Παγκόσμια μάχη για τον έλεγχο των δεδομένων

Στο «γήπεδο» των G20 μεταφέρεται ο πόλεμος των δεδομένων που έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Οι ηγέτες των G20 θα συγκεντρωθούν στην Οσάκα της Ιαπωνίας την Παρασκευή και θα ξεκινήσουν συνομιλίες για το ζήτημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης των δεδομένων. Ο οικοδεσπότης Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε θέλει οι G20 να θέσουν τους κανόνες για το πώς οι χώρες θα μοιράζονται τα...

Στο «γήπεδο» των G20 μεταφέρεται ο πόλεμος των δεδομένων που έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Οι ηγέτες των G20 θα συγκεντρωθούν στην Οσάκα της Ιαπωνίας την Παρασκευή και θα ξεκινήσουν συνομιλίες για το ζήτημα της παγκόσμιας διακυβέρνησης των δεδομένων. Ο οικοδεσπότης Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε θέλει οι G20 να θέσουν τους κανόνες για το πώς οι χώρες θα μοιράζονται τα δεδομένα και ποιος θα τα ελέγχει, όμως τα έθνη είναι βαθιά διχασμένα πάνω στο θέμα. 

Ο Άμπε θέτει ως προτεραιότητα την διαχείριση δεδομένων. Το γεγονός ότι το διαδίκτυο παρέμεινε για τόσα χρόνια παγκόσμιο και ανοιχτό επέτρεψε την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας. Οι εφαρμογές, τα ηλεκτρονικά καταστήματα, τα email, είναι προσβάσιμα από όλο τον κόσμο. Η ανταλλαγή ειδήσεων και πληροφοριών είναι όλα μέρος της παγκόσμιας συνδεσιμότητας. Πίσω από όλα αυτά βρίσκονται τα δεδομένα, που σχηματίζουν τα πάντα, από τους τραπεζικούς λογαριασμούς έως και τα ποστ στα κοινωνικά δίκτυα. Η ανταλλαγή δεδομένων λαμβάνει χώρα μεταξύ όλων των οργανισμών (εταιρειών, πανεπιστημίων, κυβερνήσεων κλπ.). 

Το βασικό ζήτημα, σύμφωνα με το The Atlantic, είναι πως οι χώρες βλέπουν τα δεδομένα. Ποιος τα διακρατεί και ποιος πρέπει να το κάνει; Οι εταιρείες; Τα άτομα; Έχει η κυβέρνηση πρόσβαση σε αυτά; Αυτά είναι ζητήματα στα οποία οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο των πλανήτη έχουν φιλοσοφικές διαφορές. Δεν πρόκειται για απλά τεχνικά προβλήματα αλλά για βαθιά ζητήματα που ίσως δεν είναι δυνατόν να γεφυρωθούν. 

Η συζήτηση που πρόκειται να ξεκινήσει εξάλλου λαμβάνει χώρα καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε μεγάλη αντιπαλότητα, τόσο στην οικονομία, όσο και στην τεχνολογία και κατ’ επέκταση στα δεδομένα. Το ουσιώδες είναι ότι οι κανόνες που θα ορίζουν το ποιος ελέγχει τα δεδομένα – και συνεπώς αξιοποιεί την αξία τους – αποτελούν κομμάτι του μεγαλύτερου γεωπολιτικού ανταγωνισμού του 21ου αιώνα. 

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) και οι επικοινωνίες 5G θα δημιουργήσουν μια εκθετική αύξηση των δεδομένων. Από γεωπολιτική άποψη, βέβαια, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα μηχανικά συστήματα και την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ερευνητές χρειάζονται δεδομένα για την εξέλιξη των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη είναι η βάση για την βελτίωση των πάντων, από την ασφάλεια των μεταφορών, τη διάγνωση των ασθενειών έως την ακρίβεια των θανατηφόρων όπλων.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.