Ξεχωριστή εμπειρία έζησε χτες βράδυ στο Λονδίνο ο Παναγιώτης Γκιώνης συμμετέχοντας σε αγώνα επίδειξης, που σκοπό είχε την προώθηση της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Το ιδιαίτερο στοιχείο της βραδιάς ήταν ότι το event δεν έγινε σε γυμναστήριο ή σε κάποια αίθουσα αγώνων, αλλά σε πριβέ κλαμπ, όπου σε πολυτελές περιβάλλον ο επισκέπτης εκτός του ότι απολαμβάνει ένα γεύμα κι ένα ποτό μπορεί να παίξει και πινγκ πονγκ! Το πρωτοποριακό για τη βρετανική πρωτεύουσα state of the art club, όπως αποκαλείται στα αγγλικά, ονομάζεται «Bounce», που σημαίνει αναπήδηση. Την Πέμπτη πραγματοποίησε τα εγκαίνια και κάλεσε για σόου τον Γκιώνη και τον πεντάκις πρωταθλητή Ευρώπης του απλού ανδρών Τίμο Μπολ. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την κορυφαία εταιρεία ειδών πινγκ πονγκ Butterfly, με την οποία έχουν συμβόλαιο οι δύο αθλητές.
Είναι γνωστό ότι το πινγκ πονγκ έχει ρίζες στην Αγγλία, μάλιστα στο Λονδίνο έγιναν το 1926 το πρώτο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και η πρώτη συνεδρίαση της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος (I.T.T.F.). Το άθλημα είναι έτσι κι αλλιώς δημοφιλές στη χώρα, αυτό αποδείχτηκε και με την ικανοποιητική προσέλευση θεατών στο Ολυμπιακό τουρνουά, ωστόσο οι Άγγλοι δεν σταματούν να σκέφτονται τρόπους ώστε να το προωθούν κι άλλο σε κοινωνικό επίπεδο.
Η δημιουργία αυτού του κλαμπ στο Λονδίνο είναι προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση. Ακολούθησε δε, τα πρότυπα ανάλογου χώρου στη Νέα Υόρκη, που διατηρεί η διάσημη ηθοποιός και φίλη του πινγκ πονγκ Σούζαν Σάραντον! Το «Bounce club» διαθέτει 15 καλά αγωνιστικά τραπέζια ευρωπαϊκού μοντέλου, επίσης μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει εξοπλισμό στα μέλη του κλαμπ, ενώ ο αγωνιστικός χώρος, που δημιουργήθηκε για την επίδειξη, είναι από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της περασμένης άνοιξης στο Ντόρτμουντ!
Ο Παναγιώτης Γκιώνης ήταν η επιλογή της Butterfly, για να πλαισιώσει σε αυτή την εκδήλωση τον σπουδαίο Μπολ, λόγω του ιδιαίτερου στυλ παιχνιδιού του. Είναι «αμυντικός» με πολύ καλή επίθεση από το ντράιβ, στοιχεία που τον έχουν κάνει έναν από τους πιο θεαματικούς παίκτες. Νωπές άλλωστε, είναι οι μνήμες από το καταπληκτικό ματς με τον Ιάπωνα Κισικάβα για τον γύρο των «32» του Ολυμπιακού τουρνουά, που ξεσήκωσε και χιλιάδες Έλληνες φιλάθλους-τηλεθεατές. Η επίδειξη του Γκιώνη με το νούμερο 1 της Ευρώπης κράτησε ένα 20λεπτο και ενθουσίασε τους περίπου 200 θαμώνες της ιδιωτικής λέσχης. Στο εορταστικό πρόγραμμα μετείχαν ακόμα η Ρουμάνα πρωταθλήτρια Ευρώπης Ντανιέλ Ντοντεάν και ο Βρετανός αθλητής με αναπηρίες Γουίλ Μπέιλι κάτοχος παραολυμπιακού μεταλλίου.
