Με την σκέψη στην επίτευξη του ομαδικού αγωνιστικού στόχου, αλλά και στα θύματα της πύρινης λαίλαπας στην ανατολική Αττική, θα αγωνιστούν οι αθλήτριες της Εθνικής ομάδας γυναικών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, στη Γλασκόβη (2-5 Αυγούστου).

Με την σκέψη στην επίτευξη του ομαδικού αγωνιστικού στόχου, αλλά και στα θύματα της πύρινης λαίλαπας στην ανατολική Αττική, θα αγωνιστούν οι αθλήτριες της Εθνικής ομάδας γυναικών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής, στη Γλασκόβη (2-5 Αυγούστου).
 
Ενόψει του προκριματικού της Πέμπτης (02/08) στο στάδιο “SSE Hydro”, όπου είχαν επίσης συμμετάσχει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης του 2015, οι Αργυρώ Αφράτη, Βασιλική Μιλλούση, Ευαγγελία Μονοκρούσου, Ιωάννα Ξουλόγη και Βάλια Πλυτά μίλησαν για την προτεραιότητα που θα δώσουν στον ομαδικό αγώνα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις ατομικές επιδιώξεις, ενώ παράλληλα τόνισαν ότι η προσπάθειά τους θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα στις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου.
 
Η Βασιλική Μιλλούση είναι η πιο έμπειρη ανάμεσα στις 137 αθλήτριες της φετινής διοργάνωσης, έχοντας συμμετάσχει σε μια ντουζίνα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Παρίσι 2000, Πάτρα 2002, Άμστερνταμ 2007, Κλερμόν Φεράν 2008, Μιλάνο 2009, Μπέρμιγχαμ 2010, Βερολίνο 2011, Βρυξέλλες 2012, Μόσχα 2013, Μονπελιέ 2015, Βέρνη 2016, Κλουζ 2017) και έχοντας υπάρξει τέσσερις φορές φιναλίστ στη δοκό.

Στην Σκοτία θα παρουσιάσει τα προγράμματά της στους ασύμμετρους ζυγούς και στη δοκό, όπως και στους πρόσφατους Μεσογειακούς Αγώνες της Ταραγόνα.

«Η μόνη διαφορά στα προγράμματά μου, συγκριτικά με τους Μεσογειακούς, είναι ότι αφαιρέσαμε την τελευταία άσκηση στη δοκό, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στην εκτέλεση. Η διαφορά στον βαθμό δυσκολίας θα είναι μικρή: Από 6,00 πηγαίνει στο 5,90. Ο στόχος μας είναι να παρουσιαστούμε καλύτερες από ό,τι στην Ταραγόνα και να πάρουμε την υψηλότερη δυνατή θέση στην ομαδική κατάταξη, ώστε να ανέβουμε ψυχολογικά ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος που θα γίνει τον Οκτώβριο στο Κατάρ και αποτελεί τον σημαντικότερο φετινό αγώνα. Εκεί, θα κάνουμε τα πάντα για να μπούμε στην 24άδα και να κερδίσουμε την ομαδική πρόκριση για το αντίστοιχο παγκόσμιο – προολυμπιακό του 2019», δήλωσε η Μιλλούση.
 
Έτοιμη να δείξει το καλύτερο πρόσωπό της στη Γλασκόβη είναι και η Ιωάννα Ξουλόγη, που θα πάρει μέρος σε τρία όργανα (άλμα, δοκός, έδαφος).

«Μετά τους Μεσογειακούς Αγώνες κάναμε συντήρηση για να φτάσουμε στο ευρωπαϊκό χωρίς προβλήματα και πλέον περιμένουμε να δείξουμε στη Γλασκόβη όλα όσα έχουμε ετοιμάσει. Πιστεύω ότι είμαι στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση της καριέρας μου, επειδή φέτος είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τα προγράμματά μας σε αρκετούς αγώνες και αυτό μας βοηθά ώστε να είμαστε πιο έτοιμοι και από ψυχολογικής πλευράς. Θεωρώ πως στη δοκό με μία σταθερή εκτέλεση θα έχω ένα καλό πλασάρισμα, ενώ στο έδαφος θέλω να κυνηγήσω επίσης μία ‘καθαρή’ εκτέλεση και να δω μέχρι πού μπορεί να φτάσει η βαθμολογία μου. Το πιο σημαντικό, πάντως, είναι να αποφύγουμε τα λάθη και να κάνουμε θετική εμφάνιση ως ομάδα, να έχουμε μία καλή θέση στην ομαδική κατάταξη και να δούμε τι πρέπει να βελτιώσουμε ενόψει του επερχόμενου παγκόσμιου πρωταθλήματος, που θα είναι και ο σημαντικότερος αγώνας της χρονιάς», επισήμανε η 26χρονη κάτοχος του πανελλήνιου τίτλου στο σύνθετο ατομικό, η οποία θα πάρει για πέμπτη φορά σ’ ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών, έπειτα από τις αντίστοιχες διοργανώσεις του 2008, του 2014, του 2016 και του 2017.
 
