Το προπονητικό καμπ με Έλληνες, Σέρβους και Αιγύπτιους πρωταθλητές στο Καρπενήσι ολοκληρώνεται το πρωί της Τρίτης και αφήνει άπαντες απόλυτα ικανοποιημένους. Ο Αλεξάνταρ Καρακάσεβιτς, που μαζί με τον Κρεάνγκα είναι οι πιο έμπειροι από τους συνολικά έντεκα διεθνείς, οι οποίοι βρέθηκαν στην κοινή προετοιμασία, τόνισε ότι μόνο σε ένα-δύο μέρη ακόμα στην Ευρώπη μπορεί να υπάρχουν παρόμοιες εγκαταστάσεις με του ξενοδοχείου Μοντάνα, όπου οι αθλητές λειτουργούν στις κατάλληλες συνθήκες, τα έχουν όλα δίπλα τους και δεν χρειάζεται να βγουν έξω από τον τόπο διαμονής για την προπόνησή τους.
Γιος του παλιού Γιουγκοσλάβου διεθνή, πρώην πρωταθλητή Ευρώπης στο ομαδικό και 1ου Βαλκανιονίκη, Μιλιβόι Καρακάσεβιτς, ο σημερινός «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό και το διπλό ανδρών ετοιμάζεται με ενθουσιασμό για την τέταρτη ολυμπιακή συμμετοχή του (1996, 2004, 2008 οι υπόλοιπες). Ονειρεύεται τη 16άδα και την ίδια ώρα εκθειάζει την αξία του Καλλίνικου Κρεάνγκα και του Παναγιώτη Γκιώνη, μαζί με τους οποίους θ’ αρχίσει την προσπάθειά του από τον 2ο γύρο του απλού. Με τις παραστάσεις και τις διακρίσεις που έχει, ο αριστερόχειρας αθλητής (νούμερο 42 σήμερα στην παγκόσμια κατάταξη) θα μπορούσε να μιλήσει για διάφορα θέματα πάνω στο πινγκ πονγκ, ωστόσο λόγω της περίστασης η κουβέντα περιστράφηκε αναγκαστικά γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Πριν περάσουμε αναλυτικά στη συνέντευξη, που παραχώρησε στο γραφείο Τύπου της ελληνικής ομοσπονδίας μετά το τέλος της προχτεσινής προπόνησης, να σημειώσουμε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Καρακάσεβιτς:
* Χάλκινο μετάλλιο στο απλό και στο διπλό ανδρών στο τελευταίο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το 2011
* Τέσσερις φορές πρωταθλητής Ευρώπης στο διπλό μικτό
* Τρεις φορές νικητής στο απλό του US Open και μία στο διπλό
* Δύο φορές τρίτη θέση στο διπλό ανδρών στον τελικό των Pro Tour
* «Χρυσός» Μεσογειονίκης στο διπλό ανδρών
* Χρυσό μετάλλιο στο διπλό ανδρών στα όπεν της Γερμανίας και της Βραζιλίας
* Έξι πρωτιές σε Βαλκανικούς Αγώνες
* Δεύτερη θέση σε Προολυμπιακό τουρνουά της Ευρώπης
* Τρεις φορές πρωταθλητής Γιουγκοσλαβίας στο απλό ανδρών, πέντε φορές στο διπλό ανδρών και τέσσερις φορές στο ομαδικό.
