Κάθε χρόνο την παράσταση στον ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο αθλητισμό κλέβουν συνήθως τα ομαδικά σπορ και κυρίως το ποδόσφαιρο με το μπάσκετ. Παρ΄όλα αυτά το παραπάνω γεγονός πολλές φορές χάνει την ουσία του όταν πολλοί αθλητές μέσα από πολύ κόπο, υπομονή και σκληρή προπόνηση καταφέρνουν με τα επιτεύγματά τους, να στρέψουν τα βλέμματα πάνω τους αλλά και να κερδίσουν κάποιες ώρες, μέρες ίσως και μήνες δόξας. Στα λεγόμενα «μικρά σπορ» και στη μαγεία που κρύβει το καθένα από αυτά, πολλοί σπουδαίοι και μη αθλητές ξεπερνάνε τον εαυτό τους και στο τέλος κάθε σεζόν βλέπουν να ανταμείβονται οι κόποι τους και να νιώθουν τη θαλπωρή από την υποστήριξη (έστω και μικρή λόγω της δημοτικότητας του αθλήματος) των φιλάθλων και των οικογενειών τους. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και τον εφετινό, διάφοροι αθλητές ανά τον κόσμο πέτυχαν πολλά, κέρδισαν μετάλλια και συγκαταλέχθηκαν στους κορυφαίους της χρονιάς είτε στην Ευρώπη και το παγκόσμιο κοινό είτε στις πατρίδες τους.
Το Novasports.gr σας παρουσιάζει τους πιο σημαντικούς αθλητές του 2011.
-Νόβακ Τζόκοβιτς/Τένις
Έστειλε το πρώτο μήνυμά το 2008 όταν σε ηλικία μόλις 21 ετών κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο του «Γκραντ Σλαμ» στο Αυστραλιανό «Όπεν». Λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2011 στην κορυφαία διοργάνωση τένις, το Γουίμπλεντον, κοντραρίστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος και κατάφερε να πετύχει σπουδαία πράγματα. Ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στο φημισμένο τουρνουά επικρατώντας στον τελικό του Ράφαελ Ναδάλ. Και όμως την εφετινή χρονιά δεν σταμάτησε εκεί, πέρασε νικηφόρα τόσο από το Αυστραλιανό «Όπεν» όσο και από το αμερικάνικο. Ένας άκρως ταλαντούχος τενίστας που έδειξε από πολύ νωρίς τα προσόντα του στα κορτ. Ο 24χρονος αθλητής, μετά τις επιτυχίες του αυτές, βρέθηκε και εγκαταστάθηκε στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης αφήνοντας πίσω τους Ραφαέλ Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ που κατείχε τη θέση αυτή για πέντε συνεχόμενες χρονιές και έξι συνολικά. Στοιχεία που δίκαια τον κατέστησαν ως τον κορυφαίο τενίστα της χρονιάς.
Ο Τζόκοβιτς όμως βγήκε κερδισμένος και στον οικονομικό τομέα όπου χάρη στα τρία «Γκραντ Σλαμ» που κατέκτησε, κέρδισε περίπου 9,5 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας το ρεκόρ των Ράφα Ναδάλ (2010) και Ρότζερ Φέντερερ (2007) που είχαν βάλει στην τσέπη τους περίπου 7,8 εκατ. ευρώ. Συνολικά ο Σέρβος αθλητής, έχει βάλει στον τραπεζικό του λογαριασμό ούτε λίγο ούτε πολύ, 25 εκατ. ευρώ (32,8 εκατ. δολάρια), μπαίνοντας έτσι στη λίστα με τους τενίστες που έχουν τα μεγαλύτερα κέρδη. Στη σχετική λίστα ο Τζόκοβιτς βρίσκεται στην τέταρτη θέση και βρίσκεται πολύ κοντά στο να ξεπεράσει τους Ναδάλ, Σάμπρας και Φέντερερ, τον πιο ακριβοπληρωμένο τενίστα όλων των εποχών με 51,7 εκατ. ευρώ (67,4 εκατ. δολάρια).