Πέντε συμμετοχές στον θεσμό -και μάλιστα συνεχόμενες- συμπληρώνει και η Βάλια Πλυτά, η οποία θα αγωνιστεί στους ασύμμετρους ζυγούς.

«Προτεραιότητα έχει η καλή εμφάνιση της Εθνικής στον ομαδικό αγώνα. Θα κυνηγήσουμε τις σταθερές εκτελέσεις, επειδή κάθε βαθμός μετράει και δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Γι’ αυτό κατέβασα λίγο τον συντελεστή δυσκολίας του προγράμματός μου στους ασύμμετρους ζυγούς, με στόχο να πετύχω μία ‘καθαρή’ εκτέλεση, που θα βοηθήσει βαθμολογικά την ομάδα. Το πρόγραμμά μου θα έχει συντελεστή δυσκολίας 5,00 και θα είναι παρόμοιο μ’ εκείνο που είχα στους Μεσογειακούς Αγώνες, με τη διαφορά ότι έχουμε προσθέσει έναν συνδυασμό ασκήσεων στην αρχή», τόνισε η 21χρονη αθλήτρια και συμπλήρωσε:

«Μετά το πρόβλημα που αντιμετώπισα στη μέση από το ξεκίνημα της φετινής προετοιμασίας και το οποίο με είχε αφήσει πίσω, η κατάσταση πηγαίνει σταθερά καλύτερα, έστω και αν δεν έχω φτάσει ακόμα στο 100% ώστε να μπορέσω να αγωνιστώ και σε άλλα όργανα, πέρα από τους ασύμμετρους ζυγούς».
 
Παρούσα στον θεσμό για τέταρτη διαδοχική χρονιά δηλώνει η Αργυρώ Αφράτη, η οποία θα ενισχύσει την Εθνική ομάδα στο άλμα, στους ασύμμετρους ζυγούς και στο έδαφος.

«Θα έχω τα ίδια προγράμματα όπως και στην Ταραγόνα, με μία μικρή αλλαγή στις ασκήσεις εδάφους. Ο στόχος μας είναι μία αξιόλογη εμφάνιση στον ομαδικό αγώνα, γι’ αυτό έχουμε μοιράσει τα όργανα και η καθεμιά από εμάς θα προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί ώστε να αναδειχθεί η ομάδα. Στο άλμα ίσως έχω τη δυνατότητα να φτάσω σε ένα καλό πλασάρισμα, αλλά οι ατομικές διακρίσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό σ’ αυτή τη διοργάνωση», είπε η 20χρονη πρωταθλήτρια και πρόσθεσε:

«Αισθάνομαι πολύ καλύτερα σε σχέση με το πανελλήνιο πρωτάθλημα, που ήταν ο πρώτος μου αγώνας μετά από μία μεγάλη αποχή, αλλά και συγκριτικά με τους Μεσογειακούς Αγώνες. Σαφώς θα είμαι ακόμα πιο έτοιμη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του φθινοπώρου, επειδή θα έχω περισσότερο χρόνο για να δουλέψω, ωστόσο και τώρα νιώθω ότι βρίσκομαι σε πολύ καλή κατάσταση και ελπίζω ότι θα φανεί μέσα στον αγώνα».
 
Τη μικρότερη εμπειρία σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχει η 19χρονη Ευαγγελία Μονοκρούσου, που μετρά μία προηγούμενη συμμετοχή, το 2016 στη Βέρνη. Φέτος, θα πάρει μέρος σε άλμα, δοκό και έδαφος και δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Έχω προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται. Νομίζω ότι τα προγράμματά μου είναι έτοιμα και περιμένω να μου ‘βγουν’ στον προκριματικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να βοηθήσω την Εθνική να πάρει την υψηλότερη θέση που μπορεί στην ομαδική κατάταξη. Στο στάδιο της Γλασκόβης είχα κάνει το ντεμπούτο μου με την Εθνική γυναικών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015. Αυτή τη φορά, πάντως, αισθάνομαι πιο σίγουρη για τον εαυτό μου, γιατί είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω τα προγράμματά μου άλλες δύο φορές μέσα στους δύο τελευταίους μήνες και αυτό είναι σημαντικό».