ΔΟΕ: Ο Μπαχ προτρέπει την Ουκρανία να εγκαταλείψει την απειλή του μποϊκοτάζ

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ, κάλεσε την Ουκρανία να αποσύρει τις απειλές για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, λόγω της συμμετοχής Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών.

Η Ουκρανία -από τη μεριά της- ελπίζει να εξασφαλίσει ευρεία διεθνή υποστήριξη στην προσπάθεια να μην επιτραπεί η συμμετοχή των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών, μετά το -προς εξέταση από τη ΔΟΕ- ενδεχόμενο να αγωνιστούν ως ουδέτεροι στο Παρίσι.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέτρεψε τη ΔΟΕ να απαγορεύσει τη συμμετοχή της Ρωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ την Τρίτη (7/2) οι Σκανδιναβικές Ολυμπιακές Επιτροπές έστειλαν επιστολή στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή τους στη συμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς διοργανώσεις.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ολυμπιακής επιτροπής της Ουκρανίας, Βαντίμ Χουτσάιτ, ο Τόμας Μπαχ τόνισε ότι οι ισχυρισμοί πως η επιστροφή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Αγώνες λειτουργεί υποστηρικτικά στην εισβολή είναι «συκοφαντικοί».

Η ΔΟΕ έχει αναφέρει ότι ένα μποϊκοτάζ παραβιάζει τον Ολυμπιακό Χάρτη και πως η συμπερίληψη Ρώσων και Λευκορώσων βασίζεται σε ψήφισμα του ΟΗΕ κατά των διακρίσεων εντός του Ολυμπιακού κινήματος.

«Η συμμετοχή ουδέτερων αθλητών με διαβατήριο Ρωσίας ή Λευκορωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι το 2024 δεν έχει καν συζητηθεί ακόμη με συγκεκριμένους όρους» είπε ο Μπαχ.

«Ως εκ τούτου, η επιστολή σας προς τους συναδέλφους σας στην Ολυμπιακή επιτροπή, τις Διεθνείς Ομοσπονδίες, τα μέλη της ΔΟΕ και τους μελλοντικούς οικοδεσπότες των Ολυμπιακών Αγώνων, πιέζοντάς τους σε μια προσπάθεια να επηρεάσετε δημόσια τη λήψη των αποφάσεών τους, εκλήφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία τους ως, το λιγότερο, εξαιρετικά λυπηρό. Είναι ευθύνη κάθε Ολυμπιακής επιτροπής να τηρεί τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπιακού Χάρτη».

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι ενδέχεται να επιτραπεί σε αθλητές από τις δύο χώρες να κερδίσουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω των ασιατικών προκριματικών και να αγωνιστούν ως ουδέτεροι.

Η Αν Ινταλγκό, δήμαρχος του Παρισιού, της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αποφάσισε να υιοθετήσει τη σκληρή γραμμή που υποστηρίζει το Κίεβο, λέγοντας ότι είναι αντίθετη στην παρουσία Ρώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, «εφόσον συνεχίζεται ο πόλεμος» στην Ουκρανία, όπως δήλωσε την Τρίτη (7/2) σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό δίκτυο “France Info”.

«Δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή της Ρωσίας ή Λευκορωσίας ή σημαίες αυτών των χωρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024» ανέφερε η ΔΟΕ σε ξεχωριστή δήλωση την Πέμπτη.

«Η μόνη επιλογή που θα μπορούσε να εξεταστεί είναι μεμονωμένοι, ουδέτεροι αθλητές».

Οι διοργανωτές του Παρισιού 2024 δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με την απόφαση της ΔΟΕ για το θέμα.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.