Ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της ΕΟΕ, δεν ξαφνιάστηκε από την απόφαση τη ΔΕΜΑ, για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.

Ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της ΕΟΕ, δεν ξαφνιάστηκε από την απόφαση τη ΔΕΜΑ, για την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.

«Η απόφαση της ΔΕΜΑ δεν μας σόκαρε γιατί οι Μεσογειακοί ήταν στον αέρα για πολύ καιρό. Άλλες οι συνθήκες το 2007, όταν διεκδικήσαμε και πήραμε τους Αγώνες και άλλες το 2010 και το 2011. Από πέρυσι, όταν πλέον η οικονομική κρίση έπληξε την χώρα μας, θα μπορούσαμε να τους έχουμε πει ότι δεν μπορούμε να τους κάνουμε λόγω των συνθηκών και μπορούν να τους πάρουν πίσω. Δυστυχώς πρυτάνευσε η λογική να κάνουμε τους Μεσογειακούς με μειωμένο προϋπολογισμό και φτάσαμε πλέον σε ένα σημείο που δεν μπορούσαμε να εγγυηθούμε ούτε και αυτό τον μειωμένο προϋπολογισμό. Οι άνθρωποι των Μεσογειακών Αγώνων μας έλεγαν ότι το θέμα του προϋπολογισμού είναι δικό σας. Κάνετε τους Αγώνες με όσα χρήματα θέλετε. Εμείς θέλουμε να μας εγγυηθεί η κυβέρνηση ότι θα φιλοξενήσει τους αθλητές είτε σε χωριά, είτε σε κρουαζιερόπλοια και επίσης ότι θα κάνει τους Αγώνες. Δεν μας ενδιαφέρει εάν δεν θέλετε να κάνετε έργα υποδομής, δεν είναι θέμα των Μεσογειακών Αγώνων. Το κακό είναι ότι τόσο καιρό δεν μπορούσε κάποιος να πάρει μία απόφαση. Και φτάσαμε στο σημείο να μας πάρουν τους Αγώνες και να βρεθούμε από κάτω όπως λέμε στον αθλητισμό, ενώ θα μπορούσαμε να τους είχαμε δώσει παλιότερα, με πιο εύσχημο τρόπο. Νομίζω ότι πρυτάνευσαν πιο πολύ μικροκομματικά κριτήρια», είπε ο κ. Καπράλος με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra», ξεκαθαρίζοντας για ακόμη μία φορά ότι η ΔΕΜΑ ουδέποτε ζήτησε από το Βόλο και τη Λάρισα τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων.

«Ακόμα και την κωπηλασία είχαν δεχτεί να γίνει στο λιμάνι του Βόλου, να μην γίνει καμία νέα κατασκευή. Τα υπόλοιπα αθλήματα θα γινόντουσαν στις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις και θα είχαμε έτσι την ευκαιρία να τις βελτιώναμε, καθώς όπως ξέρετε πολύ λίγα χρήματα δίνονται για την συντήρησή τους και καταρρέουν μετά από λίγο καιρό. Νομίζω ότι ήταν μια ατυχής συγκυρία, αλλά το ότι χάσαμε τους Μεσογειακούς Αγώνες δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Κάποιες ομοσπονδίες είναι και ανακουφισμένες γιατί έλεγαν ότι όταν δεν έχουμε χρήματα να ξοδέψουμε για τους αθλητές μας, να μην τα ξοδεύουμε σε διοργανώσεις”.

Σχετικά με την τάση ρεβανσισμού των διεθνών αθλητικών οργάνων που ενδέχεται να εκδηλωθεί προς την Ελλάδα, ο κ. Καπράλος παραδέχθηκε ότι «…το κλίμα δεν είναι ευχάριστο. Στις Ολυμπιακές Επιτροπές των Μεσογειακών Κρατών υπάρχουν και χώρες πανίσχυρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, αλλά και οι πρώην γιουγκοσλαβικές χώρες. Όλοι αυτοί λοιπόν δεν αισθάνονται ευχάριστα με την Ελλάδα, ούτε αισθάνθηκαν άνετα που πήραν πίσω τους Αγώνες. Είναι κάτι το πρωτοφανές, γιατί δεν τους παίρνουν εύκολα τους Αγώνες. Το βασάνισαν πάρα πολύ και για πάρα πολύ καιρό και αναγκάστηκαν τελικά να το πράξουν. Αυτό όπως καταλαβαίνετε δεν δημιουργεί ευχάριστη εικόνα για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ασφαλώς ρίχνει πάρα πολύ το γόητρο της χώρας, στα διεθνή αθλητικά δρώμενα, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν πολλές χώρες που θέλουν τους Αγώνες”.

