Το μικρό καλάθι της εθνικής U-19

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των εθνικών ομάδων και η πρώτη που ρίχνεται στις μεγάλες μάχες είναι αυτή των παικτών με ηλικία μικρότερη των 19 ετών που θα αγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που φιλοξενείται στο πάντοτε φιλικό Ηράκλειο!

Το καλοκαίρι είναι η εποχή των εθνικών ομάδων και η πρώτη που ρίχνεται στις μεγάλες μάχες είναι αυτή των παικτών με ηλικία μικρότερη των 19 ετών που θα αγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που φιλοξενείται στο πάντοτε φιλικό Ηράκλειο! Στην Κρήτη, οι παίκτες γεννημένοι το 2000 και το 2001 θα προσπαθήσουν να προσθέσουν ένα κρίκο στις μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ στις μικρές ηλικίες αλλά σίγουρα αυτό δεν είναι το ζητούμενο! Αρκετές γενιές που μεγαλούργησαν σε διεθνείς διοργανώσεις δεν κατάφεραν να τροφοδοτήσουν με μεγάλο αριθμό σπουδαίων παικτών τα κύτταρα του ελληνικού μπάσκετ, ενώ άλλες που θεωρήθηκαν ‘’χαμένες’’ έβγαλαν παίκτες όπως ο Διαμαντίδης και ο Παπαλουκάς που είχαν εγκληματικά παραγνωριστεί από τους τότε ομοσπονδιακούς προπονητές που τους είχαν προσπεράσει.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε επιτυχία των μικρών εθνικών ομάδων τα χρόνια της αθωότητας ήταν ένας λόγος για να υπερθεματίσουμε για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ. Τώρα, πλέον σε πιο σκληρούς και απαιτητικούς καιρούς δεν τρέφουμε τις ίδιες αυταπάτες για τη δεδομένη και αυτόματη εξέλιξη των ταλαντούχων πιτσιρικάδων σε μελλοντικούς σούπερ σταρ εκτός αν κάτι τέτοιο είναι οφθαλμοφανές και δεδομένο! Τυχόν επιτυχίες των εθνικών ομάδων είναι περισσότερο πεδίο κομπασμού για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο που εμφανίζεται βασιλικότερος του βασιλέως αλλά και αυτό πλέον το έχουμε ξεπεράσει ως κάτι αναμενόμενο και απόλυτα προβλέψιμο!

Το Ηράκλειο ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την ελίτ του παγκόσμιου μπάσκετ και περιμένουμε ένα πολύ συναρπαστικό παγκόσμιο πρωτάθλημα. Η πόλη είναι πια μαθημένη από μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις και ο εκεί υπεύθυνος της ΕΟΚ ο Μπάμπης Μαρκάκης έχει την τεράστια, πλέον, εμπειρία να ηγείται απαιτητικών καταστάσεων και έχει μετατρέψει την πόλη σε μπασκετικό προορισμό!

Η εθνική U-19 με προπονητή τον μέχρι πριν λίγες μέρες κόουτς του Άρη τον Καστρίτη ξεκινάει κρατώντας μικρό καλάθι. Στα υπέρ της είναι η έδρα και ο ενθουσιασμός που θα υπάρχει στις εξέδρες. Το ταλέντο όμως δεν της περισσεύει. Για την ακρίβεια της λείπει. Μαζί λείπει και η αγωνιστική εμπειρία και οι παραστάσεις για τους περισσότερους 19χρονους του ελληνικού μπάσκετ που δεν έχουν βρει χώρο και χρόνο στις ομάδες τους! Και αυτή η έλλειψη εμπειριών θα μετρήσει στα δύσκολα που θα ξεκινήσουν νωρίς καθώς η εθνική στην πρώτη φάση κληρώθηκε σε ένα απαιτητικό όμιλο με αντιπάλους την Αργεντινή, τη Ρωσία και ένα πολύ δυνατό αουτσάιντερ (Φιλιππίνες).

Από τους παίκτες που θα αποτελέσουν τη βάση της ομάδας ο μοναδικός με σεβαστές αγωνιστικές εμπειρίες στην πλάτη του είναι ο Ζώης Καράμπελας που φέτος κλήθηκε από τον Αργύρη Πεδουλάκη στο Περιστέρι να πέσει στα βαθιά και τα έβγαλε πέρα. Θα είναι ο βασικός πλέι μέικερ της ομάδας και ένας από τους καταλύτες της. Ο αληθινά πιο ταλαντούχος παίκτης αυτής της γενιάς είναι ο Νίκος Ρογκαβόπουλος. Μπορεί φέτος να αγνοήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν από τον πρώην προπονητή της ΑΕΚ Λούκα Μπάνκι αλλά με κάθε μέτρο σύγκρισης είναι ότι καλύτερο διαθέτει αυτή η ομάδα. Τριάρι με καλή τεχνική έχει κινήσει από μικρή ηλικία το ενδιαφέρον συλλόγων του ΝΒΑ αλλά και Ευρωπαϊκών (Ρεάλ Μαδρίτης). Στο Ηράκλειο πέρα από το βάρος των αυξημένων ευθυνών θα κληθεί να πείσει και ουκ ολίγους σκάουτερ που θα βρίσκονται στα Δύο Αοράκεια ότι αποτελεί όντως ένα μελλοντικό ΝΒΑ project.

Από τους υπόλοιπους παίκτες ξεχωρίζει το όνομα του Νίκου Αρσενόπουλου που ανήκει στον Ολυμπιακό αλλά έπαιξε στην Α2, δανεικός στο Ψυχικό. Ατυχώς, η σεζόν του δεν ήταν σπουδαία και θα κληθεί να αποδείξει απέναντι σε συνομήλικους του πλέον ότι μπορεί να κάνει το παραπάνω βήμα. Στην Α2 ως δανεικός από την ΑΕΚ έπαιξε και ο σέντερ Χατζηδάκης. Αγωνίστηκε στο Μαρούσι και παρότι είχε αρκετές αυξομειώσεις στην απόδοσή του μέσα στη σεζόν κάτι λογικό λόγω ηλικίας έδειξε ότι διαθέτει κάποιο ταλέντο. Ο Κώστας Κάδρας ένα ακόμη project από το Περιστέρι θα τραβήξει το βάρος στις θέσεις των ψηλών μαζί με τον πιο ψηλό παίκτη αυτής της γενιάς τον Βουλγαρόπουλο του Άρη. Ο Χουγκάζ τζούνιορ (παίκτης του Πανιωνίου) και ο Σανδραμάνης του Προμηθέα Πατρών είναι παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν επίσης σε μεγάλο βαθμό την ομάδα. Η έκπληξη μπορεί να είναι ο γκαρντ Ιωσήφ Κολοβέρος του Ολυμπιακού, γιός του παλιού πλέι μέικερ του Αμαρουσίου, που είναι τεχνικά άρτιος αλλά υστερεί σωματικά. Αυτά ως μια πρώτη προσέγγιση της ομάδας ελπίζοντας ότι και κάποιοι από τους υπόλοιπους της 12άδας θα μας εκπλήξουν θετικά στη διάρκεια της διοργάνωσης. Το ζητούμενο πάντως επαναλαμβάνουμε δεν είναι πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η ομάδα αλλά πόσο μακριά θα φτάσουν τα επόμενα χρόνια οι μονάδες που την αποτελούν!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.