Δεν είναι η πρώτη σου επίσκεψη στην Ελλάδα, αλλά είναι η πρώτη σε αυτές τις εγκαταστάσεις και σε αυτή την ατμόσφαιρα στο Καρπενήσι. Οι εντυπώσεις σου;
«Οι συνθήκες είναι τέλειες. Ό,τι χρειαζόμαστε το έχουμε δίπλα μας. Το ξενοδοχείο έχει αίθουσα για γυμναστική, σάουνα, πισίνες, κλειστό γυμναστήριο, αυτό είναι πολύ καλό για τους αθλητές. Δεν χρειάζεται να μετακινηθούν κάπου έξω για την προπόνησή τους. Ο καιρός είναι επίσης πολύ καλός και βοηθάει κι αυτό στο να κάνουμε προπονήσεις σε πολύ υψηλή ποιότητα. Δεν ξέρω. Ίσως σε ένα-δύο μέρη ακόμα στην Ευρώπη να συναντάς κάτι ανάλογο. Να είναι όλα μαζί για τους αθλητές και να μπορεί να γίνει τόσο καλή προπόνηση».
Στη φυσική κατάσταση πάντως, δεν ρίχνει βάρος εδώ το επιτελείο της Σερβίας. Δουλέψατε σε αυτόν τον τομέα σε προηγούμενο καμπ στη Σλοβενία.
«Ναι, αλλά αυτό είναι διαφορετικό. Είναι και για τη φυσική κατάσταση τέλειες οι συνθήκες στο Καρπενήσι, απλά το πρόγραμμά μας είχε να δουλέψουμε στο συγκεκριμένο κομμάτι στο Μάριμπορ πριν από λίγες ημέρες. Δεν έχει σχέση με το μέρος εδώ, δηλαδή. Στο Καρπενήσι χρειαζόμασταν κυρίως την πρακτική».
Το υψόμετρο το συνήθισες;
«Εντάξει, δεν μου αρέσει να παίζω σε υψόμετρο, το ομολογώ. Δεν το προτιμώ. Οι μπαλιές είναι διαφορετικές, το μπαλάκι έχει μεγάλη αναπήδηση. Γι’ αυτό το είδος της προπόνησης όμως, γι’ αυτή τη χρονική περίοδο είναι οκέι. Συνηθίσαμε άλλωστε τα χτυπήματα και γίνεται καλή προπόνηση».
«ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ»
Τι σημαίνει για σένα μία ακόμα συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μάλιστα σε αυτή την ηλικία; Είσαι 37 πια και πήρες το εισιτήριο από το Προολυμπιακό…
«Δεν τα έχω κλείσει ακόμα, είμαι στα 36 (χαμογελάει). Θεωρώ ότι η πρόκριση από την Ευρώπη στην επιτραπέζια αντισφαίριση είναι τώρα κάτι λιγότερο δύσκολο. Αυτό κατάλαβα εγώ. Παλιότερα ήταν πιο δύσκολη υπόθεση να προκριθείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν πιο σκληρή και η διαδικασία του Προολυμπιακού τουρνουά, τώρα είναι κάπως πιο εύκολα τα πράγματα. Στους έντεκα παίκτες από το Προολυμπιακό της Ευρώπης προστέθηκαν πολλοί ακόμα Ευρωπαίοι από το Παγκόσμιο Προολυμπιακό, ενώ άλλαξε και ο αριθμός των προκρινόμενων από την παγκόσμια κατάταξη. Είναι 28 συνολικά και είδαμε να περνάνε 16-17 παίκτες από την Ευρώπη. Ανάμεσά τους αρκετοί παλιοί όπως ο Κρεάνγκα, ο Ζόκι» (σ.σ. το προσωνύμιο του Κροάτη Πρίμορατς), ο Πέρσον, ο Σέιβ, ο Σλάγκερ, τους οποίους δεν είχες ν’ αντιμετωπίσεις στο Προολυμπιακό…».
…Παρεμπιπτόντως, πέρασε από το Λουξεμβούργο και ο Ισπανός Χε Ζιβέν. Στα 50 του χρόνια πλέον…
«Ναι, αυτός είναι διαφορετική περίπτωση. Προκρίθηκε από το Προολυμπιακό. Σπουδαίος αθλητής πάντως. Είναι εντυπωσιακό που συνεχίζει ακόμα σε τόσο υψηλό επίπεδο».
