Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος συνάντησε τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τόμας Μπαχ, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρου Καπράλου, στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα Ολυμπιακού και αθλητικού ενδιαφέροντος ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα των προσφύγων, με όλους τους παριστάμενους να δίνουν ιδιαίτερο βάρος στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί το δράμα αυτών των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για μία πιο ειρηνική και καλύτερη ζωή.
Ο Τόμας Μπαχ εξήρε για μία ακόμα φορά το έργο της ΕΟΕ ενώ επισήμανε και τις προσπάθειες που έχει κάνει, βοηθώντας τους πρόσφυγες στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα, το οποίο είχε επισκεφτεί στα τέλη Ιανουαρίου.
Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ ανανέωσε το ραντεβού του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της ΕΟΕ, στις 21 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία, στην Τελετή Αφής.
Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε μεταξύ άλλων στον κ. Τόμας Μπαχ:
«Σε λίγες μέρες, κατά την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία, θα έχουμε την ευκαιρία να επικεντρωθούμε ειλικρινώς στο γνήσιο νόημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Από την πλευρά της Χώρας μου, σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαστε απολύτως συνεπείς σ’ αυτό το κάλεσμα.
Σας ευχαριστώ ήδη από τώρα γιατί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία σας, έχει στρατευθεί εμπράκτως προς αυτή την κατεύθυνση. Το απέδειξε η πρόσφατη πρωτοβουλία σας, που εκδηλώθηκε με την ενεργό συμπαράσταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στο έργο ανακούφισης των Προσφύγων στην Ελλάδα, με το οποίο ταχθήκατε ευθέως τόσο στο πλευρό των προσφύγων όσο και στο πλευρό της Ελλάδας και του χειμαζόμενου από δεινή οικονομική και κοινωνική κρίση Ελληνικού Λαού.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του Ολυμπιακού Πνεύματος, πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι είναι ανάγκη να σβήσουν, το συντομότερο δυνατό, οι εστίες πολέμου στον Πλανήτη, κυρίως δε να τεθεί οριστικό τέρμα στον πόλεμο στην Συρία. Διότι μόνον η προοπτική αυτή μπορεί να οδηγήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του οξύτατου Προσφυγικού ζητήματος. Γι’ αυτό και θεωρούμε καθοριστική την αναγέννηση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
Τέλος, και πάντα στο πλαίσιο του Ολυμπιακού Πνεύματος, οφείλουμε να προβούμε στην ακόλουθη αντίστιξη: Στους Πρόσφυγες πρέπει να συμπεριφερθούμε, ανυπόκριτα και ενεργώς, υπό όρους Ανθρωπισμού, ο οποίος συνεπάγεται επίσης ανυπόκριτη Αλληλεγγύη. Φοβικά σύνδρομα, που ορισμένες φορές αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού, δεν ταιριάζουν στα κράτη και τους λαούς που θέλουν να συμμετέχουν στο Ολυμπιακό Κίνημα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έναντι όμως της τρομοκρατίας, μ’ έμφαση στην τρομοκρατία των τζιχαντιστών του ISIS, πρέπει να συμπεριφερθούμε όπως ταιριάζει σε αποκρουστικούς υπηρέτες της νέας βαρβαρότητας, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Μηδενική ανοχή, μηδενική ολιγωρία, διαρκής εγρήγορση».