταχωρήσεων για τα τουρνουά της σειράς Global Junior Circuit. Το δημιούργησε ο ίδιος και είναι αυτό που εφαρμόζεται από το 2013.

Στις 29 Ιανουαρίου οι εθνικές μας ομάδες των ανδρών και των γυναικών αγωνίζονται παράλληλα στο Σ.Ε.Φ. για την 4η αγωνιστική των γκρουπ στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και γνωρίζουν ήττες, που τις αναγκάζουν να διεκδικήσουν στο φινάλε της διοργάνωσης την παραμονή στη Championship Division και τη Challenge Division αντίστοιχα. Οι άνδρες χάνουν 3-2 από την Κροατία και οι γυναίκες 3-1 από τη Λιθουανία. Ο Κώστας Βατσακλής παρατάσσει τους Κρεάνγκα, Γκιώνη και Παπαγεωργίου (από μία νίκη οι δύο πρώτοι) και ο Γιώργος Καρύτσας τις Τόλιου, Παπαδάκη και Χριστοφοράκη (τη νίκη η πρώτη).

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ:

Στις 9 και 10 του μήνα διεξάγεται στο Σ.Ε.Φ. το πρωτάθλημα ΤΟΠ 8 με προσκλήσεις και το επαναφέρει στην αγωνιστική σκηνή ύστερα από τρία χρόνια. Οι αγώνες περιλαμβάνουν οκτώ ηλικιακές κατηγορίες. Τα χρυσά μετάλλια κατακτούν ο Κώστας Παπαγεωργίου στους άνδρες, η Γεωργία Ζαβιτσάνου στις γυναίκες, ο Ηλίας Μιχαηλίδης στους εφήβους, η Κατερίνα Τόλιου στις νεάνιδες, ο Γιάννης Σγουρόπουλος στους παίδες, η Βασιλική Τζίμου στις κορασίδες, ο Γιάννης Μπόσκοβιτς στους παμπαίδες και η Έλλη Φίσερ στις παγκορασίδες.

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΕΠΑΘΛΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Στις 16 και 17 Φεβρουαρίου και πάλι στο φαληρικό στάδιο η ομοσπονδία διοργανώνει πρώτη φορά ανοιχτό Πανελλήνιο πρωτάθλημα με χρηματικά έπαθλα. Οι αθλητές και οι αθλήτριες δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για τη νέα ατομική διοργάνωση και οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 100. Νικητές αναδεικνύονται ο Κώστας Παπαγεωργίου στους άνδρες και η Κατερίνα Τόλιου στις γυναίκες με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου και τη Λάουρα Νικουλάε αντίστοιχα να φτάνουν στον τελικό. Τα χρήματα για τους νικητές, που υπολογίζονται με βάση τις συμμετοχές, συγκεντρώνονται κυρίως από το παράβολο των αθλητών/τριών και συμπληρώνονται από την ομοσπονδία.

Δύο θετικά πλασαρίσματα καταφέρνει η ελληνική πλευρά στο τουρνουά μικρών ηλικιών της Τσεχίας, που ολοκληρώνεται στις 17 του μήνα στην πόλη Χόντονιν και είναι της σειράς του Global Junior Circuit. Στο απλό παίδων ο Νίκος Αντωνιάδης προχωρά στις θέσεις 17-32 και στο διπλό παίδων ο ίδιος αθλητής και ο Ανδρέας Τσόπελας μπαίνουν στη 16άδα.
Το τριήμερο 15-17 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο, το σεμινάριο προπονητών της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. για την «Αθλητική ψυχολογία στα ατομικά αθλήματα και την επιτραπέζια αντισφαίριση». Διδάσκει η Σλοβένα επίσημη επιμορφωτής της E.T.T.U. Τάνια Κάτνια, καθηγήτρια αθλητικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνα και δίνει σε όλους να καταλάβουν ότι η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη του αθλητή.

ΜΑΡΤΙΟΣ:

ΑΠΟ ΔΥΟ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΦΙΛΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ

Ο μήνας μπαίνει με την τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος ανδρών-γυναικών στο Σ.Ε.Φ. (02-03/03). Ο Κώστας Παπαγεωργίου και η Χριστίνα Φίλη γίνονται μεγάλοι πρωταγωνιστές, καθώς κατακτούν από δύο τίτλους σε απλό και διπλό. Ο Παπαγεωργίου φτάνει στην πρωτιά στο απλό για 4η διαδοχική σεζόν και 5η συνολικά, ενώ η Φίλη κυριαρχεί για 7η φορά στην καριέρα της στο σπουδαιότερο αγώνισμα. Στο διπλό ανδρών είναι νικητές για 3η συνεχόμενη χρονιά ο Παπαγεωργίου με τον Κώστα Λαγογιάννη και στο διπλό γυναικών παίρνουν το χρυσό μετάλλιο η Φίλη με τη Λάουρα Νικουλάε. Αξιοσημείωτο ότι και οι τέσσερις Πανελληνιονίκες είναι του Πέρα Αθηνών.

Στις 12 Μαρτίου οι εθνικές μας ομάδες επιτυγχάνουν τους στόχους τους στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Έστω και στην τελευταία αγωνιστική των γκρουπ σώζουν την παρτίδα άνδρες και γυναίκες και διατηρούνται στην 1η (Championship) και τη 2η (Challenge) κατηγορία αντίστοιχα. Η εθνική ανδρών επιβάλλεται 3-1 της Ουγγαρίας στο Σ.Ε.Φ. και παίρνει την 5η θέση με 7 βαθμούς στο γκρουπ Β. Αγωνίζονται οι Γκιώνης, Κρεάνγκα, Παπαγεωργίου με τον πρώτο να σημειώνει δύο νίκες και τον δεύτερο μία. Το συγκρότημα των γυναικών περνάει νικηφόρα από την Πάρμα και με το 3-1 απέναντι στην Ιταλία καταλαμβάνει τη σωτήρια 5η θέση στο γκρουπ Α με 6 βαθμούς. Η Τόλιου βγάζει δύο νίκες (εντυπωσιακή η δεύτερη κόντρα στην πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης του ομαδικού Νικολέτα Στεφάνοβα), η Χριστοφοράκη μία και στην τριάδα βρίσκεται και η Παπαδάκη.

ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ MINI MINI CADET ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

Από τις 15 έως τις 17 του μήνα η Ελλάδα έχει συμμετοχή στο όπεν μικρών ηλικιών της Σλοβακίας, που διεξάγεται στο Μαλάσκι και παίρνει και το πρώτο της μετάλλιο για το 2013 σε διεθνή διοργάνωση. Ο 11χρονος Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης του Αναγεννησιακού Πατρών ανεβαίνει στο 3ο σκαλί του βάθρου στο διπλό της κατηγορίας mini mini cadet και μάλιστα στην πρώτη του παρουσία σε διεθνές τουρνουά! Συμπαίκτης του ο Πορτογάλος Λι Τιάγκο. Επίσης, η 12χρονη Έλλη Φίσερ κατατάσσεται στις θέσεις 5-8 του απλού στη mini cadet, ενώ οι 13χρονοι Πέτρος Παναγόπουλος/Κωνσταντίνος Στεφανίδης μπαίνουν στα προημιτελικά του διπλού mini cadet. Στις αντίστοιχες κατηγορίες του ομαδικού οι αθλήτριες Έλλη Φίσερ, Φοίβη Πεχλιβανίδη στην κατηγορία mini cadet και ο Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης με τον Λι Τιάγκο στην κατηγορία mini mini cadet φτάνουν στα προημιτελικά. Τα παιδιά καθοδηγούν οι προπονητές Κωνσταντίνος Κωστόπουλος (του Άρης Βούλας) και Αθανάσιος Τσοκανάς (του Αναγεννησιακού)

