Ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα αλλάζει ήδη τον κόσμο

Τα βλέμματα όλου του κόσμου συγκεντρώνονται στην Οσάκα της Ιαπωνίας όπου ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των G20. Το πολιτικό θερμόμετρο έχει βαρέσει ήδη κόκκινο, καθώς η συνάντηση αναμένεται να είναι μία κατά μέτωπο σύγκρουση ανάμεσα στις...

Τα βλέμματα όλου του κόσμου συγκεντρώνονται στην Οσάκα της Ιαπωνίας όπου ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των G20. Το πολιτικό θερμόμετρο έχει βαρέσει ήδη κόκκινο, καθώς η συνάντηση αναμένεται να είναι μία κατά μέτωπο σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα για την οικονομική και τεχνολογική κυριαρχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Έναν κόσμο που ότι και να γίνει έχει ήδη αρχίζει να αλλάζει.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναδιαμορφώνουν ήδη τον κόσμο – τόσο κάνοντας τον καλύτερο, όσο και χειρότερο – και ακόμη κι αν καταλήξουν σε μία εμπορική συμφωνία, αυτή πιθανόν δεν θα μπορέσει να επιβραδύνει τη δυναμική των αλλαγών που συντελούνται.

Οι επιβαρυμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επηρεάζουν τα πάντα, από τη γεωπολιτική στρατηγική μέχρι την καθημερινότητά μας: το πού παράγονται τα προϊόντα που αγοράζουμε, το πού θα δημιουργηθούν ή θα χαθούν θέσεις εργασίας, την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουμε και που δεν θα χρησιμοποιούμε, το ποιος θα μπορεί να σπουδάσει στο Χάρβαρντ και φυσικά το πώς κάποιος θα επενδύσει τα χρήματά του.

Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής αλλαγής.

Από τη δεκαετία του 1990 και ύστερα, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής και οι επιχειρηματικοί τιτάνες προέβλεπαν ότι ο κόσμος θα γίνει ολοένα και πιο ενοποιημένος. Ίσως το μεγαλύτερο σύμβολο αυτής της διαδικασίας να ήταν η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Δύο δυνάμεις με αντιδιαμετρικά πολιτικά συστήματα και ιδεολογίες που αλληλοσυνδέονταν μέσω εμπορικών δεσμών, χρημάτων και ατόμων. Κι αυτό γιατί με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η δημιουργία ενός ενιαίου κόσμου φαινόταν το αναπόφευκτο μέλλον.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.