Η «αξία» του Χονγκ Κονγκ

Μαζικές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στο Χονγκ Κονγκ που πυροδοτήθηκαν το νέο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων του πληθυσμού στην Κίνα και στην ευθύνη των Κινέζων. Το Χονγκ Κονγκ ανήκει στην Κίνα αλλά έχει διαφορετικό νομικό σύστημα, λόγω του παρελθόντος του ως ...

Μαζικές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στο Χονγκ Κονγκ που πυροδοτήθηκαν το νέο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων του πληθυσμού στην Κίνα και στην ευθύνη των Κινέζων. Το Χονγκ Κονγκ ανήκει στην Κίνα αλλά έχει διαφορετικό νομικό σύστημα, λόγω του παρελθόντος του ως Βρετανική αποικία. Ένα ισχυρό κίνημα πολιτών καταγγέλλει πως ο νόμος έχει ως σκοπό να μειώσει τα δικαιώματα που τους απέμειναν από το αποικιακό τους παρελθόν και να τους επιβάλλει τους κινέζικους νόμους που περιορίζουν τα δικαιώματα των κατηγορούμενων. Ο νόμος περί έκδοσης πολιτών επομένως απειλεί όποιον κάτοικο του Χονγκ Κονγκ θεωρεί απειλή το Πεκίνο.

Τον νόμο πρότεινε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ που ελέγχεται από το Πεκίνο. Όμως από την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο παρέδωσε το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, πολλοί πιστεύουν ότι το Πεκίνο στραγγαλίζει την αυτονομία του αν και βάση της σύμβασης παράδοσης θα απέφευγε να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ. Η συμφωνία υποσκάπτεται στην πράξη και η Βρετανία δεν μπορεί πλέον να εκφέρει άποψη. Το Πεκίνο και η ηγεσία του Χονγκ Κονγκ θα έπρεπε να αναμένουν την ένταση και το εύρος της αντίστασης που συναντούν. Εφόσον οι Κινέζοι κατανοούν ποιο είναι το κλίμα στο Χονγκ Κονγκ και σίγουρα συνειδητοποιούν πόσο δραστικές αλλαγές επιφέρει ο νέος νόμος δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι δεν ανέμεναν αντίσταση, αν και ίσως όχι τόσο μεγάλη. Άρα, το πιο ενδιαφέρον ερώτημα είναι: τι σκέφτονται στο Πεκίνο;

Γιατί το Χονγκ Κονγκ είναι τόσο πολύτιμο για την Κίνα

Όπως αναφέρει και το άρθρο του Geopoliticalfutures, το Χονγκ Κονγκ είναι πολύτιμο για την Κίνα. Ταυτόχρονα αποτελεί επικίνδυνη απειλή. Η οικονομική του αξία βέβαια έχει φθίνει κάπως εφόσον και άλλες πόλεις της ηπειρωτικής Κίνας έχουν ενταχθεί στην παγκόσμια οικονομία αλλά επιτελεί κρίσιμο οικονομικό ρόλο για την Κίνα. Είναι μοναδική δίοδος οικονομικών σχέσεων με τον υπόλοιπο κόσμο που λειτουργεί με δικούς του νόμους, διαφορετικούς από αυτούς στην Κίνα. Μπορεί να εμπορεύεται με μεγαλύτερη ευελιξία, μπορεί να προσελκύει ξένα κεφάλαια, επιτρέπει την κίνηση αλλοδαπών, όλα αυτά πιο εύκολα απ’ όσο η Κίνα. Ανήκει στην Κίνα αλλά είναι πιο ενσωματωμένο από αυτήν στο διεθνές οικονομικό σύστημα. Είναι μία αναγκαία δίοδος της Κίνας με τον κόσμο και αν χαθεί, θα χάσουν ένα κρίσιμο κανάλι αλληλεπίδρασης με τη διεθνή οικονομία. Στο Χονγκ Κονγκ μπορούν να γίνουν πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν στην ίδια την Κίνα και αυτό είναι ανεκτίμητο για το Πεκίνο. Θα ήταν παράλογο αν οι Κινέζοι έκαναν σοβαρές αλλαγές σε αυτό και το Πεκίνο δεν είναι παράλογο.

Αλλά αυτό που κάνει το Χονγκ Κονγκ πολύτιμο, είναι ακριβώς αυτό που το κάνει και τόσο επικίνδυνο. Το Χονγκ Κονγκ βλέπει τον κόσμο. Επίσης βλέπει την Κίνα. Οι Κινέζοι έχουν πλήρη συναίσθηση της διαφοράς της Κίνας με το Χονγκ Κονγκ. Δεν είναι απλά θέμα οικονομικό, αν και σίγουρα παίζει ρόλο ο οικονομικός φθόνος. Επίσης είναι ότι ιδέες που γεννιούνται στο Χονγκ Κονγκ διαχέονται και στην Κίνα, ιδίως στις παράκτιες περιοχές. Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έχουν τις αξίες τους κυρίως από τους Βρετανούς. Περιμένουν να έχουν το δικαίωμα της κριτικής, της καινοτομίας (όχι μόνο οικονομικής) και του να υιοθετούν υβριδικά κοινωνικά στυλ εν μέρει κινέζικα και εν μέρει δυτικά.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.