Το 7ο ανοιχτό πρωτάθλημα της Σίνδου στη μνήμη του παλιού αθλητή του τοπικού ΜΠΣ Ιωάννη Κόκκινου λαμβάνει χώρα στις 16 και 17 του μήνα  και συγκεντρώνει 200 αγόρια και κορίτσια. Το διοργανώνει στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής η Τοπική Επιτροπή Βόρειας Ελλάδας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. σε συνεργασία με τον Δήμο Δέλτα. Τα χρυσά μετάλλια κατακτούν ο Γρηγόρης Οικονόμου στους νέους, η Γεωργία Χατζηλυγερούδη στις νεάνιδες, ο Μάριος Ελέζογλου στους παίδες, η Κυριακή Κουλιούρη στις κορασίδες, ο Κώστας Στάμου στους παμπαίδες και η Ιωάννα Γερασιμάτου στις παγκορασίδες.

Στο World Tour της Αιγύπτου, που γίνεται στο Κάιρο από τις 21 έως τις 24 του μήνα, η Αγγελίνα Παπαδάκη προχωράει μέχρι τον προημιτελικό γύρο του απλού γυναικών. Πετυχαίνει έτσι το καλύτερο πλασάρισμα Ελληνίδας αθλήτριας στο απλό τέτοιου event. Στην Αίγυπτο αγωνίζεται και ο αδερφός της Γιάννης Παπαδάκης και μπαίνει στον 1ο γύρο του απλού σε άνδρες και Ελπίδες.  
Με τον Ολυμπιακό να κατακτά και τους δύο τίτλους ολοκληρώνονται στην τελευταία ημέρα του μήνα τα πρωταθλήματα της Α2 εθνικής κατηγορίας. Παρουσία στα μπαράζ εξασφαλίζουν ο Γ.Σ. Άρης Βούλας και ο Γ.Α.Σ. Ελευσίς στους άνδρες, ο Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας και ο Τελαμώνας Σαλαμίνας στις γυναίκες. Αντιστοίχως υποβιβάζονται στη Β΄Εθνική ο Παναθηναϊκός Α.Ο. και το Α.Κ. Ζωγράφου από τη μια πλευρά, το Ρουφ 80 και ο Α.Ο. Πεύκης από την άλλη.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ:

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΕΝΟΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ G.J.C.

Δύο μετάλλια κατακτούν τα ελληνικά χρώματα στο διεθνές τουρνουά της Μάλτας, που γίνεται στην περιοχή Κοτονέρα από τις 4 έως τις 7 Απριλίου. Ο Νίκος Αντωνιάδης και ο Ανδρέας Τσόπελας κατακτούν αρχικά το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό παίδων πετυχαίνοντας τέσσερις νίκες. Στον ημιτελικό γνωρίζουν την ήττα από το Κατάρ. Στη συνέχεια παίρνουν μαζί το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό παίδων. Χάνουν στα πέντε σετ από τους αθλητές του Κατάρ Αλ-Ναγκάρ/Αλ-Νασαντί, πάντως πρώτη φορά στα χρονικά είχε η Ελλάδα εκπροσώπηση σε τελικό ενός τουρνουά νέων της σειράς Global Junior Circuit. Οι 15άχρονοι αθλητές αγωνίζονται υπό τις οδηγίες του προπονητή του Α.Ο. Ελληνικού Γιάννη Κορδούτη.

Στις 7 του μήνα τελειώνουν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τα πρωταθλήματα της Α1 εθνικής κατηγορίας με νικητή τον Α.Σ. Πέρα Αθηνών. Στους άνδρες κατακτά τον τίτλο χωρίς ήττα, ενώ στις γυναίκες υπερτερεί σε ισοβαθμία με τον πρωταθλητή του 2012 Δ.Α.Ο. Ταύρου, από τον οποίο χάνει 4-3 στο φινάλε, όμως είχε επικρατήσει 4-1 στον 1ο γύρο. Ο Α.Σ. Πέρα πανηγυρίζει για 3η φορά δύο πρωταθλήματα στην ίδια χρονιά. Στους άνδρες παίρνει τον 17ο τίτλο του και στις γυναίκες τον 4ο. Ο προπονητής Γιάννης Βλοτινός έχει στην ομάδα των ανδρών τους Κώστα Παπαγεωργίου, Κώστα Λαγογιάννη, Λευτέρη Μάκρα και Νίκο Κεσκίνογλου και σ’ εκείνη των γυναικών τις Χριστίνα Φίλη, Λάουρα Νικουλάε, Όλγα Γεωργοπούλου και Δήμητρα-Θωμαΐδα Τσεκούρα. Το Π.Κ.Δ. Ταύρου οδηγείται στον υποβιβασμό και στις δύο κατηγορίες.

Στις 13 και 14 Απριλίου διεξάγεται πρώτη φορά αναπτυξιακό τουρνουά στο Μέτσοβο και αφήνει εξαιρετικές εντυπώσεις. Το διοργανώνει η Τοπική Επιτροπή Βόρειας Ελλάδας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. σε συνεργασία με τον δήμο Μετσόβου και συγκέντρωσε 112 αγόρια και κορίτσια Τα χρυσά μετάλλια κατακτούν ο Λευτέρης Σβαρνάς στους νέους, ο Γιώργος Σταματούρος στους παίδες, η Χριστίνα Ταουσάνη στις κορασίδες, ο Αλέξης Κουλουριώτης στους παμπαίδες και η Ιωάννα Γερασιμάτου στις παγκορασίδες.

Στις 20 και 21 του μήνα γίνονται στο Σ.Ε.Φ. τα μπαράζ για την Α1 και την Α2. Την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία πανηγυρίζουν ο Άρης Βούλας στους άνδρες (με τους Κωνσταντίνο Κωστόπουλο, που είναι και κόουτς, Μιχάλη Τσαχάκη, Χρήστο Τσαρσιταλίδη, Γιώργο Λιλή και τον Πέτρο Μαριόλη, που έχει συμμετοχές στο πρωτάθλημα) και ο Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας στις γυναίκες (με τον προπονητή Γιάννη Σταύρου να βασίζεται στις Χριστιάνα Κανάρη, Μαρία Κρουστάλλη, Γεωργία Χατζηλυγερούδη και στο πρωτάθλημα να χρησιμοποιεί ακόμα τις Χριστίνα Ταουσάνη, Θεοδώρα Ζήσου, Αργυρώ Τουραμανίδου και Ελευθερία Παρασίδου). Επίσης, εξασφαλίζουν την παραμονή στην κατηγορία το Ηράκλειο 2001 στους άνδρες και η Αθηνά Μαγκουφάνας στις γυναίκες.

