Θέμα: Σημαντική άνοδος πέντε θέσεων για την εθνική γυναικών στο World Team Ranking
Η εθνική ομάδα των γυναικών στο πινγκ-πονγκ σημείωσε άνοδο πέντε θέσεων στο World Team Ranking για τον μήνα Απρίλιο. Τον Μάρτιο είχε βρεθεί στο νούμερο 54 με πτώση 15 θέσεων και είχε 122 βαθμούς. Αυτόν τον μήνα είναι πέντε θέσεις ψηλότερα κι έχει 144 βαθμούς. Η Μαρία Χριστοφοράκη, η Φιλαρέτη Εξάρχου και η Κατερίνα Τόλιου είναι οι τρεις αθλήτριες, που προσέφεραν τους βαθμούς στο ομαδικό.
Οι ομάδες, που έχουν εξασφαλισμένη παρουσία για τα επόμενα δύο χρόνια σε κάποια από τις τρεις πρώτες κατηγορίες του κόσμου, έχουν δίπλα τους στον πίνακα τη σχετική ένδειξη. Η εθνική γυναικών, που κατετάγη 43η στο πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ντόρτμουντ και περιορίστηκε σε θέσεις υποβιβασμού, δεν έχει καμία ένδειξη. Το αν θα παραμείνει ή όχι στη Second Division δεν θα κριθεί σύντομα, αλλά πριν από το επόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ομαδικού, που θα γίνει την άνοιξη του 2014 στο Τόκιο. Μπορεί ωστόσο, να επισημανθεί από τώρα, ως ουσιαστική εξέλιξη, ότι η ομάδα του Γιώργου Καρύτσα βρέθηκε μόλις μία θέση κάτω από τις προνομιούχες, ενώ αν παρέμενε στα επίπεδα του Μαρτίου τα δεδομένα θα ήταν σαφώς πιο δύσκολα.
Ενθαρρυντικό επίσης, το στοιχείο ότι (εφόσον δεν προβλέπεται άμεσος υποβιβασμός ούτε για τις δύο τελευταίες ομάδες της Championship Division από το Ντόρτμουντ) οι θέσεις που θα κριθούν μέσα από το W.T.R. για τη Second Division θα είναι τελικά έξι και όχι τέσσερις. Σίγουρη παρουσία στην κατηγορία έχουν οι 16 ομάδες, που τερμάτισαν στις θέσεις 27-42 του τελευταίου Παγκοσμίου πρωταθλήματος συν τις δύο που προήχθησαν από τη Third Division. Αν υπολογίζονταν τώρα οι έξι προκρίσεις, η Ελλάδα θα έμενε εκτός νυμφώνος ως 7η. Οι άλλες χώρες, που βρίσκονται από πάνω της στον πίνακα αξιολόγησης και θεωρητικά πάνε για τη 2η κατηγορία, είναι η Τουρκία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία, η Λιθουανία, η Δημοκρατία του Κονγκό και η Ελβετία. Η Ελλάδα ισοβαθμεί στο νούμερο 49 με τη Δανία, η οποία όμως έχει την ένδειξη ότι θα είναι σίγουρα στη Second Division και το 2014. Η εθνική μας πάντως, έχει πολύ καιρό μπροστά της για να ωφεληθεί κι άλλο βαθμολογικά και είναι θετικό που σημείωσε άμεσα αυτή την άνοδο.
Στον πίνακα των ανδρών η Ελλάδα βρίσκεται στο νούμερο 15 με 246 βαθμούς. Ισοβαθμεί με τη Βόρεια Κορέα, με την οποία θυμίζουμε ότι είχε δώσει δύο πολύ δυνατά παιχνίδια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και είχε μία νίκη και μία ήττα. Τον Μάρτιο ήταν στο νούμερο 16 με 236 βαθμούς. Η τριάδα από την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί στο ομαδικό είναι πάντα των Παναγιώτη Γκιώνη, Καλλίνικου Κρεάνγκα και Κώστα Παπαγεωργίου. Μετά την κατάταξή της στη 15η θέση του Ντόρτμουντ η ελληνική ομάδα έχει φυσικά δίπλα της τη σημείωση ότι θα είναι στη Championship Division και του επόμενου Παγκοσμίου πρωταθλήματος ομαδικού.
* Η Αυστρία είχε την πιο πετυχημένη αποστολή στο Προολυμπιακό τουρνουά του Λουξεμβούργου, καθώς πανηγύρισε τρεις προκρίσεις με ισάριθμους αθλητές (Γκάρντος, Λι Κιανμπίνγκ, Σόλγια). Στο 100% έφτασε και η επιτυχία της Γερμανίας, που εκπροσωπήθηκε από τα νούμερο 1 φαβορί των αγώνων, τον Στέγκερ και την Ιβάνκαν. Επίσης, η Πορτογαλία, η Σερβία και η Ουγγαρία είδαν δύο αθλητές τους να περνάνε για το Λονδίνο. Μοντέιρο Φρέιτας για την πρώτη, Καρακάσεβιτς, Γέφτοβιτς για τη δεύτερη, Ζβικλ, Πατάντους για την τρίτη. Ιδιαίτερα αποτελεσματική στις γυναίκες και η Κροατία με δύο προκρίσεις (Μόλναρ, Τιαν Γιουάν).