Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν προχώρησε σε επανέλεγχο ντόπινγκ των καταψυγμένων δειγμάτων, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν προχώρησε σε επανέλεγχο ντόπινγκ των καταψυγμένων δειγμάτων, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όπως μετέδωσε σήμερα ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός ARD. Ο επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της ΔΟΕ, Άρνε Λιούνγκβιστ, δήλωσε στο ARD ότι δεν υπήρχε λόγος να επανεξεταστούν τα δείγματα που πάρθηκαν τότε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αγώνες της Αθήνας ήταν οι πρώτοι, στους οποίους η ΔΟΕ προχώρησε στην κατάψυξη των συλλεγέντων δειγμάτων, που ήταν 3.000 συνολικά, για πιθανούς επανελέγχους με βελτιωμένες ή νέες τεχνικές μεθόδους ελέγχου. Αυτή η κίνηση είχε χαιρετιστεί ως μεγάλο βήμα στη «μάχη» κατά της φαρμακοδιέγερσης, με το μέλος της ΔΟΕ και τότε επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ, Ρίτσαρντ Πάουντ, να κάνει λόγο για «μια νέα εποχή».

«Γιατί θα έπρεπε να το έχουμε κάνει αυτό (σ.σ. τους επανελέγχους); Γιατί θα πρέπει να υπάρξει επανέλεγχος; Οι μέθοδοι ήταν αρκετά καλές τότε. Δεν είχαμε κάποια πληροφορία ότι χρησιμοποιόταν κάτι, το οποίο δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Λιούνγκβιστ στο ARD.
Επανέλεγχοι έγιναν σε δείγματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, με τους οποίους η ΔΟΕ «συνέλαβε» έξι αθλητές για παραβιάσεις του κανονισμού περί ντόπινγκ στο Πεκίνο. Βάσει των κανονισμών της ΔΟΕ, τα δείγματα μπορούν να επανελεγχθούν μέσα σε μια περίοδο οκτώ ετών, η οποία, στην περίπτωση της Αθήνας, λήγει σε 4,5 μήνες.

Από την πλευρά του, ο Πάουντ εξέφρασε στο ARD την άποψη ότι οι πιο σύγχρονες μέθοδοι ελέγχου θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στα δείγματα από το 2004, πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας. «Πιθανότατα υπάρχει κάτι για να βρεθεί», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Όμως, ακόμη κι αν δεν υπάρχει, θα πρέπει να το κάνουμε ως ΔΟΕ, επειδή αλλιώς θα ήταν μια ολοκληρωμένη φάρσα ότι αποθηκεύσαμε όλα αυτά για τόσο μεγάλο διάστημα».

 ΠΗΓΗ

ΑΠΕ-ΜΠΕ