Η δυστοπία της λιβροποίησης

Στα έργα, γραπτά ή τηλεοπτικά, δυστοπικής επιστημονικής φαντασίας, όπως το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Άντονι Μπέργκες ή την πρόσφατη σειρά «Years and Years» (Χρόνια και χρόνια) του BBC1, οι δημιουργοί συνήθως παίρνουν στοιχεία του παρόντος και τα ενσωματώνουν σε ένα μέλλον στο οποίο αυτά θα αποτελούν πια πραγματικότητα, ώστε να μας προειδοποιήσουν για κάτι που...

Στα έργα, γραπτά ή τηλεοπτικά, δυστοπικής επιστημονικής φαντασίας, όπως το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Άντονι Μπέργκες ή την πρόσφατη σειρά «Years and Years» (Χρόνια και χρόνια) του BBC1, οι δημιουργοί συνήθως παίρνουν στοιχεία του παρόντος και τα ενσωματώνουν σε ένα μέλλον στο οποίο αυτά θα αποτελούν πια πραγματικότητα, ώστε να μας προειδοποιήσουν για κάτι που ίσως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. 

Ο 21ος αιώνας όμως θέτει προκλητικά εμπόδια σε αυτή την τεχνική με την εξής έννοια: με τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος φαίνεται πλέον να τρέχει, πέρα από τις πιο άγριες πτυχές της συλλογικής φαντασίας, πριν καν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι θα ακολουθήσει, αυτό είναι ήδη εδώ. 

Για παράδειγμα, το Facebook φιγούραρε στις ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας μετά από τρία χρόνια ντροπής για την εταιρεία και ολοένα αυξανόμενο θόρυβο με τους νομοθέτες να προσπαθούν θα θέσουν ένα πλαίσιο για να επιβραδύνουν την τρομακτική προσπάθεια του κοινωνικού μέσου να επιβάλει τις λειτουργίες του σε κάθε τομέα της ζωής μας. Τώρα σε μια κίνηση που θα μπορούσε να είναι υπόθεση φουτουριστικού μυθιστορήματος, θέλει να δημιουργήσει ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα. 

Η λίβρα, το κρυπτονόμισμα που ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει το Facebook και αναμένεται στην διαδικτυακή αγορά το 2020, θα συνδέεται με ένα καλάθι κανονικών νομισμάτων με αξία περίπου ενός δολαρίου και θα λειτουργεί στο πρότυπο των ηλεκτρονικών συναλλαγών που είναι γνωστό ως blockchain. 

Την εποπτεία του νομίσματος θα έχει ένας οργανισμός με έδρα τη Γενεύη, ανοιχτός σε οποιαδήποτε εταιρεία έχει αξία τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και η οποία θα επενδύσει ένα μίνιμουμ των 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Προς το παρόν υπάρχουν 28 μέλη στον οργανισμό, μεταξύ τους οι Uber, Spotify και Mastercard. Το Facebook προσπαθώντας να καθησυχάσει τους σκεπτικιστές επιμένει ότι η δική του ψήφος θα περιοριστεί στο 1%. 

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.