Από τη Β΄Εθνική την προαγωγή στην Α2 εξασφαλίζουν ο Ίφιτος Πατρών και ο Άρης Νικαίας στους άνδρες, ο Ο.Ε.Α. Έδεσσας και ο Γ.Σ. Άρης Βούλας στις γυναίκες. Ο Ίφιτος και η Έδεσσα φτάνουν στην άνοδο πρώτη φορά στην ιστορία τους. Η ομάδα της Πάτρας παρατάσσει στα μπαράζ τους Μανώλη Σγουρομάλλη, Παναγιώτη Πετρή, Ανδρέα Τσεγγενέ, Βασίλη Μπιθέλη και Παναγιώτη Γιώτη (που είναι και προπονητής του σωματείου), ενώ στο πρωτάθλημα αγωνίζονται ακόμα οι Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, Ιάσωνας Φιλιππόπουλος, Γιάννης Τζαβέλας και Ηλίας Γιαννόπουλος. Ο Άρης Νικαίας μετέχει στα μπαράζ με τους Ηλία Μιχαηλίδη, Άνθιμο Τσεντεκίδη, Σταύρο Βρεττάκο και Άρη Πετρόπουλο και στο πρωτάθλημα παίρνει χρόνο συμμετοχής και ο Ανέστης Βατσιωαννίδης (προπονήτρια η Λάουρα Νικουλάε). Ο Ο.Ε.Α. Έδεσσας του Τάκου Αναστασιάδη έχει στην τριάδα τις Ντετελίνα Πέτροβα, Μαρία Μαρκοζάνη και Αναστασία Μπέλλου, ενώ ο Άρης Βούλας του Κωνσταντίνου Κωστόπουλου χρησιμοποιεί στα μπαράζ τις Φρόσω Τσαχάκη, Έλλη Φίσερ, Ιφιγένεια Ισαμπάλογλου, Στέλλα Πατεράκη και στη διάρκεια της σεζόν και τις Φοίβη Πεχλιβανίδη και Μαρία Αντωνιάδου.

Το τριήμερο 27, 28 και 29 Απριλίου λαμβάνει χώρα στο Σ.Ε.Φ. η τελική φάση του Πανελληνίου πρωταθλήματος νέων-νεανίδων σε ομαδικά και ατομικά αγωνίσματα. Την Κυριακή 28 του μήνα αναδεικνύονται πρωταθλητές Ελλάδας του ομαδικού ο Γ.Α.Σ. Ελευσίς στα αγόρια και ο Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας στα κορίτσια και το καταφέρνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Για την Ελευσίνα ο προπονητής Γιάννης Λογοθέτης βασίζεται στους Κώστα Σγουρόπουλο, Γιάννη Σγουρόπουλο, Στράτο Δαμιανή και Μιχάλη Βακράκο. Για την Καβάλα ο Γιάννης Σταύρου έχει στην αποστολή τις Γεωργία Χατζηλυγερούδη, Χριστιάνα Κανάρη, Άννα Σοφιανού και Χριστίνα Ταουσάνη. Τη Μεγάλη Δευτέρα παίρνουν τον πανελλήνιο τίτλο στο απλό ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης στους νέους και η Κατερίνα Τόλιου στις νεάνιδες. Ο 16άχρονος αθλητής της Προόδου Ραφήνας δίνει ιδανική συνέχεια στους τρεις διαδοχικούς τίτλους, που είχε στο απλό παίδων και πετυχαίνει κάτι μοναδικό στα χρονικά των Πανελληνίων πρωταθλημάτων. Η αθλήτρια του Δ.Α.Ο. Ταύρου διατηρεί τα πρωτεία και κάνει το 3 στα 3 στο αγώνισμα στο κλείσιμο της παρουσίας της ως νεάνιδα! Στο διπλό εφήβων κατακτούν το χρυσό μετάλλιο οι Κωνσταντίνος Σγουρόπουλος/ Πέτρος Σιαπκαράς (Γ.Α.Σ. Ελευσίς/Ε.Α. Βόχας) και στο διπλό νεανίδων οι Χριστιάνα Κανάρη/Γεωργία Χατζηλυγερούδη (Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας).

ΜΑΪΟΣ:

Στις 10, 11 και 12 Μαΐου διεξάγονται στο φαληρικό στάδιο τα τελικά του Πανελληνίου πρωταθλήματος παίδων-κορασίδων. Στο ομαδικό κατακτούν την πρωτιά ο Δ.Α.Ο. Ταύρου και ο Γ.Σ. Άρης Βούλας αντίστοιχα. Ο Δ.Α.Ο.Τ. αγωνίζεται με τους Νίκο Αντωνιάδη, Ανδρέα Τσόπελα, Γιάννη Πετρόπουλο, Γιάννη Βλασσά κι έχει προπονητή τον Αλέξη Αρσενιάδη. Το σωματείο της Βούλας φτάνει στην επιτυχία με τις Στέλλα Πατεράκη, Έλλη Φίσερ, Ιφιγένεια Ισαμπάλογλου, Φοίβη Πεχλιβανίδη, Μαρία Αντωνιάδου και τεχνικό υπεύθυνο τον Κωνσταντίνο Κωστόπουλο. Στο απλό πρωτεύουν ο Στράτος Δαμιανής στους παίδες και η Βασιλική Τζίμου στις κορασίδες. Ο αθλητής της Ελευσίνας κάνει βήμα παραπάνω μετά το χρυσό μετάλλιο στο απλό παμπαίδων το 2011, ενώ η προερχόμενη από τη Θεσσαλονίκη αθλήτρια του Ρουφ 80 καταφέρνει πρώτη φορά κορυφαία πανελλήνια διάκριση. Στο διπλό παίδων το χρυσό μετάλλιο κατακτούν οι Νίκος Αντωνιάδης/Ανδρέας Τσόπελας του Δ.Α.Ο. Ταύρου και στο διπλό κορασίδων οι Στέλλα Πατεράκη/Έλλη Φίσερ του Άρη Βούλας.

Για τρίτη χρονιά στη σειρά πραγματοποιείται επιτυχώς μακριά από την Αττική το Πανελλήνιο πρωτάθλημα βετεράνων κι ανεξαρτήτων αθλητών. Το φιλοξενεί η ακριτική Φλώρινα στις 11 και 12 του μήνα, αγκαλιάζει τη διοργάνωση και την προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο. Είναι το 4ο συνολικά Πανελλήνιο πρωτάθλημα και συγκεντρώνει 114 συμμετοχές. Παράλληλα γίνονται και οι τελικές φάσεις στους ομαδικούς αγώνες πρωταθλήματος και Κυπέλλου του Π.Ο.Φ.Επ.Α. Πρωταθλητές στο ατομικό αναδεικνύονται οι: Νίκος Μουχτούρης (βετεράνων 40-49 ετών), Ηλίας Βουτσινάς (βετεράνων 50-59), Άγγελος Μακρής (βετεράνων 60+), Εμμανουέλα-Ευγενία Πετράκη (βετεράνων γυναικών), Παναγιώτης Φωτάκης (ανεξαρτήτων 18-39), Αλέξανδρος Κρουτζίνσκι (ανεξαρτήτων 40-49), Ισαάκ Βασιλειάδης (ανεξαρτήτων 50-59), Παντελής Θεοδώρου (ανεξαρτήτων 60+), Βασιλική Σταθά (ανεξάρτητων γυναικών) και Άρης Κατσάβριας (μη εν ενεργεία αθλητών 30-39). Στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο Π.Ο.Φ.ΕΠ.Α. φτάνουν στην πρωτιά δύο ομάδες από τη Βόρεια Ελλάδα. Οι Κροκόδειλοι Φλώρινας κυριαρχούν στα πλέι οφ του πρωταθλήματος και ο Α.Ο. Νέμεσις από τη Θεσσαλονίκη στην αντίστοιχη διαδικασία του Κυπέλλου.

