Μίνι συνέντευξη στην κάμερα των καναλιών NOVAsports παραχώρησε ο σημερινός «ασημένιος» πρωταθλητής Ευρώπης στο ομαδικό και «χάλκινος» στο απλό ανδρών, Παναγιώτης Γκιώνης.

Μίνι συνέντευξη στην κάμερα των καναλιών NOVAsports παραχώρησε ο σημερινός «ασημένιος» πρωταθλητής Ευρώπης επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο ομαδικό και «χάλκινος» στο απλό ανδρών Παναγιώτης Γκιώνης με αφορμή την ολοκλήρωση της πολύχρονης παρουσίας του στη Γαλλία και τη μεταγραφή του από την Ανζέ στην πανίσχυρη Μπορούσια Ντίσελντορφ. Ο 1ος Μεσογειονίκης του 2009 μίλησε για τους λόγους της μετακίνησης στους σημερινούς νταμπλούχους Γερμανίας, για τους στόχους του, για το πως νιώθει ως ένας από τους κορυφαίους πρεσβευτές της Ελλάδας από τον χώρο του αθλητισμού, ενώ θυμάται χαρακτηριστικό διάλογο με παράγοντα της νέας του ομάδας αναφορικά με την οικονομική κρίση στη χώρα μας. Να σημειωθεί ότι ο Γκιώνης κάνει ήδη προετοιμασία επειδή θ’ αρχίσει νωρίτερα απ’ όλους τους διεθνείς μας τη φετινή αγωνιστική δραστηριότητα. Θα μεταβεί στη Γερμανία στις 20 Αυγούστου και αφού προπονηθεί για λίγες ημέρες με τους νέους του συμπαίκτες θα κάνει ντεμπούτο στις 24 του μήνα με συνάντηση Κυπέλλου. Αναλυτικά η συνέντευξή του στα κανάλια NOVAsports, αλλά κι ένα βίντεο με το απόσπασμα των δηλώσεών του που μεταδόθηκε στις εκπομπές του σταθμού. 
Παναγιώτη επιστρέφεις στη Γερμανία, εκεί απ’ όπου άρχισες τη διεθνή καριέρα πριν από 13 χρόνια και πηγαίνεις σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Θα θέλαμε πρώτα να μας πεις τους λόγους, που σε οδήγησαν στην απόφαση γι’ αυτή την αλλαγή.

«Σίγουρα πρωταρχικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι είναι μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης κι αυτό αποτελεί μεγάλο κίνητρο για μένα. Από κει και πέρα ένας βασικός λόγος ήταν η προσωπική επιθυμία να βρεθώ σε μία ομάδα που έχει υψηλούς στόχους. Τόσα χρόνια στη Γαλλία ήμουν σε πολύ καλή ομάδα, επαγγελματική, αλλά κατά τα ψέματα ήταν πολύ δύσκολο να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν και θέμα μπάτζετ δηλαδή. Πάνω απ’ όλα λοιπόν, ένιωθα ότι λείπει αυτό από την καριέρα μου: Να είμαι σε ομάδα που διεκδικεί όλους τους τίτλους. Και πρωτάθλημα Γερμανίας και Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ. Ξέρω επίσης, ότι θα έχω συμπαίκτη έναν από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, τον Τίμο Μπολ, μεταγραφή αποτελεί και ο Πάτρικ Φρανζίσκα ένας πολύ καλός νεαρός αθλητής και είναι μεγάλο στοίχημα για μένα να δοκιμάσω κάτι καινούργιο. Το timing είναι ιδανικό και δεν έχω τίποτα να χάσω. Τα πρωταθλήματα είναι διαφορετικά κι αν τα καταφέρω έχει καλώς. Αν πάλι δεν πετύχω θα δω τι θα κάνω στη συνέχεια».
Ξέρουμε ότι ήταν πολύ καλή και η οικονομική πρόταση, που δέχτηκες. Μία εξαιρετική προσφορά, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα.