Μια που αναφερθήκαμε σε παλιούς, είναι θαυμάσιο που τόσοι παίκτες εξακολουθούν ν’ αγωνίζονται με αξιώσεις ακόμα σε αυτή την ηλικία, ο Πέρσον για παράδειγμα, ήταν 4ος στο Πεκίνο, όμως μήπως κρύβει κι ένα αρνητικό μήνυμα αυτό για την Ευρώπη ότι δεν βγαίνουν τα τελευταία χρόνια πολλοί καλοί παίκτες;
«Όχι, δεν θα έλεγα ότι υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Σπουδαία ταλέντα βγαίνουν πάντα. Το θέμα είναι πόσοι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις τοπ παίκτες από την Ευρώπη, πριν από δύο δεκαετίες είχαμε δέκα τέτοιους παίκτες. Εκεί υστερούμε».
Οι φιλοδοξίες σου στο Λονδίνο;
«Ασφαλώς θέλω να προχωρήσω όσο μπορώ περισσότερο, αλλά εξαρτάται από την κλήρωση. Αν παίξω με τον Παναγιώτη (γέλια, διότι κάθεται πολύ κοντά ο Γκιώνης και θέλησε ν’ αστειευτεί μαζί του) θα μπορώ να νικήσω και να προχωρήσω. Μ’ αρέσει κιόλας να παίζω μαζί του (συνεχίζονται τα αλληλοπειράγματα). Σοβαρά τώρα, θα προσπαθήσω για το καλύτερο, όμως αν παίξω μ’ έναν Γουάνγκ Χάο ή έναν Ζανγκ Τζικ τί μπορώ να κάνω; Αν η κλήρωση είναι στα μέτρα μου θα κυνηγήσω την πρόκριση στον γύρο των «16». Θα είναι τέλειο για μένα».
Διακρίνεσαι ιδιαίτερα στα αγωνίσματα του διπλού. Στην Αθήνα είχες φτάσει πολύ κοντά στην πρόκριση στα ημιτελικά. Ωστόσο, για να αστειευτώ λίγο, στο Ολυμπιακό τουρνουά δεν υπάρχει πλέον το αγώνισμα του διπλού…
«Κακό! Αυτό είναι κακό κατά τη γνώμη μου. Ήταν μία απόφαση που δεν κατάλαβα ποτέ γιατί πάρθηκε. Η επιτραπέζια αντισφαίριση έχει και το αγώνισμα του διπλού κι αν εμφάνιζες εκεί ένα καλό ζευγάρι είχες ελπίδες να φτάσεις στο μετάλλιο. Αυτό άλλαξε τις πιθανότητες της Ευρώπης για κάτι καλό. Τώρα είναι πολύ δύσκολο να διακριθείς αν δεν είσαι από τις κορυφαίες χώρες. Για μένα δεν «ανέβασε» το άθλημα αυτή η αλλαγή».
«ΚΡΕΑΝΓΚΑ, ΓΚΙΩΝΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ»
Έχει σημασία για μας η γνώμη σου για τον Κρεάνγκα και τον Γκιώνη. Τι πιστεύεις ότι μπορούν να πετύχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες;
«Είναι και οι δύο μεγάλοι παίκτες και προκρίθηκαν μέσα από την παγκόσμια κατάταξη (εδώ βρήκε ξανά την ευκαιρία να πειράξει τον Γκιώνη). Είναι μέσα στους Ευρωπαίους παίκτες, που μπορούν να πάνε πολύ καλά αν έχουν ευνοϊκή κλήρωση. Είδαμε στο Παγκόσμιο του Ρότερνταμ πέρσι ότι ο Παναγιώτης νίκησε τον Πέρσον. Από την άλλη όμως, ίσως βρουν απέναντί τους στους πρώτους γύρους έναν ασυναγώνιστο αθλητή. Δείχνουν σε πραγματικά καλή κατάσταση, μπορούν υπό προϋποθέσεις να διεκδικήσουν υψηλό πλασάρισμα».
