Θετικό αντίκτυπο είχε και στην Αθήνα το προπονητικό σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 21-23 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο, με θέμα «το σέρβις και η υποδοχή στην επιτραπέζια αντισφαίριση». Το παρακολούθησαν σταθερά 20 άτομα τα περισσότερα από αυτά ήταν προπονητές και υπήρχαν ακόμα γυμναστές, νυν και πρώην αθλητές και στελέχη σωματείων. Όπως και πριν από δύο εβδομάδες στην Πάτρα, οι μαθητές φανέρωσαν μεγάλη επιθυμία για γνώση γύρω από αυτά τα δύο βασικά χτυπήματα του αθλήματος, ενώ ο επίσημος επιμορφωτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (E.T.T.U.) Γιαν Μπέρνερ, ήταν ο ιδανικός άνθρωπος για να περάσει τις απαραίτητες πληροφορίες. Ανέλαβε εισηγητής, όπως και στο πρώτο θεματικό σεμινάριο της σεζόν, ικανοποίησε απόλυτα όλους τους συμμετέχοντες κι έμεινε και ο ίδιος απόλυτα ευχαριστημένος από το ενδιαφέρον τους.
Το πρόγραμμα άρχισε στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής με εισήγηση του ομοσπονδιακού τεχνικού στην Πάτρα και επικεφαλής του τομέα επιμόρφωσης της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μιχάλη Κατσικαδέλη κι έκλεισε στις 3 το μεσημέρι της Κυριακής με ερωτήσεις των μαθητών προς τον Γιαν Μπέρνερ και συζήτηση γύρω από το θέμα της εκδήλωσης. Την πρώτη ημέρα συνεργάστηκε με τον Νορβηγό προπονητή στο μεταφραστικό και επεξηγηματικό κομμάτι ο Μιχάλης Κατσικαδέλης, τη δεύτερη και την τρίτη ημέρα είχε αυτή την ευθύνη η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και νέα γενικής γραμματέας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. πλέον, Κατερίνα Σπανού.
Τα θέματα που διδάχθηκαν:
* Εισαγωγή στο σέρβις
* Βασικά σέρβις
* Μεθοδολογία εκμάθησης σέρβις
* Προχωρημένες τεχνικές σέρβις
* Εισαγωγή στην υποδοχή
* Κίνηση των ποδιών
* Ασκήσεις τακτικής για όλα τα επίπεδα (Σέρβις & Υποδοχές)
Πέρα από τη θεωρεία, έγινε φυσικά και πρακτική εξάσκηση και για το σέρβις και για την πρώτη μπαλιά, στα τραπέζια του Βυζαντινού. Η άποψη, στην οποία επέμενε ο πολύπειρος ξένος προπονητής, που ήρθε πέμπτη φορά στην Ελλάδα για να διδάξει και πρώτη στην Αθήνα, είναι ότι «το σέρβις και η απόκρουσή του είναι τα πιο σημαντικά χτυπήματα στην επιτραπέζια αντισφαίριση». Πρόσθετε επίσης, ότι ένα παιδί πρέπει οπωσδήποτε να μαθαίνει αρχικά το σέρβις με κάτω φάλτσο με το ντράιβ (back spin forehand service στην αγγλική ορολογία) και στη συνέχεια να μαθαίνει τα υπόλοιπα. Με την ευκαιρία και του αναπτυξιακού τουρνουά του Α.Σ. Πέρα, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο, στην κεντρική σάλα του Βυζαντινού Αθλητικού Κέντρου, παρακολούθησαν το σεμινάριο και άνθρωποι του αθλήματος από την Τήνο, τη Χαλκίδα και τα Ιωάννινα. Ακόμα ο ίδιος ο Νορβηγός ομοσπονδιακός είδε μικρό μέρος των αγώνων και σε συνδυασμό με τις πρόσφατες επισκέψεις του σε σωματεία, όπως και την παρουσία του σε προπονήσεις νεαρών διεθνών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, σχημάτισε την άποψη ότι «υπάρχει ταλέντο στο ελληνικό πινγκ πονγκ, υπάρχουν δυνατότητες κι εκεί που υστερούν οι αθλητές είναι στην τεχνική». Σε σχετική ερώτηση μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «ίσως πολλοί βιάζονται για τα αποτελέσματα και θέλουν να τα δείχνουν όλα μαζί στο πινγκ πονγκ, όμως είναι βέβαιοι ότι πρέπει να πηγαίνουμε βήμα-βήμα».
Να σημειωθεί ότι ο Μπέρνερ έδωσε σε ηλεκτρονική μορφή σε όλους τους μαθητές τα όσα ανέφερε στη θεωρεία του, όπως και μικρά βίντεο, που έχουν φτιάξει Αυστραλοί ομοσπονδιακοί προπονητές για το σέρβις και την υποδοχή. Η ελληνική ομοσπονδία προγραμματίζει το επόμενο θεματικό σεμινάριο, που θα είναι για τη φυσική κατάσταση και σε λίγο χρονικό διάστημα αναμένεται ν’ ανακοινώσει τόπο και ημερομηνία διεξαγωγής.