–Πέτρα Κβίτοβα/Τένις
Τον αντίστοιχο τίτλο της κορυφαίας τενίστριας στον κόσμο για το 2011 κέρδισε η Πέτρα Κβίτοβα. Είναι όμορφη, ταλαντούχα, μόλις 21 ετών και… διψασμένη για επιτυχίες. Η Τσέχα αθλήτρια κατέκτησε τόσο το τουρνουά του Γουίμπλεντον του 2011 (η πρώτη αριστερόχειρας που πετυχαίνει κάτι τέτοιο) όσο και το «Φεντ Καπ» στην πατρίδα της. Στη σχετική ψηφοφορία, οι δημοσιογράφοι και οι οπαδοί του αθλήματος δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό όσων αναφορά τη ψήφο τους και χωρίς δεύτερη σκέψη την ανέδειξαν ως την καλύτερη αθλήτρια για τη σεζόν. Η νεαρή τενίστρια που εκτός του Γουίμπλεντον και το «Φεντ Καπ» κατέκτησε και το «WTA Championships» στην Τουρκία, έβαλε στη μικρή της τροπαιοθήκη και τρία επιπλέον βραβεία. Συγκεκριμένα αυτά της πιο βελτιωμένης τενίστριας, του «Fair Play» αλλά και για την αποκάλυψη της χρονιάς.
Τα κατορθώματα της Κβίτοβα είχαν ως αποτέλεσμα να βρεθεί στο νούμερο 2 της παγκόσμιας κατάταξης. Η παραπάνω εξέλιξη δείχνει πως η ταλαντούχα αριστερόχειρας που επικράτησε στον τελικό του Γουίμπλετον της Μαρία Σαράποβα, θεωρείται η τενίστρια που θα πάρει τη σκυτάλη από την πολυνίκης του θεσμού, Σερένα Ουίλιαμς. Το μέλλον της ανήκει…
– Γιόχαν Μπλέικ, Γιουσέιν Μπόλτ/Στίβος
Τον… μάστορα του φαίνεται πως βρήκε ο Γιουσέιν Μπολτ. Συγκεκριμένα ο Γιόχαν Μπλέικ δείχνει έτοιμος να στρέψει όλα τα «φώτα» της δημοσιότητας πάνω του και να κλέψει τη δόξα του Μπολτ. Ο 21χρονος σπρίντερ με τις εφετινές του εμφανίσεις κατάφερε να δείξει το ταλέντο του και να παρουσιαστεί έτοιμος για την πρόκληση του Λονδίνου και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2012. Ο Μπλέικ κατέκτησε αρχικά την πρώτη θέση στα 100μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του «Ντάιαμοντ Λιγκ» και έπειτα τη δεύτερη θέση στα 200μ. με επίδοση 19,26, (0,07 δευτερόλεπτα πίσω από το παγκόσμιο ρεκόρ του Μπολτ). Οι επιτυχίες αυτές ωστόσο δεν έπεισαν την παγκόσμια ομοσπονδία στίβου, με τον 21χρονο αθλητή να βγαίνει πρώτος στο… χωριό του και δεύτερος στην πόλη. Συγκεκριμένα η IAAF ανέδειξε τον Μπλέικ ως τον 2ο καλύτερο αθλητή της χρονιάς σε αντίθεση με την ομοσπονδία της Τζαμάϊκα που τον ανέδειξε ως τον καλύτερο αθλητή της πατρίδας τους για το 2011.
Από την άλλη, η σεζόν που μας πέρασε μπορεί να μην ήταν και η ιδανικότερη για τον Μπολτ αλλά αυτό δεν του στέρησε τον τίτλο του κορυφαίου αθλητή του 2011 (για τρίτη φορά στην καριέρα του, 2008 και 2009). Στο ραντεβού που έδωσαν οι σπουδαιότεροι αθλητές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νταεγού, ο 25χρονος σπρίντερ μπορεί να ξεκίνησε με το… αριστερό τη διοργάνωση ωστόσο στη συνέχεια εξιλεώθηκε. Στον τελικό των 100μ. ο Μπολτ έκανε άκυρη εκκίνηση και αποκλείστηκε με αποτέλεσμα να δει στο τέλος τον συμπατριώτη του, Μπλέικ να φορά το χρυσό μετάλλιο στο λαιμό του. Πάντως η εξέλιξη αυτή αντί να τον ρίξει ψυχολογικά, απλά τον ανέβασε και τον δυνάμωσε για τη συνέχεια. Ο λεγόμενος, γιός… του ανέμου, έκανε περίπατο στα 200μ. κατακτώντας το χρυσό, ενώ το ίδιο συνέβη και στα 4Χ100 σκυταλοδρομία.