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών του Παρισιού (14-21 Μαΐου) εκπροσωπούν τα ελληνικά χρώματα οι αθλητές Καλλίνικος Κρεάνγκα, Παναγιώτης Γκιώνης, Κώστας Παπαγεωργίου, Κώστας Λαγογιάννης, Λευτέρης Μάκρας και οι αθλήτριες Αγγελίνα Παπαδάκη, Μαρία Χριστοφοράκη και Φιλαρέτη Εξάρχου. Ο Παπαγεωργίου και η Χριστοφοράκη προκρίνονται στον 1ο γύρο του απλού και αποκλείονται εκεί. Το ίδιο ισχύει και για το ζευγάρι Παπαδάκη/Χριστοφοράκη στο διπλό γυναικών. Στο απλό ανδρών ο Κρεάνγκα φτάνει μέχρι τον 3ο γύρο (σ.σ. των «32») με σπουδαία νίκη-ανατροπή από 1-3 επί του Κορεάτη Κιμ Μιν Σέοκ. Γνωρίζει τον αποκλεισμό από τον Κινέζο Γιαν Αν (4-0), όπως και ο Γκιώνης νωρίτερα, στον 2ο γύρο, από τον Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (4-2). 

Στις 18 και 19 του μήνα γίνεται στη δημοτική αθλητική αίθουσα της Βούλας το 5ο Παναττικό πρωτάθλημα. Μαζεύει 187 αθλητές κι αθλήτριες από διάφορα σημεία της χώρας και το οργανώνει ο Α.Ο. Άρης 2006 με τη συνεργασία της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.. Περιλαμβάνει τις κατηγορίες νέων, παίδων-κορασίδων, παμπαίδων-παγκορασίδων, μίνι παμπαίδων-μίνι παγκορασίδων και τα χρυσά μετάλλια κατακτούν αντίστοιχα οι Ηλίας Μιχαηλίδης, Γιώργος Σταματούρος, Κριστίν Σεβνταγιάν, Γιάννης Μπόσκοβιτς, Ιωάννα Γερασιμάτου, Αλέξανδρος Μαργαρίτης και Φιλάνθη Λαζίδη.

Από τις 24 έως τις 26 του μήνα φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη το θεματικό σεμινάριο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. για τη φυσική κατάσταση στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Το παρακολουθούν 21 μαθητές και εισηγητής είναι ο Σλοβένος Μίραν Κόντριτς, επίσημος επιμορφωτής της E.T.T.U. και καθηγητής φυσικής αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Λουμπλιάνα.

ΙΟΥΝΙΟΣ:

Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου διεξάγεται στο Ζάγκρεμπ το επαμειβόμενο κροατικό όπεν κι εκεί αποκομίζουν πολύτιμες εμπειρίες οι νεαροί διεθνείς Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος και Γεωργία Ζαβιτσάνου. Κάνουν την προσπάθειά τους σημειώνοντας από μία νίκη στα προκριματικά γκρουπ, αλλά μένουν έξω από τα κυρίως ταμπλό του απλού.
Στο τριήμερο 22-24 Ιουνίου ολοκληρώνονται στο Σ.Ε.Φ. τα Πανελλήνια πρωταθλήματα της σεζόν με τις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες. Στο ομαδικό παμπαίδων αναδεικνύεται νικητής ο Αετός Κορυδαλλού (με τους Γιάννη Δαμιανή, Γιάννη Μπόσκοβιτς, Αλκίνοο Παγόπουλο και κόουτς τον Χρήστο Λάμη), ενώ στο ομαδικό παγκορασίδων φτάνει στην 1η θέση ο Άρης Βούλας (με τις Έλλη Φίσερ, Φοίβη Πεχλιβανίδη και προπονητή τον Κωνσταντίνο Κωστόπουλο). Το σωματείο του Κορυδαλλού κατακτά πρώτη φορά πανελλήνιο τίτλο, ενώ ο Άρης διευρύνει παράδοση με τέσσερις πρωτιές στην τελευταία πενταετία από ομάδες της Βούλας.

Η ΕΠΙΔΟΣΗ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΦΙΣΕΡ ΣΤΙΣ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ

Στα ατομικά αγωνίσματα πρωταγωνιστούν ο Αλέξης Κουλουριώτης και η Έλλη Φίσερ, καθώς κατακτούν από δύο χρυσά μετάλλια. Ο 12χρονος αθλητής του Γ.Α.Σ. Ελευσίς επικρατεί στο απλό παμπαίδων, αλλά και στο διπλό με τον Κώστα Στάμου της ίδιας ομάδας. Η συνομήλική του αθλήτρια του Άρη Βούλας, αφού κυριαρχεί στο διπλό με τη Φοίβη Πεχλιβανίδη του ίδιου σωματείου, αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Ελλάδας και στο απλό παγκορασίδων και μάλιστα το καταφέρνει για δεύτερη χρονιά στη σειρά! Οι δύο διαδοχικοί τίτλοι στο αγώνισμα αποτελούν επίδοση ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού είτε για αγόρια είτε για κορίτσια!
Στο γυμναστήριο Yenisehir Exhibition Centre πραγματοποιείται από τις 25 έως τις 29 του μήνα το τουρνουά της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στους Μεσογειακούς Αγώνες της Μερσίνας. Στην Τουρκία αγωνίζονται οι Λευτέρης Μάκρας, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, Κατερίνα Τόλιου και Αγγελίνα Παπαδάκη. Το καλύτερο πλασάρισμα το πετυχαίνει η Τόλιου, που προχωρά στα προημιτελικά του απλού. Ο Μάκρας και η Παπαδάκη φτάνουν στη 16άδα, ενώ στο ομαδικό τα γαλανόλευκα χρώματα αποκλείονται στα προκριματικά. Υπεύθυνος και για τις δύο ομάδες είναι στη γειτονική χώρα ο ομοσπονδιακός προπονητής των ανδρών Κώστας Βατσακλής.

Το αγωνιστικό καλεντάρι της σεζόν 2012-2013 ολοκληρώνεται υπέροχα στη Φλώρινα μ’ ένα ακόμα αναπτυξιακό τουρνουά. Στο δημοτικό κλειστό γυμναστήριο της πόλης αγωνίζονται συνολικά 118 παιδιά από τις κατηγορίες του παμπαιδικού έως τις εφηβικές ηλικίες. Το όπεν διοργανώνει η Τοπική Επιτροπή της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. σε συνεργασία με το Α.Σ.Ε.Α. Σάρισες Φλώρινας και υπό την αιγίδα του Δήμου Φλώρινας και της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Στους νέους κατακτά την πρωτιά ο Γιάννης Πετρόπουλος, στους παίδες ο Κωνσταντίνος Αλμπανάκης, στις κορασίδες η Χριστίνα Ταουσάνη, στους παμπαίδες ο Ανδρέας Μίντσης και στις παγκορασίδες η Καλλιόπη Τζουνοπούλου Ο μικρός Μίντσης είναι ο μόνος αθλητής, που παίρνει δύο χρυσά μετάλλια, καθώς στο ίδιο τουρνουά γίνονται και αγώνες ομαδικού. Εκεί ο Α.Σ. Πέρα Θεσσαλονίκης κυριαρχεί στους νέους, η μικτή ομάδα Ο.Ε.Α. Βέροιας/Ο.Ε.Α. Έδεσσας στους παίδες, επίσης η μικτή Απόλλωνα Καλαμαριάς/Ο.Ε.Α. Βέροιας στους παμπαίδες και ο ΠΑΣ Εχέδωρος σε κορασίδες-παγκορασίδες.