Το ζητούμενο της «επόμενης ημέρας» για τον κ. Καπράλο είναι τα χρήματα που δεν πήγαν στους Μεσογειακούς Αγώνες να επενδυθούν στον αθλητισμό. “Αυτό είναι το ζητούμενο. Ο αθλητικός κόσμος ελπίζει ότι ένα μέρος από τα χρήματα που δεν δόθηκαν για τους Μεσογειακούς θα πάνε στον αθλητισμό. Έχουμε βάσιμες πιθανότητες, ότι θα συμβεί αυτό. Έτσι και αλλιώς πιστεύουμε ότι το Κράτος θα δώσει χρήματα για την Ολυμπιακή προετοιμασία. Αυτό που έγινε πέρυσι, όταν δεν δόθηκαν χρήματα, δύο χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, δεν έχει ξαναγίνει και ελπίζω ότι φέτος που είναι χρονιά προκρίσεων για τους Ολυμπιακούς, ο γγΑ μας έχει διαβεβαιώσει ότι θα δοθούν χρήματα για αθλητές που έχουν πιθανότητα διάκρισης στο Λονδίνο. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι για να φτάσει ένας αθλητής σε υψηλό επίπεδο πρέπει να δουλέψει σκληρά και να προσπαθήσει για πολλά χρόνια. Κι αν σταματήσει μια μέρα η βοήθεια προς τον υψηλό αθλητισμό, μην πιστεύετε ότι όλοι αυτοί οι αθλητές μπορούν μετά να επανέρθουν άμεσα σε σπουδαίες επιδόσεις. Η Πολιτεία έχει ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα για τον αθλητισμό τα τελευταία χρόνια και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι κόβουμε και τι όχι. Βεβαίως και περνάει η πατρίδα μας δύσκολες στιγμές, βεβαίως και προτεραιότητα είναι να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και όταν κόβονται όλα αυτά είναι πολυτέλεια ο αθλητισμός, αλλά πρέπει και στον αθλητισμό να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια να κοπούν οι περιττές δαπάνες και τα χρήματα να πηγαίνουν εκεί που πρέπει”.

Όσο για τις ανάγκες σε χρήματα που αφορούν στην Ολυμπιακή προετοιμασία, ο πρόεδρος της ΕΟΕ είπε ότι «…δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση. Όσα μπορεί να δώσει η Πολιτεία, ας τα δώσει και θα χρησιμοποιούν ανάλογα. Εμείς στην Ολυμπιακή Επιτροπή έχουμε κριτήρια και πιστεύουμε ότι στην Προολυμπιακή ομάδα μπορούν να μπουν περίπου 150 αθλητές, αυτοί δηλαδή που έχουν πιθανότητες πρόκρισης στο Λονδίνο. Επίσης υπάρχουν και τρία ομαδικά σπορ που μπορούν να πάνε στο Λονδίνο. Είναι η Εθνική ομάδα μπάσκετ και εκεί που έχουμε παράδοση, δηλαδή οι Εθνικές ομάδες πόλο ανδρών και γυναικών. Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με την γγΑ για τους αθλητές, σε ονομαστική πλέον βάση και πρέπει να πω ότι ο κ. Μπιτσαξής είναι πολύ ενήμερος για όλους τους αθλητές. Εμείς παράλληλα συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ανεύρεση χρημάτων και από άλλες πηγές. Για παράδειγμα έχουμε απευθυνθεί πολλές φορές στον ΟΠΑΠ, γιατί πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να μην είναι ο ΟΠΑΠ χορηγός της Ολυμπιακής Ομάδας. Επίσης έχουμε απευθυνθεί και στο εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα είναι δύσκολα τα πράγματα και ελπίζουμε ότι θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Βεβαίως και η ΔΟΕ μας βοήθησε και μας έδωσε χρήματα, γιατί και αυτή αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν”.