Με βάση τα όσα έχουμε δει κατά την εφετινή σεζόν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 γίνεται εύκολα αντιληπτό πως θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός καθώς δεν είναι λίγοι οι αθλητές που δηλώνουν έτοιμοι για να κλέψουν το… στέμμα από τον Μπολτ.
-Σάλι Πίρσον/ Στίβος
Η τέταρτη γρηγορότερη αθλήτρια τις τελευταίες δυο δεκαετίες είναι η Σάλι Πίρσον. Η Αυστραλέζα σπρίντερ, χάρη στο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στα 100μ. μετ’ εμποδίων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νταεγού, αναδείχθηκε η κορυφαία αθλήτρια για το 2011 από την ΙΑΑF. «Ήταν λίγο έκπληξη το γεγονός ότι κέρδισα», ήταν τα λόγια της Πίρσον αμέσως μετά την ανάδειξή της με τον τίτλο αυτό. Μπορεί και η ίδια να μην περίμενε το πως θα εξελισσόταν το 2011, ωστόσο τα στοιχεία που παρουσίασε η 25χρονη αθλήτρια δεν ήταν τυχαία. Συγκεκριμένα, κέρδισε τους 10 από τους 11 αγώνες της για το 2011, πραγματοποίησε εφτά από τους καλύτερους χρόνους της σεζόν, ενώ ως αποκορύφωμα χαρακτηρίζεται το 12,28 στα 100μ. μετ’εμποδίων που την κατέστησαν ως την τέταρτη γρηγορότερη γυναίκα στην ιστορία με τις γρηγορότερες επιδόσεις στις τελευταίες δυο δεκαετίες.
Στη γεμάτη τροπαιοθήκη της, η Πίρσον μετράει μεταξύ άλλων, ένα χρυσό μετάλλιο στα 100μ. με εμπόδια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νέων του 2003. Ένα χάλκινο στα 100μ. το 2004 και πάλι για την ίδια διοργάνωση, επίσης χάλκινο στα 4Χ100 στη Μελβούρνη το 2006 για τα παιχνίδια Κοινοπολιτείας, έπειτα ασημένιο στα 100μ με εμπόδια το 2008 στο Πεκίνο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τέλος δυο χρυσά και πάλι στα 100μ με εμπόδια αρχικά το 2010 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της IAFF στο Σπλιτ της Κροατίας και έπειτα στους Αγώνες Κοινοπολιτείας στο Ντελχί της Ινδίας, λίγους μήνες αργότερα…
-Άννα Τσιτσέροβα/Στίβος
Η κορυφαία αθλήτρια στη Ρωσία αλλά και στην Ευρώπη για το μήνα Σεπτέμβριο του 2011, αναδείχθηκε η Άννα Τσιτσέροβα. Η 29χρονη άλτρια που κατέκτησε το 2008 στο Πεκίνο το χάλκινο μετάλλιο στο ύψος, έπειτα από μια μεγάλη μονομαχία με τη Μπλάνκα Βλάσιτς, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με άλμα στα 2,03μ και πανηγύρισε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην καριέρα της. Το πρώτο ήρθε το 2005 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Μαδρίτης. Στη συλλογή της από μετάλλια, έχει και δυο ασημένια από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2007 και 2009.Το… γλυκό πάντως για την Τσιτσέροβα έδεσε πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα περίπου ένα μήνα πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νταεγού, όταν στο πρωτάθλημα Ρωσίας πραγματοποίησε άλμα στα 2,07μ. και σημείωσε νέο εθνικό ρεκόρ αλλά και την τέταρτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο όλων των εποχών. Στη Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια του τελικού, προσπάθησε όχι μόνο να τερματίσει στην πρώτη θέση αλλά να αγγίξει το παγκόσμιο ρεκόρ της Στέφκα Κοσταντίνοβα στα 2,09 μ. Κάτι τέτοιο δεν το κατάφερε και όπως τόνισε και η ίδια, θα το επιδιώξει αρχικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και έπειτα σε αυτούς της Μόσχας το 2013 και του κλασικού αθλητισμού. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα έχει η παρουσία της στο διεθνές «μίτινγκ» της πατρίδας της τη χρονιά εκείνη, η Τσιτσέροβα αναμένεται να αποσυρθεί από την ενεργό δράση…
– Μαρίγια Σαβίνοβα/Στίβος
Οι Ρωσίδες αθλήτριες του στίβου, είχαν τη χάρη τους και την τιμητική τους στο 2011. Τη δική της θέση στις καλύτερες αθλήτριες της χρονιάς κατέλαβε και η Μαρίγια Σαβίνοβα. Η κορυφαία αθλήτρια στην Ευρώπη, τερμάτισε πρώτη στα 800μ. στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Νταεγού, αφήνοντας πίσω τη Κάστερ Σεμένια. Με χρόνο 1:55.87, η Σαβίνοβα πραγματοποίησε την καλύτερη επίδοση Ευρωπαίας αθλήτριας τα τελευταία εννέα χρόνια. Το μελανό σημείο για την ίδια θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός πως η IAAF δε την συμπεριέλαβε στις 10 υποψήφιες για την ανάδειξη της κορυφαίας αθλήτριας της χρονιάς.