«Σαφώς έπαιξε ρόλο και το οικονομικό, όμως δεν σας κρύβω πως δέχτηκα καλή προσφορά και από την ομάδα μου στη Γαλλία. Συνεπώς δεν ήταν καθαρά οικονομικό το θέμα. Ήταν ένας συνδυασμός. Από τη μια η πολύ καλή πρόταση των Γερμανών και από την άλλη ότι το κλαμπ είναι κορυφαίο στην Ευρώπη μ’ έκαναν ν’ αποφασίσω αυτό το βήμα». 
  
Στην Ελλάδα πανηγύρισες τίτλους στην κορυφαία κατηγορία διασυλλογικού επιπέδου, όμως στο εξωτερικό δεν έχεις γευτεί ανάλογη χαρά τόσα χρόνια. Τώρα μετακινήθηκες σε μία ομάδα που όχι μόνο στη χώρα της κατακτά τίτλους, αλλά και στην Ευρώπη. Αυτό σου προσθέτει άγχος;
«Είναι μεγάλη πρόκληση πράγματι και το άγχος θα υπάρχει, ωστόσο δεν είμαι μικρός, βρίσκομαι σε μία ηλικία που μπορώ να διαχειριστώ αυτή την πίεση. Ο στόχος είναι να κατακτήσω και τους τρεις τίτλους με τη Μπορούσια! Έχουμε τέτοιες δυνατότητες και γι’ αυτό τον λόγο πάω. Να ζήσω τη χαρά των τίτλων, αυτό το υπέροχο συναίσθημα, βλέποντας παράλληλα πόσο σε πιστεύει μία ομάδα που κερδίζει τίτλους».

Έρχονται σε δύο χρόνια και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο. Ήθελες και γι’ αυτόν τον λόγο ν’ αλλάξεις παραστάσεις δοκιμάζοντας, πάντα σε πολύ υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, και σε μία ομάδα με πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις διοργανώσεις;
«Ναι, θεωρώ ότι θα με βοηθήσει στην προετοιμασία μου αυτή η αλλαγή. Είναι πολύ καλό το προπονητικό κέντρο, θα είμαι μαζί με πολύ μεγάλους αθλητές και σίγουρα μαθαίνεις πράγματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Έχω αποφασίσει να μένω Γερμανία κάποιες φορές για να κάνω προπονήσεις μαζί τους κι αυτό θα είναι πολύ καλό για μένα. Αυτά τα δύο χρόνια, που απομένουν μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θέλω να τα δώσω όλα, θέλω να δοκιμάσω το μέγιστο που μπορώ να κάνω ώστε στο Ρίο να βρεθώ σε πολύ καλή κατάσταση και να θέσω πολύ υψηλούς στόχους. Σίγουρα το να μπω στη 16άδα είναι ένας από τους στόχους στη Βραζιλία».

Έχεις συνειδητοποιήσει ότι με τις επιτυχίες σου και τη συνέπειά σου εδώ και χρόνια έχεις γίνει πια ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό από τον αθλητικό χώρο;    
«Δεν το είχα σκεφτεί από αυτή την πλευρά για να είμαι ειλικρινής. Τώρα που το λέτε ναι, μπορώ να το δω κι έτσι και είναι μεγάλη μου χαρά να πρεσβεύω την Ελλάδα στο εξωτερικό και ειδικά μέσα από ατομικό άθλημα. Σίγουρα είναι κάτι που μου δίνει περισσότερη δύναμη, με κάνει να βάζω πιο υψηλούς στόχους, να δουλεύω πιο σκληρά και να προσπαθώ για το καλύτερο. Ξέρω ότι είμαι σε μία ηλικία όπου δεν έχω πάρα πολλά χρόνια μπροστά μου και γι’ αυτό έχω αποφασίσει να τα δώσω όλα και να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ».

