Το 2012 φεύγει και μαζί του αρκετές σημαντικές στιγμές του ελληνικού αθλητισμού. Το Novasports.gr σας υπενθυμίζει τα σημαντικότερα γεγονότα της ολυμπιακής χρονιάς που φεύγει, τόσο στα ομαδικά, όσο και στα ατομικά αθλήματα.
Υδατοσφαίριση:
Το 2012 ξεκίνησε με ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για τις εθνικές ομάδες. Αρχικά, η εθνική ανδρών κατέλαβε την έκτη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ενώ στην ίδια διοργάνωση οι γυναίκες κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, μετά την ήττα 13-10 από την Ιταλία στον τελικό. Στην συνέχεια τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα επικεντρώθηκαν στις προσπάθειες τους για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Την αρχή έκανε η εθνική ανδρών, η οποία κατέλαβε την τρίτη θέση στο προολυμπιακό τουρνουά του Έντμοντον και σφράγισε το εισιτήριο για το Λονδίνο. Αντιθέτως, οι παγκόσμιες πρωταθλήτριες και δευτεραθλήτριες Ευρώπης, δεν κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για τη βρετανική πρωτεύουσα, καθώς ηττήθηκαν στον προημιτελικό του προολυμπιακου της Τεργέστης 9-7 από την Ισπανία και έμειναν εκτός. Στις εγχώριες διοργανώσεις, η Βουλιαγμένης κατακτά το κύπελλο στο Αργοστόλι, επικρατώντας 6-4 του ΝΟ Χίου στον τελικό, σε μια διοργάνωση που σημαδεύτηκε από τον εμπρησμό στου πούλμαν του Ολυμπιακού. Λίγες ημέρες αργότερα, ο ΝΟ Βουλιαγμένης κατέκτησε και το πρωτάθλημα στους τελικούς με τον Ολυμπιακό, φτάνοντας στην κορυφή της Ελλάδας, μετά από 14 χρόνια και πανηγυρίζοντας παράλληλα το νταμπλ. Η κυριαρχία της Βουλιαγμένης επεκτάθηκε και στις γυναίκες, καθώς κατακτήθηκε και εκεί το πρωτάθλημα και πάλι με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με το χάλκινο μετάλλιο της ανανεωμένης Εθνικής γυναικών στο World League της Κίνας, μετά το 8-7 επί των διοργανωτών στον μικρό τελικό.
Στίβος:
Το χρυσό μετάλλιο του Δημήτρη Χονδροκούκη ήταν η σημαντικότερη στιγμή του ελληνικού στίβου στο πρώτο μισό της περσινής χρονιάς. Ο Έλληνας αθλητής του ύψους κατάφερε να ξεπεράσει τα 2,33 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου και ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στο ίδιο αγώνισμα, ο Κώστας Μπανιώτης κατέλαβε την τέταρτη θέση με 2,31 μέτρα. Επίσης, ο Κώστας Φιλιππίδης ήταν έβδομος στο επί κοντώ. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα πριν το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ο πατέρας του αθλητή, Κυριάκος Χονδροκούκης, επιβεβαίωνε πως γιος του ήταν θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ και πως δε θα έπαιρνε μέρος τόσο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όσο και στους Ολυμπιακούς αγώνες. Στα αξιοσημείωτα του πρώτου μισού της χρονιάς είναι το ασημένιο μετάλλιο στο βαλκανικό πρωτάθλημα ανωμάλου δρόμου που κατέκτησε η εθνική ομάδα ανδρών, στο Κοκαέλι της Τουρκίας. Το πρώτο εξάμηνο έκλεισε το χάλκινο μετάλλιο της Νικόλ Κυριακοπούλου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ελσίνκι, το οποίο ήταν το 19ο που κατέκτησε η χώρα μας στην ιστορία της στην συγκεκριμένη διοργάνωση.
Χάντμπολ:
Το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς που φεύγει και ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού ήταν η κατάκτηση του Challenge Cup από τον Διομήδη Άργους. Η ελληνική ομάδα κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Βάκερ Τουρν και έγινε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος από την περιφέρεια που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο. Η ελληνική ομάδα είχε νικήσει 26-23 στο πρώτο ματς στο Λουτράκι και πάρα την ήττα της 22-20 στη ρεβάνς της Ελβετίας, πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου. Παράλληλα, η ομάδα του Άργους κατέκτησε και το πρωτάθλημα της σεζόν, ενώ το κύπελλο Ελλάδος πήγε στον ΠΑΟΚ, ο οποίος νίκησε 25-24 την ΑΕΚ στον τελικό. Στις γυναίκες πρωταθλητής η Ορμή Πάτρας έκανε το νταμπλ.
Βόλεϊ:
Στο βόλεϊ ο Ηρακλής πανηγύρισε το τρίτο νταμπλ της ιστορίας του. Αρχικά, ο «Γηραιός» νίκησε στον τελικό του κυπέλλου τη Λαμία 3-0 σετ στην τελική φάση της διοργάνωσης στην Σύρο, ενώ στον τελικό του πρωταθλήματος αντιμετώπισε τον Φοίνικα, με την σειρά των αγώνων να μην ολοκληρώνεται, λόγω της αποχώρησης των νησιωτών από τον πέμπτο και τελευταίο τελικό. Στις γυναίκες, πρωταθλήτρια αναδείχτηκε η ΑΕΚ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Το κύπελλο πήγε στον Ολυμπιακό, ο οποίος νίκησε 3-2 σετ τον Παναθηναϊκό στον τελικό που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό της Πρέβεζας. Αυτή ήταν η τέταρτη κατάκτηση της συγκεκριμένης διοργάνωσης για τις «ερυθρόλευκες».