Εκτός από την επιτυχία στη Νότια Κορέα, η Σαβίνοβα τα τελευταία δυο χρόνια απέδειξε πως είναι συνηθισμένη στις πρωτιές. Τέσσερα χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο από το 2009 μέχρι και σήμερα είναι ο συνολικός απολογισμός της 26χρονης αθλήτριας. Από κει και πέρα, η Σαβίνοβα αναμένεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέχει, ενώ η μεγαλύτερη αντίπαλός της θα είναι η έμπειρη Νοτιοαφρικανή, Κάστερ Σεμένια…
– Μο Φάρα/Στίβος
Ο τίτλος του κορυφαίου Ευρωπαίου αθλητή για το 2011 πήγε στον Μο Φάρα. Γεννημένος στη Σομαλία αλλά μεγαλωμένος στη χώρα του πατέρα του και συγκεκριμένα την Αγγλία, ο 29χρονος αθλητής των μεγάλων αποστάσεων, εξέπληξε του πάντες την εφετινή χρονιά όταν και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα πέντε χιλιάδες μέτρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νταεγού, ενώ στην ίδια διοργάνωση κέρδισε και το ασημένιο μετάλλιο στα 10 χιλιάδες μέτρα. Οι επιτυχίες αυτές ήταν συνέχεια της πολύ καλής παρουσίας του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του κλειστού στίβου στη Γαλλία και το Παρίσι όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής στα τρεις χιλιάδες μέτρα πραγματοποιώντας παράλληλα ρεκόρ Ευρώπης στα πέντε χιλιάδες μέτρα. Ο Φάρα επικράτησε στη σχετική ψηφοφορία των Κριστόφ Λεμέτρ και του συμπατριώτη του, Ντάι Γκριν.
Ο έμπειρος δρομέας έγινε ο έκτος συνολικά Βρετανός αθλητής που κερδίζει τον τίτλο αυτό μετά τους Λίνφορντ Κρίστι (1993), Κόλιν Τζάκσον (1994), Τζόναθαν Έντουαρντς (1995, 1998), Ντουέιν Τσέμπερς (2002) και Φίλιπς Αϊντόου (2009).
-Αλεξάντερ Ντάλε Όεν/Κολύμβηση
Στο χώρο της πισίνας και στο δύσκολο άθλημα της κολύμβησης ο αθλητής που ξεχώρισε ήταν ο Αλεξάντερ Ντάλε Όεν. Ο κορυφαίος Ευρωπαίος κολυμβητής σε 25άρα πισίνα, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. πρόσθιο στο Παγκόσμιο
Πρωτάθλημα της Σανγκάης και διατήρησε τον τίτλο του καλύτερου Νορβηγού κολυμβητή. Από το 2006 μέχρι και σήμερα, ο 26χρονος αθλητής λαμβάνει μέρος σε πολλά ευρωπαϊκά και μη αθλητικά γεγονότα με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων 2012.
