Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τους Πρόσφυγες ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης συναντήθηκε με τον Ιάπωνα Πρέσβη στην αθλητική γιορτή που διοργανώθηκε λόγω της ημέρας.
Το Δελτίο Τύπου από το Υφυπουργείο Αθλητισμού:
“Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τους Πρόσφυγες και με την επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, από το Τόκυο, του Επιτρόπου της Ιαπωνικής Αθλητικής Υπηρεσίας, Daichi Suzuki (Χρυσός Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ στα 100 μέτρα ύπτιο) ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας Yasuhiro Shimizu στην Ελλάδα και με αντιπροσωπεία του Γραφείου της UNICEF για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες στην Ελλάδα, παρέδωσαν μπάλες ποδοσφαίρου σε παιδιά προσφύγων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Αθλητισμός του Αύριο» της Ιαπωνίας.
Στην Αθλητική Γιορτή που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Γυμναστήριο της Αθήνας, «Αθλητικό Πάρκο Φωκιανός», 40 παιδιά από διάφορες χώρες έπαιξαν μαζί αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, τζούντο, μπάσκετ και βόλεϊ. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού από την Πρεσβεία της Ιαπωνίας και το Γραφείο της UNICEF για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, το Αθλητικό Πάρκο Φωκιανός και την Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Elix.
«Ο αθλητισμός έχει το προνόμιο να ενώνει ανθρώπους από όλα τα μέρη της γης, χωρίς να προτάσσει οικονομικές ανισότητες ή φυλετικά χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχουν διακρίσεις και όλοι λαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες. Έτσι ο χώρος του αθλητισμού γίνεται το παράδειγμα για να έχουμε κοινωνίες με ισότητα και δικαιοσύνη. Βαδίζοντας την Ολυμπιάδα της Ιαπωνίας, συμπορευόμαστε με την διοργανώτρια χώρα και δίνουμε το μήνυμα στο Τόκυο πως η Ελλάδα θα βοηθήσει σε όποιο επίπεδο της ζητηθεί», είπε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Βασιλειάδης.
«Το πρόγραμμα Αθλητισμός του Αύριο ξεκίνησε όταν το Τόκυο επελέγη να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Με βάση το πρόγραμμα αυτό, αθλητικές εκδηλώσεις διεξάγονται σε 200 χώρες και περιφέρειες ανά τον κόσμο, ώστε περισσότεροι άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον αθλητισμό», δήλωσε κ. Suzuki.
«Η δύναμη του αθλητισμού μπορεί να ξεπεράσει πολλά πράγματα. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την κοινωνική ένταξη των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα είναι η γλώσσα. Ο αθλητισμός αποτελεί σημαντικό σημείο έναρξης για να ξεπεραστεί με ευκολία ένα εμπόδιο σαν αυτό και να ενισχυθεί η έννοια της ισότητας και της φιλίας,» υπογράμμισε ο Lucio Melandri, Εθνικός Συντονιστής του Γραφείου της UNICEF για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τα παιδιά συμμετείχαν σε τουρνουά ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και σε ένα εργαστήριο Ειρήνης Orizuru (χειροτεχνία με χαρτί). Νωρίτερα ο Γιώργος Βασιλειάδης είχε υποδεχτεί στη ΓΓΑ τον Επίτροπο της Ιαπωνικής Αθλητικής Υπηρεσίας, Daichi Suzuki και τον Πρέσβη της Ιαπωνίας Yasuhiro Shimizu, με τους οποίους συζήτησαν για τα περιθώρια συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας στον αθλητισμό.
Ο Έλληνας Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέλυσε τις ενέργειες που κάνει η Ελλάδα για την ανάπτυξη του αθλητισμού την επόμενη μέρα, μετά τη δύσκολη περίοδο της κρίσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων το επενδυτικό σχέδιο ύψους 2 εκατ. ευρώ για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του διαπιστευμένου εργαστηρίου αντιντόπινγκ στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία και η Ελλάδα υπέγραψαν τη Συμφωνία Συνεργασίας για τον Αθλητισμό το 2017, με στόχο να ενισχυθούν οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο του 2020. Το 2019, η Ιαπωνία και η Ελλάδα θα εορτάσουν την 120η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων και της φιλίας, ενώ θα ακολουθήσει η Ολυμπιακή χρονιά του Τόκυο 2020″.