ΙΟΥΛΙΟΣ:

Από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου γίνεται στην Κικίντα της Σερβίας το 21ο Βαλκανικό πρωτάθλημα νέων και η Ελλάδα μετέχει με επτά αθλητές κι αθλήτριες. Είναι οι Στράτος Δαμιανής, Ανδρέας Τσόπελας, Γιώργος Σταματούρος, Νίκος Βλαχάκης, Γεωργία Χατζηλυγερούδη, Χριστιάνα Κανάρη και Θάλεια Κορδούτη και καθοδηγούνται από τους προπονητές Γιώργο Χριστοφοράκη (ομάδα παίδων) και Γιάννη Σταύρου (νεανίδων). Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση στο ομαδικό παίδων κι εμφανίζει και τρεις εισόδους στα προημιτελικά των ατομικών αγωνισμάτων. Στο απλό παίδων με τον Δαμιανή, στο διπλό παίδων με τους Δαμιανή/Τσόπελα και στο διπλό νεανίδων με την Κορδούτη και τη Ρουμάνα συμπαίκτριά της Τρίφου.

Ο ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΙΟ ΜΕΝΤΕΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Στις 5 Ιουλίου ανακοινώνονται οι μεταγραφές και η μεγάλη είδηση είναι ο Ολυμπιακός φέρνει στο πρωτάθλημα της Α1 τον Πορτογάλο διεθνή Ένιο Μέντες. Εξάλλου, αυξάνονται σε 12 οι Έλληνες πρωταθλητές, που αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού και τα νέα ονόματα είναι ο Λευτέρης Μάκρας (στη Γαλλία) και η Δήμητρα-Θωμαΐς Τσεκούρα (στην Τσεχία).  

Λίγες ημέρες μετά η Ελλάδα πηγαίνει στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων-νεανίδων της Τσεχίας με πλήρεις ομάδες και τις συνθέσεις, που προκύπτουν από τους αγώνες κατάταξης. Από τις 12 έως τις 21 του μήνα αγωνίζονται στην Οστράβα οι έφηβοι Ηλίας Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Αγγελάκης, Πάρις Ζώνιος, οι νεάνιδες Κατερίνα Τόλιου, Κωνσταντίνα Παρίδη, Φιλία Εμίρη, οι παίδες Νίκος Αντωνιάδης, Γιάννης Σγουρόπουλος και οι κορασίδες Ελένη Σοφρά και Στέλλα Πατεράκη. Τους διεθνείς κοουτσάρουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές Μιχάλης Κατσικαδέλης (υπεύθυνος για τις νεάνιδες), Σωκράτης Παπασάβογλου (παίδες) και οι σωματειακοί Λουίτζι Σκέμβρης (έφηβοι) και Κωνσταντίνος Κωστόπουλος (κορασίδες). Στο ομαδικό δεν έρχεται κάτι ουσιαστικό. Τα συγκροτήματα των νεανίδων και των κορασίδων υποβιβάζονται από την Α΄στη Β΄κατηγορία μένοντας στην 22η και την 25η θέση αντίστοιχα. Οι παίδες και οι νέοι, που μετείχαν στη Β΄κατηγορία κατέλαβαν την 21η και την 25η θέση αντίστοιχα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στα ατομικά αγωνίσματα της διοργάνωσης κάνει την καλύτερη πορεία η Τόλιου. Πλασάρεται στις θέσεις 9-16 του απλού νεανίδων, προχωρά στη 16άδα και στο διπλό νεανίδων με συμπαίκτρια τη Σουηδέζα Μπέργκστρομ.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ:

Την πρώτη ημέρα του μήνα η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. ανακοινώνει τη λήξη της συνεργασίας της με τέσσερις ομοσπονδιακούς προπονητές. Αποφασίζει να μην ανανεώσει τη σύμβαση με τον προπονητή της εθνικής γυναικών Γιώργο Καρύτσα, ενώ κάνει δεκτή την απόφαση των τριών περιφερειακών προπονητών Σωκράτη Παπασάβογλου, Θανάση Στάθη (Βόρειας Ελλάδας) και Μιχάλη Κατσικαδέλη (Πελοποννήσου) να μη συνεχίσουν για προσωπικούς λόγους. Οι συμβάσεις συνεργασίας και των τεσσάρων προπονητών έληγαν την τελευταία ημέρα του Ιουλίου.

Στις 2 Αυγούστου δημοσιεύονται οι παγκόσμιοι πίνακες αξιολόγησης και ξεχωρίζει η βαθμολογική βελτίωση της Κατερίνας Τόλιου. Μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις στο απλό και το ομαδικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανεβαίνει 56 θέσεις, μετακινείται στο νούμερο 314 και γίνεται ξανά η πρώτη Ελληνίδα του ranking list.

Στις 5 Αυγούστου οι εθνικές και οι προεθνικές ομάδες κάνουν στο Σ.Ε.Φ. την πρώτη προπόνηση για την αγωνιστική περίοδο 2013-2014. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο Κώστας Βατσακλής μένει ο μοναδικός ομοσπονδιακός προπονητής στο φαληρικό στάδιο και μετά τους άνδρες αναλαμβάνει πλέον υπεύθυνος και στις γυναίκες.

Κατά τη συνεδρίαση του στις 29 Αυγούστου το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. συζητά την αλλαγή επικεφαλής στην Τεχνική Επιτροπή ύστερα από έξι χρόνια. Νέος πρόεδρος αναλαμβάνει ο Γιώργος Τσόπελας στη θέση του παραιτηθέντα Γιώργου Παπαγεωργίου.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ:

Την πρώτη μέρα του μήνα ανακοινώνεται ότι ο Σωτήρης Ζήκος είναι ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής για την περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου. Ο πρώην διακεκριμένος αθλητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης και νυν καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στο άθλημα, αντικαθιστά τον Μιχάλη Κατσικαδέλη. Συνεργάζεται με την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. για δεύτερη φορά ύστερα από 13 χρόνια και υπογράφει σύμβαση ενός χρόνου. 

Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Χ.Α.Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης, η μοναδική ελληνική ομάδα, που δήλωσε συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, πανηγυρίζει την πρόκριση στη δεύτερη φάση του E.T.T.U. Cup γυναικών. Το διήμερο 7-8 Σεπτεμβρίου παίζει στο Λουξεμβούργο και αναδεικνύεται νικήτρια στο 1ο γκρουπ! Επικρατεί κατά σειρά 3-2 της ισπανικής Λέκα Ένα και 3-0 της τοπικής Ντίντελενγκ και είναι η πρώτη φορά που προκρίνεται στην επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο προπονητής Δημήτρης Καραΐσκος βασίζεται στις Καλλιόπη Σωτηροπούλου-Πεσιρίδου, Ελένη Γεωργιάδου, Ρόζα Χοβσεπιάν και Ανίτα Χατσατριάν.

Με τα 2α Ελευσίνια ανοίγει στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου η σεζόν 2013-2014. Το αναπτυξιακό τουρνουά, που διοργανώνει στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ο Γ.Α.Σ. Ελευσίς σε συνεργασία με την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. συγκεντρώνει 133 αγόρια και κορίτσια. Το χρυσό μετάλλιο φορούν στο λαιμό τους ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης στους νέους, ο Γιώργος Σταματούρος στους παίδες, ο Κωνσταντίνος Στάμου στους παμπαίδες, η Θάλεια Κορδούτη στις νεάνιδες, η Έλλη Φίσερ στις κορασίδες και η Μαρία Λαδάκη στις παγκορασίδες.