Μετά τα αιματηρά γεγονότα στη Νορβηγία και τη τραγωδία στο Όσλο, ο Όεν θεωρείται ως εθνικός ήρωας καθώς όχι μόνο αγωνίστηκε και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο αλλά και κατά τη διάρκεια της απονομής και ενώ κρατούσε ψηλά τη σημαία της πατρίδας του, δάκρυσε φανερά συγκινημένος και απέδωσε με τον τρόπο αυτό φόρο τιμής στους αδικοχαμένους συμπατριώτες του…
-Φεντερίκα Πελεγκρίνι/Κολύμβηση
Τον αντίστοιχο τίτλο στις γυναίκες πανηγύρισε και η Ιταλίδα, Φεντερίκα Πελεγκρίνι. Η κορυφαία Ευρωπαία αθλήτρια για το 2011, επικράτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης στα 400μ και 200μ ελεύθερο βάζοντας στη συλλογή της δυο σημαντικά και πολύτιμα μετάλλια. Η κάτοχος τριών παγκοσμίων ρεκόρ, διατήρησε τον τίτλο που είχε κατακτήσει το 2009 στην πατρίδα της και απέδειξε πως παρά τα 23 της χρόνιας, αποτελεί μια από τις καλύτερες κολυμβήτριες παγκοσμίως που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις…
-Πάτρικ Μακάου/Μαραθώνιος
Ξεχωριστή θέση στη λίστα με τους κορυφαίους αθλητές για το 2011 κατέλαβε και ο δρομέας, Πάτρικ Μακάου για έναν ιδιαίτερο λόγο. Ο Κενυάτης αθλητής κατάφερε να εκθρονίσει τον δεκάκις χρυσό πρωταθλητή, Χάιλε Γκερμπρσελασιέ, πραγματοποιώντας την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών με χρόνο 2:03,38 ξεπερνώντας το ρεκόρ του Αιθίοπα κατά ένα μόλις δευτερόλεπτο. Ο Γκεμπρσελασιέ το 2008 στη Γερμανία έτρεξε το σχετικό μαραθώνιο σε 2:03,39 και το κρατούσε μέχρι και το 2011 όταν και έχασε από τον Μακάου στο Βερολίνο. Μάλιστα ο 38χρονος αθλητής δεν κατάφερε να τερματίσει καθώς εγκατέλειψε τον αγώνα μετά από 27 χιλιόμετρα…
Σάρωσε και ξεχώρισε η Ελλάδα!
-Σπύρος Γιαννιώτης/Κολύμβηση
Αναμφίβολα το 2011 ήταν η χρονιά του και μια σεζόν όπου έφτασε στο… πικ της καριέρας του. Ο Σπύρος Γιαννιώτης αναδείχθηκε δεύτερος καλύτερος Ευρωπαίος αθλητής πίσω από τον Τόμας Λουρζ και ο κορυφαίος για την Ελλάδα το 2011. Στα 31 του και αφού απέκτησε την ανάλογη εμπειρία από την παρουσία του σε διοργανώσεις όπως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 (Αυστραλία), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2001 (7ος), το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2003 (χάλκινο μετάλλιο στα 4Χ200) τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 (7ος ) και τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2005 στην Ισπανία (χάλκινο στα 800μ ελεύθερο, δυο ασημένια στα 1500μ και 400μ ελεύθερο). Επιπλέον, συνέχισε με επιτυχίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου στην Αυστραλία το 2007 όπου κατέκτησε το χάλκινο στα 5χλμ ανοικτής θαλάσσης. Το ίδιο συνέβη και στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανοιχτής θάλασσας στην Κίνα και πάλι το 2007 όταν κέρδισε το ασημένιο. Λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2009 διακρίθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιταλίας όπου κατέκτησε το ασημένιο στα 5χλμ ανοικτής θαλάσσης. Τα καλύτερα για τον ίδιο όμως ήρθαν το 2011 όταν αρχικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Πορτογαλίας έδωσε τα διαπιστευτήρια του κατακτώντας το χρυσό στα 10χλμ. Έπειτα αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 10χλμ ανοικτής θαλάσσης στη Σανγκάη, ενώ στην ίδια διοργάνωση κατέκτησε και το αργυρό μετάλλιο στα 5χλμ.