Αγωνίζεσαι κάθε χρόνο σε ξένο πρωτάθλημα και είναι αρκετά πια τα χρόνια, που έχει χτυπήσει τη χώρα μας η οικονομική κρίση. Πώς το αντιμετωπίζουν αυτό στο εξωτερικό; Θυμάσαι κάποιο χαρακτηριστικό περιστατικό;
«Γενικά το μόνο που κάνουν είναι να ρωτάνε πώς είναι τα πράγματα εδώ. Δεν σε βλέπουν διαφορετικά, θα ‘λεγα μάλιστα ότι το παίρνουν κυρίως χαλαρά. Για παράδειγμα, όταν ο μάνατζερ της γερμανικής ομάδας με είχε πάρει τηλέφωνο για την πρώτη επαφή μου είπε «μας μισείς σαν λαό λόγω της Μέρκελ ή δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορούμε να συζητήσουμε για μεταγραφή;». Απάντησα φυσικά ότι «άλλο πολιτική άλλο αθλητισμός, είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα». Το ξέρουν και οι ίδιοι και φέρονται όπως πρέπει». 

Με το ελληνικό πρωτάθλημα φανταζόμαστε πως είναι πολύ μεγάλες οι διαφορές. Περιμένεις να συναντήσεις στη Γερμανία ουσιαστικές διαφορές και σε σύγκριση με τη γαλλική Λίγκα;
«Με το ελληνικό πρωτάθλημα σίγουρα είναι μέρα με τη νύχτα. Τα πράγματα είναι πολύ πιο οργανωμένα. Κατ’ αρχάς το πρωτάθλημα είναι επαγγελματικό, έχει συμβόλαια, σπόνσορες, κόσμο, ανθρώπους που ασχολούνται συνεχώς και «τρέχουν» για την ομάδα δημιουργούν τεράστια απόσταση από τα δικά μας δεδομένα. Από κει και πέρα, όπως έχω πληροφορηθεί από συναθλητές μου, γιατί στη Μπουντεσλίγκα 1 δεν έχω παίξει, υπάρχουν διαφορές και με το γαλλικό πρωτάθλημα. Μικρές βέβαια, αλλά υπάρχουν σε θέματα οργάνωσης, επαγγελματισμού και στο πώς διαχειρίζονται τα πάντα στη Γερμανία. Στη Γαλλία δεδομένα υπάρχει επαγγελματισμός, αλλά τα πράγματα είναι πιο χαλαρά στα παιχνίδια, δηλαδή χάσεις-κερδίσεις είναι όλα καλά και το κλίμα είναι φιλικό. Στη Γερμανία όπως μου έχουν πει υπάρχει περισσότερη ένταση, μεγαλύτερο άγχος, οι ομάδες θέλουν πάντοτε να κερδίζουν. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια πολλοί αθλητές που έπαιζαν στην Μπουντεσλίγκα μετακινήθηκαν στη Γαλλία. Ίσως να θέλουν να παίζουν σε πιο χαλαρές καταστάσεις. Πάντως εμένα αυτό μου δίνει κίνητρο. Ήθελα να πάω πια σε μία ομάδα που να νιώθω περισσότερο το άγχος γιατί αυτό θα με βοηθήσει και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μία διοργάνωση, η οποία ίσως επιφυλάσσει πάντα τη μεγαλύτερη ψυχολογική πίεση. Γίνεται μία φορά στα τέσσερα χρόνια και δεν έχεις το δικαίωμα να είσαι χαλαρός ή ανέτοιμος».

Τελειώνοντας δεν μπορούμε να μη σε ρωτήσουμε και για την επιστήμη σου. Έχεις αφήσει υποχρεωτικά στην άκρη την οδοντιατρική , αλλά έχει δηλώσει ότι κάποια στιγμή θέλεις ν’ ασχοληθείς συστηματικά:
«Όντως την επιστήμη μου αναγκαστικά την έχω παραμελήσει, αλλά όποτε έχω λίγο χρόνο προσπαθώ να πηγαίνω και να παρακολουθώ γιατί έχω ιατρείο μαζί με τη θεία μου. Σίγουρα όμως, για ν’ ασχοληθώ συστηματικά και επαγγελματικά πρέπει να ξεκαθαρίσω πρώτα με το πινγκ πονγκ, να σταματήσω να το βλέπω επαγγελματικά κι από κει και πέρα ασφαλώς έχω στόχο ν’ ασχοληθώ και με αυτό που σπούδασα, την οδοντιατρική».