Την αποχώρησή της από την ενεργό δράση ανακοινώνει στις 12 Σεπτεμβρίου η πρώην διεθνής αθλήτρια Διάνα Ζέρδιλα. Η παλιά πρωταθλήτρια Ελλάδας, Μεσογειονίκης και Βαλκανιονίκης ρίχνει τους τίτλους τέλους στα 44 χρόνια της με προσωπικό κομμάτι στο διαδίκτυο.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ:

Στο διάστημα 2-6 Οκτωβρίου γίνεται στην πόλη Βρνιάκα Μπάνια το όπεν νέων και παίδων της Σερβίας, που εντάσσεται στο World Junior Circuit. Η Ελλάδα κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό παίδων με την 1η ομάδα της. Έχοντας στη σύνθεση τον 14χρονο Στράτο Δαμιανή και τον 13χρονο Γιάννη Σγουρόπουλο νικά στο ταμπλό τη Σουηδία 2 με 3-0 και τη Σλοβακία με 3-2, ώσπου κάμπτεται δύσκολα στον τελικό από τη Ρωσία με 3-1. Οι ίδιοι αθλητές πρωταγωνιστούν και στα ατομικά αγωνίσματα. Παίρνουν το χάλκινο μετάλλιο στο διπλό παίδων (επαναλαμβάνοντας την επιτυχία του 2012 στο αντίστοιχο τουρνουά), ενώ ο Σγουρόπουλος έρχεται 3ος και στο απλό παίδων. Υπεύθυνος προπονητής στους παίδες είναι ο Χρήστος Λάμης. Στη μεγάλη ελληνική αποστολή στη Σερβία μετέχουν ακόμα οι Κωνσταντίνος Αγγελάκης, Νίκος Αντωνιάδης, Θάλεια Κορδούτη, Χριστιάνα Κανάρη, Γεωργία Χατζηλυγερούδη, Έλλη Φίσερ, Ελισάβετ Τέρπου, Στέλλα Πατεράκη, Κωνσταντίνος Κώτσης, Νίκος Σκουτέρης, Πάρις Ζώνιος, Γιάννης Πετρόπουλος, Δημήτρης Κορδούτης και οι προπονητές Λουίτζι Σκέμβρης, Γιάννης Σταύρου και Κωνσταντίνος Κωστόπουλος.

ΚΑΡΕ-ΚΑΡΕ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΤΟ ΣΒΕΣΑΤ

Στις 4 Οκτωβρίου ανοίγει τις πύλες του το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σβέσατ, που έμελλε να είναι το καλύτερο στην ιστορία της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης και να προσφέρει πολύ μεγάλες στιγμές. Τη χώρα εκπροσωπούν τέσσερις αθλητές (Καλλίνικος Κρεάνγκα, Παναγιώτης Γκιώνης, Κώστας Παπαγεωργίου, Τάσος Ρηνιώτης) και ισάριθμες αθλήτριες (Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη, Αγγελίνα Παπαδάκη, Φιλαρέτη Εξάρχου), ο Κώστας Βατσακλής έχει την καθοδήγηση των ανδρών και ο Σωτήρης Ζήκος αναλαμβάνει εκτάκτως το κοουτσάρισμα των γυναικών.  Η αρχή στις επιτυχίες γίνεται με την εθνική ομάδα των ανδρών, η οποία επιφυλάσσει κάθε μέρα και μία νέα συγκίνηση. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης επικρατεί για την 1η κατηγορία (Championship Division) 3-1 της Τσεχίας και μπαίνει στην 8άδα (από μία νίκη Κρεάνγκα, Γκιώνης και Παπαγεωργίου). Το Σάββατο 5 Οκτωβρίου αποδίδει ακόμα καλύτερα στα προημιτελικά και λυγίζει με το ίδιο σκορ το 1ο φαβορί του αγωνίσματος, την Πορτογαλία. Χάρη σε δύο νίκες του Γκιώνη και μία του Παπαγεωργίου φτάνει σε σπουδαίο αποτέλεσμα κι εξασφαλίζει το πρώτο της μετάλλιο στο ομαδικό στα χρονικά του θεσμού. Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου επιτυγχάνει εντυπωσιακή ανατροπή κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2003 Λευκορωσία και προκρίνεται στον τελικό. Εκεί που βρίσκεται πίσω στο σκορ με 2-0, πιάνει εντυπωσιακή απόδοση, γυρίζει την κατάσταση σε 3-2 υπέρ της και παίρνει το εισιτήριο για τον πρώτο τελικό της ιστορίας της σε κορυφαία διοργάνωση. Ο Παπαγεωργίου μειώνει σε 2-1 νικώντας τον Τσετίνιν, ο Γκιώνης ισοφαρίζει σε 2-2 κάμπτοντας τον μέγιστο Σαμσόνοφ και ο Κρεάνγκα επιβάλλεται του Πλατόνοφ δίνοντας το έναυσμα για νέους ξέφρενους πανηγυρισμούς. Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου η Ελλάδα χάνει 3-1 στον τελικό από τη Γερμανία, αλλά αποδεικνύει ότι η θριαμβευτική πορεία της έρχεται απόλυτα φυσιολογικά. Παρουσιάζεται άκρως ανταγωνιστική με νέα καλή εμφάνιση, γίνεται η μοναδική ομάδα, που κερδίζει επί μέρους ματς εναντίον των μόνιμων πρωταθλητών Ευρώπης των τελευταίων ετών και προκαλεί τον γενικό θαυμασμό. Ο Κρεάνγκα χάνει στο εναρκτήριο παιχνίδι από τον Οβτσάροφ και ο Γκιώνης ισοφαρίζει με σπουδαία νίκη απέναντι στον Μπάουμ. Ο Παπαγεωργίου γνωρίζει την πρώτη ήττα στη διοργάνωση από τον Φρανζίσκα και αμέσως μετά ο Γκιώνης χάνει δύσκολα από τον Οβτσάροφ. Το αποτέλεσμα στον τελικό ουδόλως περιορίζει τα χαμόγελα της ελληνικής αποστολής, η οποία ζει ιστορική διάκριση. Η 2η θέση αποτελεί ορόσημο για την εθνική μας ομάδα και στις εξέδρες του Schwechat-Multiversum εκτυλίσσονται πρωτόγνωρες στιγμές χαράς και περηφάνιας.