Επόμενη και μεγάλη πρόκληση για τον Γιαννιώτη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο της Αγγλίας. Για τη διοργάνωση αυτή, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι η κατάκτηση ενός μεταλλίου και η αλήθεια είναι πως δείχνει κάτι παραπάνω από αποφασισμένος για να το πετύχει. Ο γεννημένος στο Λίβερπουλ, Κερκυραίος αθλητής, έχει καταφέρει χάρη στη συνεργασία του με τον Νίκο Γέμελο, τον άνθρωπο που όχι μόνο τον προπονεί αλλά και τον υποστηρίζει σε κάθε του αγώνα, να φτάσει στην κορυφή του παγκόσμιου υγρού στίβου μέσα από σταδιακή δουλειά και πολύ κόπο. Η Ολυμπιάδα της Αγγλίας δεν απέχει πολύ και ο Γιαννιώτης δηλώνει έτοιμος για νέες επιτυχίες…
-Μαριάννα Λυμπερτά/Κολύμβηση
Έπειτα από μεγάλο «ανταγωνισμό» με την Αλεξάνδρα Ασημάκη, η Μαριάννα Λυμπερτά χάρη στο χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σανγκάης, αναδείχθηκε η κορυφαία αθλήτρια στην Ελλάδα για το 2011 από τον ΠΣΑΤ. Η 32χρονη κολυμβήτρια, τερμάτισε τρίτη στα 10χλμ ανοικτής θαλάσσης και χάρισε το πρώτο γυναικείο μετάλλιο στη χώρα μας από τη σχετική διοργάνωση, ενώ σε συνολικό βαθμό ήταν το πέμπτο της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Η επιτυχία αυτή της χάρισε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου όπου θα επιδιώξει γιατί όχι και το χρυσό μετάλλιο…
-Αλεξάνδρα Ασημάκη/Πόλο
Η κορυφαία πολίστρια στον κόσμο για το 2011 είναι η Αλεξάνδρα Ασημάκη. Ένας τίτλος που μπορεί να συγκριθεί με κάθε μετάλλιο, κάθε κύπελλο και κάθε επιτυχία καθώς δεν είναι και λίγο να σε αναδεικνύουν ως την καλύτερη όλων. Η αθλήτρια της Βουλιαγμένης πάντως δεν κατάφερε να κερδίσει τον σχετικό τίτλο στη χώρα μας καθώς κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από την Μαριάννα Λυμπερτά. Εξέλιξη καθόλου κακή για την ίδια καθώς είδε πως πέρα από τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει είτε στον οικονομικό είτε στον αγωνιστικό τομέα, οι κόποι της και η όρεξή της για δουλεία έπιασαν… τόπο.
Εκτός από την παραπάνω εξέλιξη, η Ασημάκη πήρε τόσο τον τίτλο της ΜVP στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάη με την Εθνική πόλο που κατέκτησε το χρυσό επικρατώντας στον τελικό της Κίνα και χαρίζοντας στην Ελλάδα ένα ακόμη μετάλλιο, όσο και αυτόν της καλύτερης πολίστριας στην Ευρώπη. Τη δική της τιμητική είχε ωστόσο και η συμπαίκτρια της Αντιγόνη Ρουμπέση που αναδείχθηκε ως η δεύτερη καλύτερη πολίστρια στον κόσμο για το 2011 αλλά και δεύτερη στην Ευρώπη και πάλι πίσω από την Ασημάκη. Δυο αθλήτριες με πλούσιο ταλέντο και όρεξη για πολύ και σκληρή δουλειά στο μέλλον. Άλλωστε στα λίγα χρόνια παρουσίας τους στις ελληνικές και ευρωπαϊκές πισίνες, απέδειξαν πως είναι ικανές για σπουδαία πράγματα. Ειδικά η Ασημάκη που βρίσκεται μόλις στο 23ο έτος της ηλικίας της, έχει καταφέρει να βάλει την… υπογραφή της στο πρωτάθλημα που κατέκτησε η Βουλιαγμένη το 2010 αλλά και στις κατακτήσεις των δυο Τσάμπιονς και ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης το 2009 και 2010 αντίστοιχα. Εμφανίσεις που της έδωσαν αμέσως το σκουφάκι της βασικού στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα…
-Χρήστος Βολικάκης/Ποδηλασία
Ένας ακόμη νεαρός Έλληνας αθλητής που αναμένεται να λάμψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου είναι και ο Χρήστος Βολικάκης. Το 2011 ήταν μια χρονιά άκρως σημαντική για την καριέρα του καθώς του επέφερε δυο σημαντικά μετάλλια, αρχικά το ασημένιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας ελίτ της Ολλανδίας και έπειτα το χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο πίστας του Καζακστάν. Μαζί με τον Γιάννη Ταμουρίδη που θα δώσει το «παρών» στους δρόμους αντοχής, ο Βολικάκης θα επιδιώξει στην Ολυμπιάδα του 2012 να τερματίσει στην πρώτη τριάδα. Ο νεαρός ποδηλάτης, που θεωρείται από τους πιο πετυχημένους στη χώρα μας και ανερχόμενη δύναμη στην Ευρώπη, το 2005 αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην αντίστοιχη διοργάνωση εφήβων που διεξήχθη στη Βιέννη. Πολύ καλή παρουσία τα τελευταία έξι χρόνια είχε εξίσου και σε άλλα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα, ενώ στην Ελλάδα από το 2006 μέχρι το 2011 κέρδισε συνολικά ένδεκα εθνικούς τίτλους.
Ο Βολικακής συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση καθώς τόσο ο πατέρας του που ήταν στο παρελθόν ποδηλάτης όσο και ο μικρότερός του αδερφός που είναι εξίσου ταλαντούχος ποδηλάτης, συνέδεσαν το όνομά τους με το άθλημα αυτό. Στην Ολυμπιάδα του 2012 ο 23χρονος αθλητής θέλει να πετύχει ότι δεν πέτυχε στους αντίστοιχους του Πεκίνου όπου τερμάτισε 13ος στο Κέιριν, δηλαδή την κατάκτηση της κορυφής…
-Ηλίας Ηλιάδης/Τζούντο
Ξεχωριστή θέση στη λίστα με τους σημαντικότερους Έλληνες αθλητές του 2011 καταλαμβάνει και ο σπουδαίος τζουντόκα, Ηλίας Ηλιάδης. Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Γαλλία κατηγορίας 90 κιλών και χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Τουρκία για την ίδια κατηγορία ήταν ο συνολικός πετυχημένος απολογισμός του Ηλιάδη για το 2011. Το μετάλλιο που κατέκτησε στο Παρίσι ήταν ουσιαστικά και το εισιτήριό του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου όπου θα επιδιώξει να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Αυτό που λείπει σίγουρα από τη πλούσια του συλλογή είναι και το βραβείο για τον κορυφαίο αθλητή στον κόσμο, ένα βραβείο που δε θα αργήσει να έρθει αν συνεχίσει με αυτόν το ρυθμό. Ο Ευρωπαίος αθλητής για το 2004 και 2010 και χρυσός Ολυμπιονίκης στην Αθήνα, έχει συνολικά έξι χρυσά και δυο ασημένια μετάλλια…
-Νικόλ Κυριακοπούλου/Στίβος
Τον τίτλο της καλύτερης Ελληνίδας αθλήτριας στον στίβο για το 2011, κέρδισε αθλήτρια του επί κοντώ, Νικόλ Κυριακοπούλου. Η 25χρονη άλτρια, που αποτελεί την κυρίαρχο στο αγώνισμα της τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, κατετάγη στην όγδοη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νταεγού. Η κάτοχος του Πανελλήνιου ρεκόρ στα 4,71μ. το 2009 αναδείχθηκε πρώτη στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ιταλίας, ενώ στα σημαντικά της επιτεύγματα συγκαταλέγεται και η τέταρτη θέση στο Ντάιαμοντ Λιγκ του Λονδίνου το 2011. Για την εφετινή σεζόν αναδείχθηκε όγδοη καλύτερη αθλήτρια, ενώ έχει και την έκτη καλύτερη επίδοση στον κόσμο. Επιπλέον μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο, η Κυριακοπούλου αναμένεται να δώσει το «παρών» και σε αυτούς του Λονδίνου, όπου θα επιδιώξει την κατάκτηση κάποιου μεταλλίου…
-Δημήτρης Χονδροκούκης/Στίβος
Τον αντίστοιχο τίτλο του καλύτερου Έλληνα αθλητή στον στίβο για το 2011 κέρδισε και ο Δημήτρης Χονδροκούκης. Ο ανερχόμενος ταλαντούχος αθλητής, τερμάτισε πέμπτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νταεγού (με άλμα στα 2.32μ) και έδειξε από νωρίς τα… δόντια του στα μεγαθήρια τους αθλήματος. Πάντως προσωπική του επιτυχία αποτελεί το σπάσιμο του ατομικού του ρεκόρ κατά οκτώ εκατοστά. Στα αξιοσημείωτα της χρονιάς δε γίνεται να μην συμπεριληφθεί και η σπουδαία του παρουσία στον τελικό του Ντάιαμοντ Λιγκ της Ζυρίχης όπου τερμάτισε πρώτος με άλμα στα 2.32 και πάνω από ονόματα όπως αυτά των Τζέσε Ουίλιαμς και Τρέβορ Μπάρι που έλαμψαν νωρίτερα στη Νότια Κορέα. Μικρός ηλικιακά αλλά μεγάλος αγωνιστικά, ο Χονδροκούκης αναμένεται να έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του αρκεί να πετύχει στις μεγάλες διοργανώσεις που έπονται…
