Ο Τραμπ και το σκοτεινό πρόσωπο της Αμερικής

Η σημερινή Αμερική, παρά την όποια αμφισβήτησή της από την δυναμικά ανερχόμενη Κίνα και την πυρηνικά ισχυρή Ρωσία, είναι -παρά το δημοκρατικό της κέλυφος- η πρώτη παγκόσμια αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Για την ακρίβεια οι ΗΠΑ είναι η χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της νέας παγκόσμιας αυτοκρατορίας η οποία ελέγχει άμεσα ή έμμεσα τουλάχιστον το μισό πλανήτη. Τα...

Η σημερινή Αμερική, παρά την όποια αμφισβήτησή της από την δυναμικά ανερχόμενη Κίνα και την πυρηνικά ισχυρή Ρωσία, είναι -παρά το δημοκρατικό της κέλυφος- η πρώτη παγκόσμια αυτοκρατορία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Για την ακρίβεια οι ΗΠΑ είναι η χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της νέας παγκόσμιας αυτοκρατορίας η οποία ελέγχει άμεσα ή έμμεσα τουλάχιστον το μισό πλανήτη. Τα συμφέροντα της αμερικανικής αυτοκρατορίας είναι απεριόριστα, απλώνονται παντού, και οι ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο ενός διαπλεκόμενου σύμπαντος συμφερόντων, έτσι ώστε κάθε χώρα του πλανήτη μας να ελέγχεται και να εξαρτάται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από αυτές.
 
Η ανάδυση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας

Στα τέλη του 19ου αιώνα οι ΗΠΑ ήταν ήδη η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, ελέγχοντας πάνω από το 30% της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής. Το 1913 η αμερικανική οικονομία αντιστοιχούσε στο 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας. Έχοντας επεκτείνει τα σύνορα τους μεταξύ δύο ωκεανών (Ατλαντικός και Ειρηνικός) οι ΗΠΑ συνειδητοποίησαν ότι αποτελούσαν ουσιαστικά ένα “νησί-ήπειρο”, στενά εξαρτημένο από τις θάλασσες, καθώς διαμέσου των ωκεανών διακινούνταν το 90% των προϊόντων και πρώτων υλών τους. Έτσι το επόμενο βήμα ήταν να μεταβληθούν σε ναυτική δύναμη και να κυριαρχήσουν στους ωκεανούς.

 Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός ξεκινά το 1898 όταν, έπειτα από τη νίκη κατά της Ισπανίας, οι ΗΠΑ ανακτούν το Πόρτο Ρίκο κι αναγκάζουν τους Ισπανούς να εκκενώσουν την Κούβα, πετυχαίνοντας έτσι τον έλεγχο του “προαυλίου” τους, της Καραϊβικής θάλασσας. Επίσης, στο μέτωπο του Ειρηνικού, προσαρτούν τη Χαβάη (1898), τη νήσο Γκουάμ και τις Φιλιππίνες. Η κατασκευή εξάλλου και ο έλεγχος της διώρυγας του Παναμά, μετατρέπουν ένα μεγάλο τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού σε “αμερικανική θάλασσα”.

Με πρόφαση τη “δημοκρατική αλληλεγγύη”, αλλά με ουσιαστικό στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας ισχύος, εισήλθαν οι ΗΠΑ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στον πλευρό των δυνάμεων της Αντάντ: μια επέμβαση που έκανε έναν ευρωπαϊκό πόλεμο παγκόσμιο και έκρινε τελικά και την έκβαση του. Με την εμπλοκή της στον Α’ Π. Πόλεμο η Αμερική επιβεβαίωσε τον ιμπεριαλισμό της, παρά τον “απομονωτισμό” που ακολούθησε. Ο πόλεμος αναμφίβολα την ευνόησε, τη μετέτρεψε σε παγκόσμια δύναμη. Ανάμεσα στο 1914 και 1920 η οικονομία της χώρας, αφού μετατράπηκε σε “οικονομία πολέμου”, αυξήθηκε κατά 250%!  Η Αμερική έγινε η πρώτη χώρα εξαγωγής κεφαλαίων στον κόσμο, με τη Μεγάλη Βρετανία –τη μεγαλύτερη ως τότε πιστώτρια χώρα στον κόσμο– να της χρωστά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Όταν η ναζιστική Γερμανία απείλησε να ανατρέψει την ισορροπία ισχύος στην Ευρώπη και η Ιαπωνία απειλούσε τα αμερικανικά συμφέροντα στον Ειρηνικό Ωκεανό και επιτέθηκε αιφνιδιαστικά στον αμερικανικό στόλο στο Περλ Χάρμπορ (7.12.1941) οι ΗΠΑ εισήλθαν κι επίσημα στον Β’ Π.Πόλεμο ανατρέποντας τις ισορροπίες υπέρ των Συμμάχων. Όταν η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη άρχιζε να μεταμορφώνεται σε πολεμική μηχανή δεν υπήρχε δύναμη που θα μπορούσε να της αντισταθεί…

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.