Υγρός στίβος:
Από νωρίς οι Έλληνες αθλητές άρχισαν το κυνήγι των ορίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Αρχικά, επικεντρώθηκαν στις προκρίσεις στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μέσω των οποίων έψαξαν την πρόκριση στο μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού. Ο Ανδρέας Βαζαίος ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες κολυμβητές στο πρώτο εξάμηνο. Ο 18χρονος κατάφερε να σφραγίσει το εισιτήριο για το Λονδίνο, πιάνοντας τον Ιούνιο το χαμηλό όριο. Μέχρι τότε είχαν προκριθεί ήδη οι Άρης Γρηγοριάδης, Γιάννης Δρυμωνάκος, Νέρι Νιανγκουάρα, Νόρα Δράκου, Κρίστελ Βουρνά, Παναγιώτης Σαμιλίδης, Γιάννης Καλάργαρης, Στέφανος Δημητριάδης, καθώς και οι Σπύρος Γιαννιώτης, Μαριάννα Λυμπερτά.
Γυμναστική:
Τα ευχάριστα για την ελληνική γυμναστική ήρθαν με την πρόκριση τον Ιανουάριο της Εθνικής ανσάμπλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Οι Σταυρούλα Σαμαρά, Μαριάνθη Ζαφειρίου, Ελένη Δόικα, Βάσω Ζάχου, Αλεξία Κυριαζή, Ευδοκία Λουκάγκου τερμάτισαν στη τέταρτη θέση στο προολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου και ανανέωσαν το ραντεβού τους με τη βρετανική πρωτεύουσα για το καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα, τον Μάιο ο Λευτέρης Κοσμίδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονπελιέ, με τον Βλάση Μάρα να κατακτά την τρίτη θέση.
Τζούντο:
Η χρονιά ξεκίνησε με την πέμπτη θέση του Ηλία Ηλιάδη στο παγκόσμιο Masters στο Αλμάτι του Καζακστάν και συνεχίστηκε με τη δεύτερη θέση της Ιουλιέτας Μπουκουβάλα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρωσίας. Τον Μάιο ο Ηλιάδης ανέβηκε στην κορυφή του Γκραν Σλαμ της Μόσχας, δείχνοντας πως η προετοιμασία του για του Ολυμπιακούς Αγώνες βρίσκεται στην σωστή πορεία.
Ιστιοπλοΐα:
Στην ιστιοπλοΐα ξεκαθάρισε το τοπίο, σχετικά με τις ελληνικές συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε σε οκτώ κατηγορίες, οι οποίοι ήταν οι 470 ανδρών, STAR, 49ER, FINN, RSX ανδρών, RSX γυναικών, LASER STD και LASER RDL. Εκτός έμεινε η κατηγορία 470 γυναικών.
Πινγκ πονγκ:
Στην επιτραπέζια αντισφαίριση, το πρώτο μισό της χρονιάς σημαδεύτηκε από την παρουσία των εθνικών ομάδων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ντόρτμουντ. Οι γυναίκες τερμάτισαν στην 43η θέση και δεν κατάφερε να παραμείνει στην Second Division του παγκοσμίου πρωταθλήματος για το 2014. Αντιθέτως, οι άνδρες τερμάτισαν στη 15η θέση στην ίδια διοργάνωση, πραγματοποιώντας καλές εμφανίσεις, χωρίς όμως να καταφέρει να εκπληρώσει τον στόχο της κατάληψης μιας θέσης στην πρώτη δωδεκάδα. Επίσης, οι Χριστοφοράκης και Τόλιου δεν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, μέσω του προολυμπιακού στο Λουξεμβούργο και η Ελλάδα έμεινε με μοναδικούς εκπροσώπους τους Καλλίνικο Κρεάνγκα και Παναγιώτη Γκιώνη.
Πάλη:
Το σημαντικότερο γεγονός στο πρώτο μισό της περσινής χρονιάς για την ελληνική πάλη, ήταν η πρόκριση της Μαρίας Πρεβολαράκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η Ελληνίδα αθλήτρια πήρε το εισιτήριο για τη Μεγάλη Βρετανία, μέσω Σόφιας. Η Πρεβολαράκη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο προολυμπιακό τουρνουά και μαζί με τον Αλέκο Μοτσάλιν ξεκίνησε την προετοιμασία της για το μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού.
Ξιφασκία:
Η χρονιά ξεκίνησε με την ευχάριστη είδηση πως η Βάσω Βουγιούκα θα δώσει το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η Ελληνίδα αθλήτρια της ξιφασκίας προσπάθησε στους επόμενους μήνες να πάρει απευθείας την πρόκριση στο ολυμπιακό τουρνουά, κάτι που τελικά κατάφερε. Ξεκινώντας από τη 13η θέση στην σχετική κατάταξη των γυναικών παγκοσμίως, κατάφερε να κατακτήσει το παγκόσμιο κύπελλο στην σπάθη τον Φεβρουάριο. Επίσης, ήταν 10η στο παγκόσμιο κύπελλο της Μόσχας, ενώ ήταν πέμπτη στη Μπολώνια και τρίτη στην Κίνα. Τον Ιούνιο, η Βουγιούκα κατέκτησε το ασημένιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα.