Κατατάξεις δύο μηνών δημοσιοποίησε σήμερα για τις εθνικές ομάδες η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (I.T.T.F.). Κυκλοφόρησε ταυτόχρονα το World Team Ranking για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το έβγαλε ξανά ύστερα από 2,5 και πλέον μήνες, όμως η μεγάλη καθυστέρηση είχε εξήγηση και δεν ήταν άλλη από το γεγονός ότι η ομοσπονδία ετοίμαζε σχετικό λίφτινγκ.
Δεν υπάρχει καμία τροποποίηση στον τρόπο υπολογισμού των βαθμών για την κάθε χώρα, απλά η I.T.T.F. άλλαξε το παρουσιαστικό της συγκεκριμένης ενότητας στην ιστοσελίδα της (www.ittf.com) και γνωστοποιεί τώρα σε κάθε ενδιαφερόμενο τα σκορ στα εικονικά ματς μεταξύ των χωρών (Virtual Matches, όπως τα αναφέρει), από τα οποία προκύπτουν οι βαθμολογίες. Στον τελευταίο πίνακα η Ελλάδα εμφανίζεται και πάλι στο νούμερο 14 στους άνδρες και ανέβηκε στο νούμερο 38 στις γυναίκες.
Θυμίζουμε ότι η κατάταξη στο ομαδικό βασίζεται στη βαθμολογία των τριών πρώτων αθλητών/τριών από κάθε εθνικότητα στους τρέχοντες ατομικούς πίνακες (ή και δύο αθλητών/τριών αν δεν υπάρχουν τρεις αξιολογημένοι) κι από εκεί βγαίνουν τα σκορ των εικονικών αγώνων. Σταθερά εδώ και πολύ καιρό υπολογίζονται για το ελληνικό συγκρότημα των ανδρών οι βαθμοί του Παναγιώτη Γκιώνη, του Καλλίνικου Κρεάνγκα και του Κώστα Παπαγεωργίου.
Τον Ιούνιο η ομάδα ήταν στη 14η θέση με 233 βαθμούς.
Τον Ιούλιο πήγε στη 13η θέση και ξεπέρασε την (ισόβαθμή της στους 232 βαθμούς) Σουηδία και τη Βραζιλία, ακριβώς επειδή αθλητές μας βρέθηκαν ψηλότερα στο ατομικό ranking list από διεθνείς των συγκεκριμένων χωρών. Τον Αύγουστο όμως, που οι τρεις πρωταθλητές μας έχασαν συνολικά πέντε θέσεις στον ατομικό πίνακα, άλλαξαν ελαφρώς τα πράγματα και στο W.T.R. Η Ελλάδα επανήλθε στη 14η θέση (237 οι βαθμοί) και είναι έναν βαθμό κάτω από τη Σουηδία.
Η εθνική γυναικών με τις Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη και Αγγελίνα Παπαδάκη στην πρώτη τριάδα, ήταν τον Ιούνιο στο νούμερο 40 με 150 βαθμούς. Τον Ιούλιο βρέθηκε με τους ίδιους βαθμούς στο 39 και τον Αύγουστο κέρδισε λίγο ακόμα έδαφος. Μετακινήθηκε στο νούμερο 38, είναι μαζί με τον Καναδά και είναι πάντα μέσα στις θέσεις που τη διατηρούν στη 2η κατηγορία για το επόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (142 οι βαθμοί).
* Στους άνδρες είναι στον πίνακα συνολικά 133 χώρες και στις γυναίκες 114. Εάν κάποιος επισκέπτης του σάιτ «πατήσει» πάνω σε μία χώρα, τότε εκτός από τα ονόματα των αθλητών ή αθλητριών, που υπολογίζονται για τους βαθμούς, βλέπει πλέον νίκες, ήττες αλλά και.ισοπαλίες στα Virtual Matches με όλες τις άλλες ομάδες της κατάταξης. Οι (εικονικά πάντα) αντίπαλες χώρες αναφέρονται με αλφαβητική σειρά. Για να ρυθμιστεί ο πίνακας κατάταξης των χωρών, κάθε εθνική ομάδα υποτίθεται ότι έρχεται σε «κόντρα» με όλες τις άλλες και χρησιμοποιείται το σύστημα Swaythling Cup των πέντε αγώνων απλού. Η τελική σειρά κατάταξης καθορίζεται από τον συνολικό αριθμό των βαθμών, που κερδίζει κάθε μία από τις ομάδες.
* Έχει νόημα ν’ αναφέρουμε και τις νέες θέσεις των εφηβικών εθνικών μας ομάδων, καθώς μεσολάβησε στην καρδιά του καλοκαιριού το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μικρών ηλικιών.
Οι νεάνιδες ήταν τον Ιούνιο στο νούμερο 33 και τον Ιούλιο βρέθηκαν μία θέση ψηλότερα. Την πρώτη τριάδα, από την οποία υπολογίζονταν οι βαθμοί του ομαδικού, αποτελούσαν οι Κατερίνα Τόλιου, Δήμητρα-Θωμαΐδα Τσεκούρα και Κωνσταντίνα Παρίδη. Τον Αύγουστο η 18άχρονη Τσεκούρα βγήκε από τους πίνακες αξιολόγησης και την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε η 16άχρονη Φιλία Εμίρη, που είναι χαμηλότερα στην ατομική κατάταξη. Αυτό έπαιξε τον ρόλο του στον υπολογισμό των συνολικών βαθμών, παράλληλα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν είχε όφελος από το Ευρωπαϊκό της Τσεχίας κι έτσι οπισθοχώρησε στο νούμερο 40.
Οι νέοι βρίσκονται στα ίδια επίπεδα. Τον Ιούνιο εμφανίζονταν στο νούμερο 51, τον επόμενο μήνα μετακινήθηκαν στο 52 και τώρα τον Αύγουστο επανήλθαν στο 51. Είναι σαφές πως ούτε αυτούς βοήθησε η προσπάθεια στην Οστράβα τον Ιούλιο. Η τριάδα, από την οποία προκύπτουν οι βαθμοί της ομάδας είναι αυτή με τους Κωνσταντίνο Αγγελάκη, Νίκο Αντωνιάδη και Ανδρέα Τσόπελα.