Ο Κρεάνγκα έκλεισε τα 40 του χρόνια. Πόσο καιρό θεωρείς ότι μπορεί να διατηρηθεί ακόμα σε υψηλό επίπεδο με βάση και τον δυναμικό τρόπο, με τον οποίο αγωνίζεται;
«Αυτό το ξέρει καλύτερα ο ίδιος, πάντως εμείς συνεχίζουμε να τον θαυμάζουμε. Είναι τεράστια αξία στον χώρο. Διατηρείται σε εξαιρετικό αγωνιστικό επίπεδο, απλά σε αυτή την ηλικία κάποιες φορές μπορείς να παίξεις τέλεια και άλλες φορές να γνωρίσεις ορισμένες φτηνές ήττες. Δεν έχεις την ίδια διάρκεια δηλαδή. Άλλες φορές μπορεί να σου πάει πολύ καλά ένα τουρνουά και άλλες να χάσεις από κάποιους παίκτες, από τους οποίους δεν έχανες ποτέ πριν».
Ο Γκιώνης είναι αμυντικός. Πιστεύεις ότι έχει κι άλλα περιθώρια βελτίωσης σε αυτή την ηλικία;
«Δεν είναι αμυντικός κατ’ αρχάς. Δεν έχει ακριβώς τέτοια εικόνα. Αμυντικός είναι ο Τσιόκας. Θέλω να πω ότι δεν δίνει όλο το βάρος στην άμυνα, έχει φοβερή επίθεση, θα έλεγα ότι είναι περισσότερο ένας all around παίκτης. Ήδη έχει εξελιχθεί πολύ και μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο. Είναι από τους καλύτερους στον κόσμο με αυτό το στυλ παιχνιδιού. Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία και από το γαλλικό πρωτάθλημα και από τις διοργανώσεις με την εθνική του ομάδα, δουλεύει σωστά, παίζει έξυπνα. Διακρίνεται διεθνώς εδώ και δεκαπέντε χρόνια και είναι αθλητής τοπ κλάσης πια».
«ΜΟΝΟ ΔΥΟ -ΤΡΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ»
Η τελευταία ερώτηση νομίζω ότι πρέπει να γίνεται σε κάθε μεγάλη διοργάνωση του πινγκ πονγκ: Μπορεί να χτυπήσει κάποιος τους Κινέζους στο Λονδίνο;
«Πάντα μπορεί να βρεθεί κάποιος να τους νικήσει. Όμως για την Ευρώπη η διαφορά τώρα σε σχέση με προηγούμενες εποχές είναι ότι πολύ λιγότεροι παίκτες πια έχουν αυτή τη δυνατότητα. Παλιότερα υπήρχαν δέκα αθλητές στο πινγκ πονγκ, που τους συναγωνίζονταν σταθερά και μπορούσαν να σημειώσουν νίκες. Ο Βάλντνερ, ο Σέιβ, ο Πέρσον ήταν τέτοιοι, ο Βάλντνερ αναδείχτηκε και πρώτος Ολυμπιονίκης. Τους κόντραραν ακόμα παίκτες όπως ο Κάρλσον, ο «Ζόκι», ο Λουπουλέσκου, ο Κρεάνγκα. Τώρα δεν μπορώ να δω περισσότερους από δύο-τρεις, που να έχουν ελπίδες να φτάσουν σε νίκες εναντίον των Κινέζων. Ίσως ένας Μπολ ή ένας Οβτσάροφ, αλλά και πάλι πρέπει να βρεθούν σε πολύ ξεχωριστή μέρα. Αυτό έχει αλλάξει σήμερα για την Ευρώπη. Έξω από την ήπειρό μας είναι πολύ δυνατοί Κορεάτες και Ιάπωνες, όμως και πάλι δεν το βλέπω. Πολύ δύσκολα θα κάνουν υπέρβαση κόντρα στα φαβορί».