Η εθνική γυναικών αγωνίζεται στη 2η κατηγορία του ομαδικού (Challenge Division). Κάνει αρνητική πορεία και τερματίζει στην 24η θέση, σημειώνοντας μόλις μία νίκη εναντίον της Βουλγαρίας (3-1). Νωρίτερα είχε χάσει 3-1 από την Ιταλία και 3-0 από τη Λιθουανία. Η Ελλάδα μένει σε θέσεις υποβιβασμού, ωστόσο, ευνοείται από αλλαγές, που αποφασίζει στο περιθώριο των αγώνων της Αυστρίας η Ευρωπαϊκή Ένωση του αθλήματος αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής του ομαδικού και σύμφωνα με αυτές διατηρείται στην ίδια κατηγορία και στο επόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Κι ενώ μέσα στα εγκωμιαστικά σχόλια για την εθνική ανδρών, ξεχωρίζει η συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, τα συναισθήματα ευτυχίας συνεχίζονται για τα γαλανόλευκα χρώματα στα ατομικά. Με .κεκτημένη ταχύτητα από τις εμφανίσεις του στο ομαδικό ο Γκιώνης φέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα και στο απλό και υλοποιεί ένα ακόμα όνειρό του κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Αρχίζει την .ξέφρενη πορεία του στις 11 Οκτωβρίου και στους «64» ξεπερνά με πολύ κόπο στα επτά σετ το εμπόδιο του Γάλλου Σαλιφού. Στους «32» με αντίπαλο τον Αυστριακό Γκάρντος βγάζει σε πέρας ακόμα πιο δύσκολη αποστολή, καθώς ανατρέπει το 1-3 σε βάρος του κι επικρατεί με 4-3. Τα Σάββατο 12 του μήνα γράφει ιστορία και σε ατομικό επίπεδο. Αρχικά κάμπτει ξανά με 4-3 σετ τον Ρώσο Σκάτσκοφ και για πρώτη φορά στην καριέρα του μπαίνει στην 8άδα μεγάλης διοργάνωσης. Λίγες ώρες μετά αποκλείει με 4-2 και τον Πορτογάλο Απολόνια κι εξασφαλίζει θέση στο πόντιουμ των νικητών. Στις 13 Οκτωβρίου δίνει νέα αμφίρροπη αναμέτρηση με τον Λευκορώσο Σαμσόνοφ στα ημιτελικά. Γνωρίζει την ήττα με 4-2, αλλά φυσικά .δεν υπάρχει χώρος για πίκρα. Νιώθει μεγάλη ικανοποίηση και περηφάνια για την 3η θέση, φτάνει στον .τυχερό αριθμό 13 τα μετάλλια της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών-γυναικών και χαρίζει πλατιά χαμόγελα σε όλους τους φίλους του αθλήματος. Ο πρωταθλητής μας σημειώνει θετικό πλασάρισμα και στο διπλό ανδρών και με παρτενέρ τον Παπαγεωργίου μπαίνει στις θέσεις 9-16. Στη 16άδα σταματά και η παρουσία του Κρεάνγκα στο απλό ανδρών.

Το Σαββατοκύριακο 5-6 Οκτωβρίου διεξάγεται στο Πήλιο το 5ο αναπτυξιακό τουρνουά της Πορταριάς. Σημειώνει ρεκόρ συμμετοχών με 139 αθλητές κι αθλήτριες, οργανώνεται από την Τοπική Επιτροπή Βόρειας Ελλάδας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. με την πολύτιμη συνεργασία του δήμου Βόλου κι έχει πανηγυρικό επίλογο εξαιτίας της μεγάλης διάκρισης της εθνικής ανδρών στην Αυστρία. Πρωταθλητής στους νέους ανακηρύσσεται ο Σταύρος Βρεττάκος, στους παίδες ο Γιώργος Σταματούρος, στις κορασίδες η Αλεξάνδρα Τουντακόβα, στις παγκορασίδες η Ιωάννα Γερασιμάτου και στους παμπαίδες ο Αλκιβιάδης Σταματούρος.
Στις 17 Οκτωβρίου οι θριαμβευτές του Σβέσατ γνωρίζουν δύο ξεχωριστές τιμές. Το μεσημέρι γίνονται δεκτοί από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό και δέχονται τα συγχαρητήρια του για τα μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το βράδυ στο ομοσπονδιακό προπονητήριο στο Σ.Ε.Φ. βραβεύονται σε ειδική εκδήλωση της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και γνωρίζουν την αποθέωση από περίπου 500 άτομα, που προέρχονται από κάθε μετερίζι του αθλήματος.

Στη σειρά των  αναπτυξιακών τουρνουά δίνει συνέχεια στις 19-20 Οκτωβρίου ο Α.Σ. Πέρα Αθηνών. Διοργανώνει στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο το καθιερωμένο όπεν μικρών ηλικιών κι εμφανίζει ρεκόρ συμμετοχών με 192 αγόρια και κορίτσια. Στους νέους κατακτά το χρυσό μετάλλιο ο Νίκος Αντωνιάδης, στους παίδες ο Στράτος Δαμιανής, στις κορασίδες η Ελένη Σοφρά, στους παμπαίδες ο Γιάννης Δαμιανής και στις παγκορασίδες η Ιωάννα Γερασιμάτου.

Στο ίδιο διήμερο η Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης αγωνίζεται στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας για τη 2η φάση του E.T.T.U. Cup γυναικών. Πραγματοποιεί μία ακόμα πολύ καλή εμφάνιση και παίρνει τη 2η θέση στο 2ο γκρουπ. Τα προγνωστικά βέβαια, είναι εναντίον της και δεν αποφεύγει τον αποκλεισμό από τον 3ο γύρο, όμως είναι σημαντικές οι δύο νίκες κόντρα στην πορτογαλική Γκρούπο ντο Σέντρο (3-2) και τη βελγική Αντβέρπεν (3-2). Η ήττα έρχεται δύσκολα με 3-1 από τη γηπεδούχο Νορντ, που κατακτά την 1η θέση του γκρουπ και την πρωτιά. Η Γεωργιάδου, η Σωτηροπούλου-Πεσιρίδου, η Χατσατριάν και η Χοβσεπιάν αποτελούν και σε αυτό το ταξίδι τις επιλογές του Καραΐσκου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ:

Η εθνική ομάδα των ανδρών «βλέπει» και στην παγκόσμια κατάταξη τα οφέλη από την εντυπωσιακή πορεία της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στο World Team Ranking του Νοεμβρίου εμφανίζει εντυπωσιακή άνοδο πέντε θέσεων και σκαρφαλώνει στο νούμερο 11 από το 16 του Οκτωβρίου!

Στις 10 Νοεμβρίου ο Ολυμπιακός υποχρεώνει τον Α.Σ. Πέρα Αθηνών στην πρώτη του ήττα στην Α1 ανδρών ύστερα από 2,5 χρόνια! Τον καταβάλλει με 4-1 κι έχει για μεγάλο πρωταγωνιστή τον Ένιο Μέντες. Στην πρώτη του μέρα στην Α1 και στο ντέρμπι κορυφής ο διεθνής Πορτογάλος συμβάλει καθοριστικά σε τρεις νίκες (η μία στο διπλό) και οι φίλοι του αθλήματος απολαμβάνουν ξανά μετά από πολλά χρόνια καλό ξένο αθλητή στην Ελλάδα.

Τέσσερις διεθνείς μετέχουν στο ισχυρό γερμανικό όπεν, το οποίο γίνεται από τις 13 έως τις 17 του μήνα στο Βερολίνο. Οι  Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, Αγγελίνα Παπαδάκη και Γεωργία Ζαβιτσάνου αποκλείονται στα προκριματικά των αγωνισμάτων, όμως αποκομίζουν πολύτιμη εμπειρία.