Πριν επιστρέψει στην Αθήνα ο Έλληνας πρωταθλητής περιέγραψε με ενθουσιασμό το εντυπωσιακό και ασυνήθιστο σκηνικό που έζησε: «Μου έκαναν τρομερή εντύπωση ο χώρος και το ενδιαφέρον όλων γι’ αυτή την εκδήλωση. Αν δεν το δει κάποιος δεν μπορεί να φανταστεί πόσο όμορφα έχει διακοσμηθεί το κλαμπ για να διαφημίσει το πινγκ πονγκ. Αφού γνωρίσαμε τον ιδιοκτήτη και μιλήσαμε με τον ίδιο και τους ανθρώπους της εταιρείας μας για το πρόγραμμα της γιορτής, μάς έβαλαν στο κεντρικό τραπέζι, το οποίο έχει τέλειο φωτισμό. Γύρω-γύρω έβλεπες τραπέζια με διαφορετικά χρώματα. Άλλο μπλε, άλλο πράσινο, άλλο χρυσό, ήταν κάτι εκπληκτικό. Μέχρι που υπήρχε ένα κεραμιδί, στο χρώμα που έχει ένα χωμάτινο τερέν στο τένις και ήταν τόσο όμορφο, που κάναμε πλάκα και λέγαμε ότι πρέπει να παίζουμε αγώνες σε τέτοια. Στους τοίχους είχαν κολάζ με πολλές εικόνες, κυρίως από το παρελθόν, που παρέπεμπαν στο πινγκ πονγκ. Μέχρι ν’ αρχίσουμε το σόου έπαιζε συνεχώς μουσική και οι επισκέπτες μεταξύ του φαγητού και του ποτού έπαιζαν και πινγκ πονγκ», ανέφερε ο 32άχρονος πρωταθλητής και συνέχισε: «Η παρουσίασή μας ήταν. τελετουργία. Ένας κύριος μας παρουσίασε από το μικρόφωνο, ανέφερε στοιχεία για την καριέρα μας, ενώ και εγώ και ο Μπολ πήγαμε στο τραπέζι συνοδευόμενοι από ένα μοντέλο! Παίξαμε προθέρμανση, αργότερα ένα σετ, το οποίο έχασα στην παράταση και συνολικά το δικό μας σόου κράτησε ένα 20λεπτο. Αργότερα, με χάπενινγκ που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές, περάσαμε σε ολιγόλεπτη επίδειξη με την Ντοντεάν, ενώ παίξαμε και με τον αθλητή με αναπηρίες. Στο τέλος ανταποκριθήκαμε φυσικά και στην επιθυμία των θαμώνων του κλαμπ ν’ ανταλλάξουν λίγες μπαλιές μαζί μας».
Το «Bounce» βρίσκεται στο Χόλμπορν, μία περιοχή του Λονδίνου, που έχει σχέση με την ιστορία του πινγκ-πονγκ. Είναι στην ίδια περιοχή της πόλης με το Stadium Club, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την τελετή έναρξης στο ιδρυτικό meeting της I.T.T.F. το 1926. Επίσης, δεν είναι πολύ μακρινή η απόσταση από το ξενοδοχείο George, όπου το 1925 σημειώθηκε η διάλυση της Ένωσης Πινγκ Πονγκ της χώρας για ν’ αντικατασταθεί άμεσα από την Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και να γίνει αργότερα η Αγγλική Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.
Ο διευθυντής του «Bounce», ο Ντοβ Πένζικ, είναι πρώην αθλητής πινγκ πονγκ. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με την κορυφαία μάρκα πινγκ-πονγκ, που είναι ο επίσημος προμηθευτής μας για τα τραπέζια και όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό. Η ποιότητα της ταιριάζει απόλυτα με την ιδέα μας στο «Bounce» και φυσικά αποτέλεσε ιδανική βοήθεια για μας ώστε να οργανώσουμε αυτό το event», δήλωσε στην ιστοσελίδα της I.T.T.F. (που σημειωτέον φιλοξενεί και φωτογραφίες από τη λέσχη ψυχαγωγίας) ο Πένζικ, ενώ ο Σεμπάστιαν Ρανγκς διευθυντής εξαγωγών της Tamasu Butterfly στην Ευρώπη τόνισε: «Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη αύξηση του πινγκ πονγκ σε κοινωνικό επίπεδο στο Λονδίνο, ως αποτέλεσμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι δραστηριότητες προώθησης, που διοργανώθηκαν πρόσφατα στην πρωτεύουσα σε συνεργασία με την E.T.T.A., είχαν μεγάλη δημοσιότητα. Συμμεριζόμαστε το όραμα του «Bounce» να συνδυάσει το παιχνίδι μ’ έναν υπέροχο χώρο ψυχαγωγίας και χαιρόμαστε, που είμαστε μέρος ενός προγράμματος, που θέλει να φέρει το παιχνίδι του πινγκ-πονγκ πίσω στις κοινωνικές ρίζες του. Ένα μεγάλο μέρος της Ολυμπιακής κληρονομιάς εμπνέει τους ανθρώπους να απολαμβάνουν τον αθλητισμό και ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει να το κάνουμε αυτό από το πινγκ-πονγκ με έναν τρόπο που είναι διασκέδαση και συμμετοχή».