Ρυθμιστικός παράγοντας η συμμετοχή/αποχή στις εκλογές

Βασικό σύνθημα των κομμάτων ενόψει των εκλογών της 7/7 αποτελεί η προτροπή προς τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες. Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές (2015) σημειώθηκε ρεκόρ αποχής και πλέον τα ποσοστά συμμετοχής έχουν στοιχηματικό ενδιαφέρον!

Ένα από τα βασικά συνθήματα των κομμάτων και στην επικείμενη εκλογική διαδικασία αφορά την προτροπή προς τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες.

Στις προηγούμενες εκλογές, για το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, είδαμε πως την πρώτη Κυριακή η προσέλευση ήταν σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα (58,69% στις Ευρωεκλογές) εάν σκεφτεί κανείς πως στην προηγούμενη διαδικασία, το Σεπτέμβριο του 2015, η αποχή έφτασε στο 43,4% ποσοστό ρεκόρ (!) στα χρονικά των μεταπολιτευτικών διαδικασιών.

Τώρα βέβαια παίζουν ρόλο κι άλλα πράγματα καθώς αφενός υπάρχει μια προδιαγεγραμμένη κατάσταση σε ότι αφορά την σειρά των κομμάτων – τουλάχιστον στην κορυφή – ενώ το κυριότερο αφορά την εποχή μιας και ο Ιούλιος είναι μήνας διακοπών έστω κι αν στην Ελλάδα του 2019 δεν είναι και τόσοι πολλοί αυτοί που μπορούν να προγραμματίσουν κάτι τέτοιο, σε βαθμό τέτοιο ώστε να μην μπορούν να το διαφοροποιήσουν!

Το ποσοστό συμμετοχής θεωρείται ένα από τους κομβικούς παράγοντες διαμόρφωσης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος εάν λάβουμε υπόψη και το γεγονός πως κάποια κόμματα είναι στα όρια (με βάση τις τάσεις όπως αυτές εκφράζονται μέσω των στοιχηματικών προβλέψεων και των δημοσκοπήσεων) της εισόδου ή όχι στο Κοινοβούλιο με το ποσοστό του 3%!

Ο άτυπος συντελεστής «πόλωσης» – υπαρκτό στοιχείο εδώ και αρκετές τετραετίες στην χώρα μας – βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Μέσα από αυτή ασφαλώς προκύπτει και η λεγόμενη «συσπείρωση» των παρατάξεων σε κάθε πολιτικό χώρο.

Εάν σημειωθεί νέο ρεκόρ αποχής, που να αγγίξει το 45% (δηλαδή η συμμετοχή να μην ξεπεράσει το 55%) τότε μέσα από τις στοιχηματικές εκτιμήσεις βρίσκουμε απόδοση στο (5,00) ενώ εάν το ποσοστό συμμετοχής κυμανθεί στα επίπεδα των πρόσφατων Ευρωεκλογών, τότε στην ειδική στοιχηματική κλίμακα 57,01% – 59% παίρνουμε τιμή στο (4,00).

Την ίδια απόδοση (4,00) βρίσκουμε σε κάτι ενδιάμεσο, όπως αντιστοιχείται αυτό στην κλίμακα συμμετοχής 55,01% – 57%.

Κάπως χαμηλότερα είναι η απόδοση στο αμέσως καλύτερο ποσοστό συμμετοχής στις εθνικές εκλογές (σε σχέση βέβαια με την προσέλευση την Κυριακή 26/5 στις κάλπες). 
Η κλίμακα 59,01% – 61% προσφέρεται στο (3,00).

Όλα αυτά βέβαια τώρα, περίπου δέκα μέρες πριν ανοίξουν τις πόρτες τους τα εκλογικά τμήματα όπου σίγουρα πλησιάζοντας στη διαδικασία θα γίνει ακόμα πιο αισθητή η «πίεση» – προτροπή στους πολίτες να μετέχουν σε μια διαδικασία η οποία σε κάθε περίπτωση κρίνεται σημαντική για το μέλλον της χώρας… 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.