Το διήμερο 16 και 17 Νοεμβρίου διεξάγεται για πρώτη φορά στη Δράμα αναπτυξιακό τουρνουά της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.. Συγκεντρώνει μάλιστα, το πολύ ικανοποιητικό νούμερο των 150 συμμετοχών. Το διοργανώνει με επιτυχία η Τοπική Επιτροπή Bόρειας Ελλάδας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. σε συνεργασία με τον δήμο Δράμας και το σωματείο Α.Σ.Ε.Α. Δράμας. Στους νέους παίρνει το χρυσό μετάλλιο ο Κωνσταντίνος Κώτσης. Στους παίδες κατακτά την 1η θέση ο Ξάνθος Παναγόπουλος, στις κορασίδες η Θεοδώρα-Μαρία Ζήσου στους παμπαίδες ο Κωνσταντίνος-Φώτιος Παπαδάκης και στις παγκορασίδες η Καλλιόπη Τζουνοπούλου.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ:

ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΓΚΙΩΝΗ

Την πρώτη ημέρα του μήνα ο Παναγιώτης Γκιώνης σημειώνει μία ακόμα διεθνή διάκριση κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο World Tour της Στοκχόλμης (που είχε αρχίσει στις 27 Νοεμβρίου). Φτάνει σε μία ακόμα πρωτοφανή επιτυχία για τον ίδιο, καθώς μέχρι εκείνη την ημέρα είχε σε επαμειβόμενα όπεν τρία μετάλλια μόνο στο διπλό. Μάλιστα, στη νέα εξαιρετική πορεία του (υπό τις οδηγίες του Κώστα Βατσακλή) σημειώνει τέσσερις νίκες εναντίον αθλητών, που προέρχονται από την Ασία, με κυριότερη εκείνη απέναντι στον σημερινό παγκόσμιο πρωταθλητή του διπλού ανδρών Τσεν Τσίεν Αν από την Ταϊπέι. Τον αποκλείει στη 16άδα, μετά επικρατεί και του Χουν Τζουν επίσης από την Ταϊπέι, ενώ στους δύο πρώτους γύρους νικά τον Ιάπωνα Χιράνο και τον πολιτογραφημένο Τούρκο Βανγκ Μπόρα. Στα ημιτελικά γνωρίζει την ήττα από τον Κινέζο (νικητή εν τέλει του τουρνουά) Γιαν Αν.
Στον τελευταίο διεθνή πίνακα αξιολόγησης της χρονιάς ο Παναγιώτης Γκιώνης κερδίζει λίγο ακόμα έδαφος, ανεβαίνει στην 34η θέση και αυτή είναι η 2η καλύτερη της καριέρας του. Μετά το Ευρωπαϊκό και στην κατάταξη του Νοεμβρίου είχε όφελος 29 θέσεων.

Τη μεγάλη χαρά και τιμή ν’ αγωνιστεί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων-νεανίδων του Ραμπάτ γνωρίζει η Κατερίνα Τόλιου. Λίγες ημέρες πριν κλείσει η τελευταία της χρονιά στην εφηβική κατηγορία δοκιμάζει την σπουδαία εμπειρία της συμμετοχής στο απλό (5-8 Δεκεμβρίου) στην κορυφαία ετήσια διοργάνωση των νεαρών ηλικιών. Υλοποιεί μάλιστα, τον βασικό της στόχο, που είναι να περάσει στο κυρίως ταμπλό (το καταφέρνει με δύο νίκες και μία ήττα) και χάνει μοναδική ευκαιρία να προχωρήσει στους «32» του αγωνίσματος. Λυγίζει με 4-3 σετ από την σπουδαία Κροάτισσα Λία Ράκοβατς και αρκείται στον 1ο γύρο του ταμπλό (σ.σ. των «64»).

Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου η Τοπική Επιτροπή Δυτικής Ελλάδας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. διεξάγει για 4η χρονιά στην Πάτρα το ανοιχτό πρωτάθλημα μικρών ηλικιών στη μνήμη του πρώην προέδρου της Ιωάννη Ασημακόπουλου. Σημειώνει ρεκόρ συμμετοχών με 163. Στους νέους κατακτά την πρωτιά ο Άνθιμος Τσεντεκίδης, στους παίδες ο Γιώργος Σταματούρος, στους παμπαίδες ο Κωνσταντίνος Στάμου, στις κορασίδες η Έλλη Φίσερ και στις παγκορασίδες η Ιωάννα Γερασιμάτου.

Τα ελληνικά χρώματα κατακτούν τις 5 από τις 6 πρωτιές στο τετραεθνές καθιερωμένο τουρνουά της Κύπρου, που γίνεται από τις 13 έως τις 15 του μήνα στη Λευκωσία. Η Γεωργία Ζαβιτσάνου κατακτά τρία χρυσά μετάλλια: Στο απλό γυναικών, στο διπλό με την Κατερίνα Τόλιου και στο ομαδικό με την ίδια συμπαίκτρια. Ο Λευτέρης Μάκρας και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος αναδεικνύονται νικητές στο διπλό και το ομαδικό ανδρών. Οι δυο τους παίρνουν τη 2η και την 3η θέση αντίστοιχα στο απλό, ενώ η Τόλιου είναι φιναλίστ στον τελικό του απλού. Στο περιθώριο των αγώνων η Παγκύπρια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης απονέμει τιμητική πλακέτα στην δευτεραθλήτρια Ευρώπης εθνική ανδρών της Ελλάδας. 

Στις 13 του μήνα η ιταλική Νορμπέλο της Αγγελίνας Παπαδάκη αποκλείεται στον 3ο γύρο του E.T.T.U. Cup γυναικών ύστερα από δύο πρωτιές στα γκρουπ των πρώτων φάσεων. Στο νοκ άουτ μένει έξω πολύ δύσκολα με 3-2 από την κροατική Κασλ, ενώ μία εβδομάδα μετά ο Κρεάνγκα και ο Γκιώνης πανηγυρίζουν με τις γαλλικές ομάδες τους την πρόκριση στον τελική 8άδα του Τσάμπιονς Λιγκ. Με πρωτιά στο γκρουπ η Ενεμπόν του πρώτου, με τη 2η θέση η Ανζέ του δεύερου.

Στην ετήσια γιορτή του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών για την ανάδειξη των κορυφαίων αθλητών της χρονιάς, η επιτραπέζια αντισφαίριση είναι από τα τιμώμενα αθλήματα. Στη λαμπρή εκδήλωση, που γίνεται στις 16 Δεκεμβρίου στο Σ.Ε.Φ., η εθνική μας ομάδα των ανδρών δέχεται ειδική βράβευση για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σβέσατ. Επίσης, ο Γκιώνης είναι ανάμεσα στους τρεις υποψήφιους για το βραβείο του καλύτερου αθλητή, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά για το άθλημα στα 60 χρόνια του θεσμού! Ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης συγκεντρώνει 566 ψήφους και παίρνει τελικά την απόλυτα τιμητική 3η θέση στην ψηφοφορία. Στην αντίστοιχη ψηφοφορία των ομάδων η εθνική ανδρών έρχεται 5η με 174 ψήφους και σε εκείνη των προπονητών ο Κώστας Βατσακλής 8ος με 78.

Το έτος κλείνει αγωνιστικά με τα «Τερζάκεια», τα οποία διεξάγονται από την Επιτραπέζια Αντισφαίριση Μοσχάτου-Ταύρου για 17η χρονιά στη σειρά στη μνήμη του Βασίλη Τερζάκη. Φιλοξενούνται το διήμερο 28 και 29 Δεκεμβρίου στο κλειστό γυμναστήριο Μοσχάτου κι εμφανίζουν τον εντυπωσιακό αριθμό των 181 συμμετοχών. Τα χρυσά μετάλλια κατακτούν ο Πάρις Ζώνιος στους νέους, η Γεωργία Χατζηλυγερούδη στις νεάνιδες, ο Γιώργος Σταματούρος στους παίδες, η Ελισάβετ Τέρπου στις κορασίδες, ο Αλκιβιάδης Σταματούρος στους παμπαίδες και η Βασιλική Ηλιοπούλου στις παγκορασίδες.