Η Ελλάδα είναι μία χώρα που την χαρακτηρίζει η θάλασσα. Είναι δεδομένη η αγάπη για το υδάτινο στοιχείο και πως μας ταιριάζουν τα αθλήματα που διεξάγονται στο νερό.
Αθλήματα που κάποτε ήταν σχετικά άγνωστα ή σχετικά απόμακρα όπως το Surf και το Wind Surf πλέον έχουν φανατικούς φίλους.
Το άθλημα της Ιστιοσανίδας έγινε γνωστό και απέκτησε φίλους όταν ο Νίκος Κακλαμανάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών το 1996 και στη συνέχεια το ασημένιο μετάλλιο σ’ αυτούς της Αθήνας.
Το άθλημα άρχισε να αποκτά φίλους και σιγά σιγά οι θάλασσες μας γέμισαν με πανιά.
Αν κάτι λοιπόν άφησε στο άθλημα ο τεράστιος Νίκος Κακλαμανάκης, η δική του κληρονομιά σ’ αυτό, είναι ότι νέα παιδιά, όλο και περισσότερα, ανοίγουν πανιά, ανεβαίνουν στις σανίδες και φόντο τον ορίζοντα στοχεύουν στην κορυφή του κόσμου.
Ένα τέτοιο ταλέντο “γεννήθηκε” στην παραλία της Αρτέμιδας Αττικής. Μία περιοχή γνωστή για τον υδάτινο αγωνιστικό της χώρο, για την δυσκολία που έχει λόγω ανέμων και που πρόσφατα, λίγες μέρες πριν, φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Ο Παναγιώτης Ιωάννου είναι γεννημένος το 2009, ασχολήθηκε με διάφορα σπορ, όπως τα περισσότερα παιδιά χωρίς να έχει… κολλήσει με κανένα (αν και ήταν πολύ καλός στο Ταε Κβον Ντο) όσο κόλλησε από το πρώτο δευτερόλεπτο που ανέβηκε στη σανίδα. Το απίστευτο του νεαρού σέρφερ είναι πως ασχολήθηκε με το άθλημα το 2020, 4 χρόνια πριν δηλαδή, όταν ήταν 11 ετών και στους πρώτους αγώνες του κατάφερε να κατακτήσει την 5η θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ13.
Από αυτήν την πρώτη παρουσίαση του στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ήρθαν συμμετοχές σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο με το Παναγιώτη να κατακτά 12 χρυσά και 4 αργυρά μετάλλια.
Το Novasports.gr μίλησε μαζί του, για την πορεία του, την αρχή και τα όνειρα του σε αυτό το δύσκολο και μοναχικό του άθλημα.
Παναγιώτη πώς κατάλαβες πως αυτό το άθλημα είναι αυτό που σου ταιριάζει; Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πεις αυτό είναι για μένα;
– Κατάλαβα οτι αυτο το άθλημα μου ταιριάζει απο την στιγμή που έμαθα να πηγαίνω πορείες στα βαθιά της θαλλασας. Η ταχύτητα και οι γωνίες που πήγαινα ανέβαζαν την αδρεναλίνη μου. Επισης στις προπονήσεις μπορούσα να ανταγωνιστώ μεγαλύτερα παιδιά ετσι μετα απο κάποιους αγώνες παρατήρησα οτι τα πήγαινα αρκετά καλα και στόχευα για το καλύτερο. Αυτό με έκανε να πιστεύω σε μένα περισσότερο και να βλέπω πως μπορώ να διακριθώ.
Δεν είναι συχνό φαινόμενο ένα νέο παιδί όχι μόνο στην ηλικία αλλά και στο ίδιο το άθλημα να μπαίνει και να διεκδικεί μετάλλια, εσύ όχι μόνο μπήκες αλλά τα κατέκτησες κιόλας, τι είναι αυτό που έχεις και σε κάνει να ξεχωρίζεις;
– Πιστεύω κυρίως οτι το πείσμα μου και η σκληρή δουλειά που εχω κάνει με βοηθήσουν να φτάσω στην κορυφη. Επισης ο σωματότυπος μου ειναι ο κατάλληλος για αυτο το άθλημα και ετσι μπορώ να ταξιδεύω σε όλους τους ανέμους. Τελος οι αποφάσεις μου μεσα στο νερό παίζουν μεγάλο ρόλο στα αποτελέσματα που φέρνω.
Πανελλήνιο πρωτάθλημα, Παγκόσμιο, Πανευρωπαϊκό έχεις καταλάβει ότι πλέον μπορεί να λες ότι προετοιμάζεσαι για το Λος Άντζελες και τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
– Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ειναι ενα όνειρο για εμενα. Προς το παρόν στόχος μου ειναι να φέρω διακρίσεις στην αλλη κλάση του αθλήματος στο <iq foil> στην Ευρώπη και στο Παγκόσμιο, άρα θα έλεγα εκτός απο όνειρο οι Ολυμπιακοί Αγώνες ειναι ενας μακρινός στόχος, αλλά υπαρκτός.
Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στο άθλημα σου; Είτε στην προπόνηση, είτε στον αγώνα;
Κατά την γνώμη μου το πιο δύσκολο κομμάτι αυτού του αθλήματος ειναι η αντοχή που χρειάζεται ενας αθλητής να εχει μεσα στο νερό, εκτός απο τέσσερις μισάωρες ιστιοδρομίες που πρέπει να αγωνιστεί στο κρύο είναι και ο αέρας που εμποδίζει τον αθλητή να ξεκουραστεί και να σκεφτεί σωστά μεσα στις κούρσες
Πέρα από πρωταθλητής είσαι και μαθητής, πώς τα ταιριάζεις αυτά τα δύο;
Η αλήθεια ειναι οτι ειναι δύσκολο να συνδυάσω και τα μαθήματα και το πρωταθλητισμό ταυτόχρονα διότι αφιερώνω πολλές ωρες μεσα στο νερό αλλα με την βοήθεια των ιδιαίτερων μαθημάτων που κανω μπορώ να ειμαι σε ενα καλο μαθησιακό επίπεδο
Τι θα έλεγες σ’ ένα παιδί που θα σε ρωτούσε αν αξίζει να ασχοληθεί με το άθλημα;
Πιστεύω ολα τα αθλήματα αξίζουν και δεν θα ξεχώριζα κανένα ειναι αναλόγως την κλίση του κάθε παιδιού. Αυτο ομως δεν παύει να κανει το windsurf ενα ενδιαφέρον άθλημα και ξεχωριστό, που σίγουρα θα έλεγα στα παιδιά που θέλουν να το δοκιμάσουν να το κάνουν.
Ο Παναγιώτης είναι ανήλικος και για να μπει στο άθλημα αλλά και να παραμείνει σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο και η στήριξη της οικογένειας του. Μιλήσαμε με τον πατέρα του Νίκο Ιωάννου για το πώς είναι να επιλέγει το παιδί σου κάτι πολύ μακριά από τα συνηθισμένα, αλλά και τις δυσκολίες που έχει το συγκεκριμένο σπορ.
Νίκο συγχαρητήρια για τον μικρό και λέω μικρό γιατί είναι μόλις 15 ετών αλλά έχει κάνει ήδη συλλογή μεταλλίων, το περίμενες όταν σου είπε την πρώτη φορά ότι θα ασχοληθεί με το σέρφινγκ;
– Ευχαριστώ πολύ. Η αλήθεια είναι ότι ηλικιακά είναι μικρός αλλά αυτά που έχει καταφέρει τον κάνουν τεράστιο στα μάτια μου, διότι όταν ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020, το άθλημα αυτό, το έκανε ως hobby, επειδή έκανε taekwondo και ήταν πολύ καλός σε αυτό. Δεν φανταζόμουν, όπως θεωρώ όλοι μας, ότι όταν ένα παιδί ξεκινάει ενα άθλημα για να περνάει το καλοκαίρι του θα έφτανε τόσο ψηλά και θα κατακτούσε μετάλλια.
Οι διακρίσεις ακολουθούν η μία την άλλη και πλέον εκ των πραγμάτων ο Παναγιώτης μπαίνει στον δρόμο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες… πώς σου ακούγεται αυτό;
–Όσο αφορά την πορεία του στο μέλλον και στο άκουσμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι κατι που δεν θα μπορούσα να το φανταστώ, αλλά με την θέληση και το πείσμα του Παναγιώτη, πιστεύω ότι είναι εφικτό.
Τι θα έλεγες σ’έναν γονιό αν σου έλεγε ότι το παιδί του θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα αυτό;
– Αυτό που θα έλεγα στους γονείς είναι οτι το άθλημα αυτό είναι σκληρό και μοναχικό, οι αποφάσεις που παίρνεις μέσα στην θάλασσα είναι σημαντικές για να πετύχεις τον στόχο όπως και στην ζωή μας άλλωστε. Είναι ενα άθλημα που σε κάνει σοβαρό και πειθαρχημένο . Πρέπει να το αγαπήσεις για να το ακολουθήσεις.
Ο Παναγιώτης Ιωάννου, είναι γεννημένος στην Αθήνα, ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα στην ηλικία των 11 ετών. Είναι μέλος του Αθηναϊκού Ναυτικού Ομίλου από το 2020 μέχρι και σήμερα και είναι αθλητής της εθνικής ομάδας για την κατηγορία TECHNO 293 στην ηλικία των 15 ετών