-Λευτέρης Πετρούνιας/ Ενόργανη
Από τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου στους κρίκους παρά το νεαρό της ηλικίας του (σ.σ 20 ετών) θεωρείται ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο νέος Ταμπάκος, έχει τραβήξει τα βλέμματα τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων προπονητών με τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί τα τελευταία δυο χρόνια. Το 2011 ήταν η καλύτερη του χρονιά, καθώς κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Τσεχία αφήνοντας δεύτερο τον Ιάπωνα Χιρογιούκι Ιμάι, ενώ μια χρονιά νωρίτερα κατέλαβε την τρίτη θέση στην αντίστοιχη διοργάνωση, στέλνοντας παράλληλα το δικό του μήνυμα για τη συνέχεια. Το μελανό σημείο της χρονιάς αποτελεί το γεγονός πως δεν κατάφερε να κερδίσει μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αγγλίας, παρ’ όλα αυτά έχει τον χρόνο και τη δυνατότητα να δουλέψει σκληρά και να πρωταγωνιστήσει αργότερα σε πολλές σπουδαίες διοργανώσεις, χαρίζοντας στην Ελλάδα πολλά μετάλλια…
-Ιορδάνης Πασχαλίδης,Κώστας Τριγκώνης/Ιστιοπλοΐα
Γεννημένοι νικητές, πλασμένοι… ο ένας για τον άλλον αθλητικά, οι καλύτεροι της Ευρώπης και πολλοί ακόμα είναι οι τίτλοι που μπορείς να δώσεις στα επιτεύγματα των Ιορδάνη Πασχαλίδη και Κώστα Τριγκώνη, των αθλητών της ιστιοπλοΐας. Το χρυσό μετάλλιο (και τέταρτο συνεχόμενο) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με σκάφος τύπου «Tornado» στην Ιταλία, και η πρωτιά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ελβετίας ήταν για το 2011 οι σημαντικότεροι τίτλοι των έμπειρων αθλητών. Μετά το ασημένιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και το χρυσό στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2010, οι Πασχαλίδης και Τριγκώνης απέδειξαν πως είναι οι κορυφαίοι αθλητές στο άθλημα τους στην Ευρώπη. Από το 2005 μέχρι και σήμερα οι Έλληνες αθλητές, σαρώνουν τα πάντα στο διάβα τους και δίκαια καταλαμβάνουν μια θέση στη λίστα με τους καλύτερους αθλητές στην πατρίδα μας…
-Αποστόλης, Νίκος Γκουντουλάς/Κωπηλασία
Το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 θα δώσουν οι αδελφοί Γκουντουλά. Ο Αποστόλης και Νίκος, έλαμψαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας στη Βουλγαρία όπου και κατέκτησαν δυο χρυσά μετάλλια. Οι δυο αθλητές τερμάτισαν πρώτοι στη δίκωπο άνευ και επιβεβαίωσαν έτσι τα λεγόμενα πολλών που τους θεωρούν ως ένα από τα πιο πετυχημένα ελληνικά πληρώματα στην ιστορία του αθλήματος. Πάντως στο σχετικό πρωτάθλημα της γειτονικής μας χώρας, οι ελληνικές επιτυχίες δε σταμάτησαν εκεί καθώς οι Γιάννης Τσίλης, Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Χρήστου, τερμάτισαν στην πρώτη θέση στην τετράκωπο άνευ όπως επίσης συνέβη και με τις Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου που κέρδισαν το χρυσό στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως η Ελλάδα διαθέτει ταλαντούχους αθλητές στην κωπηλασία που στο μέλλον αναμένεται να μας χαρίσουν και επιπλέον μετάλλια…
Πάτησαν… στην κορυφή του 2011
Το Novasports.gr σας παρουσιάζει τους πιο σημαντικούς αθλητές του 2011 στα λεγόμενα «μικρά σπορ»...
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