“Το 2004 πιστέψαμε στο θαύμα”

Η ομιλία του Ρεχάγκελ πριν τον τελικό, το ποδοσφαιρικό "θαύμα" του 2004, η "κηδεία" των Τσέχων, οι followers στα social media και οι φορές που ο Χαριστέας έχει δει το γκολ του τελικού τα τελευταία 15 χρόνια στο πρώτο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξής του στον Αποστόλη Λάμπο!

Έχουν περάσει δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική Ελλάδος. Δεκαπέντε χρόνια που μοιάζουν σα να ήταν χθες. Σηματοδότησαν μερικές από τις πιο δυνατές και γλυκές μας αναμνήσεις εκείνες μέρες του καλοκαιριού του 2004.

Η μεγαλύτερη έκπληξη που συντελέστηκε ποτέ στο λαοφιλέστερο άθλημα είχε χρώμα γαλανόλευκο και πρωταγωνιστές 23 ποδοσφαιριστές οι οποίοι σαν μια γροθιά έσπασαν το ταβάνι των ονείρων τους και μπήκαν στο πάνθεον του βασιλιά των σπορ για πάντα.

Ο Άγγελος Χαριστέας, σκόρερ τριών γκολ στη διοργάνωση και χρυσός σκόρερ του τελικού της 4ης Ιουλίου μίλησε στο novasports.gr και τον Αποστόλη Λάμπο  για γνωστές και άγνωστες ιστορίες από το EURO 2004. Σε μια συνέντευξη που κρύβει μέσα της διαμάντια από τις σκέψεις του “Άγγελου μας” όλα αυτά τα χρόνια που εμείς ακόμα προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε τί μας χάρισαν, ενώ εκείνοι πίστεψαν στο θαύμα.

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Η ομιλία του Ρεχάγκελ πριν τον τελικό


Θυμάσαι κάτι ανέκδοτο, το οποίο έχεις κρατήσει μέσα σου σαν ένα μικρό διαμάντι από εκείνες τις ονειρεμένες μέρες; 


“Θυμάμαι κάτι ιδιαίτερο το οποίο εμένα με είχε επηρεάσει πολύ και πιστεύω πως είχε επηρεάσει και τους συμπαίκτες μου. Στην ομιλία του στην προπόνηση πριν τον τελικό ο Ότο Ρεχάγκελ μας είχε πει κάποια λόγια τα οποία μας άγγιξαν.

Είχε πει λοιπόν  “Είναι απίστευτο. Είμαστε στο γήπεδο της Μπενφίκα, η οποία πριν πολλά χρόνια είχε παίξει τελικό πρωταθλητριών με τον Εουσέμπιο. Θυμάμαι πως τότε ήμουν στις κερκίδες του γηπέδου για να δω τον τελικό και σκεφτόμουν αν θα είχα ποτέ τη δυνατότητα να ζήσω κάτι ανάλογο στο ποδόσφαιρο. 

Να λοιπόν που είμαστε εδώ. Ποιος να μου το έλεγε τότε θα είχα τη δυνατότητα να ζήσω κάτι αντίστοιχο ως προπονητής της Εθνικής Ελλάδος. Δεν είναι απίστευτες οι εκπλήξεις που κρύβει το ποδόσφαιρο;”

Τον κοιτούσαμε όλοι αποσβολομένοι, το θυμόμαστε όλοι, διότι κάναμε προπόνηση στο γήπεδο που έκανε προπόνηση κι ο Εουσέμπιο πριν τον δικό του τελικό.  Εμένα προσωπικά με επηρέασε πολύ εκείνη η στιγμή.”

Ποδοσφαιρικό θαύμα αλλά όχι τυχαίο γεγονός

Τελικά μετά από 15 χρόνια κι ενώ όλοι μιλούν για το “θαύμα” της Ελλάδας, εσείς μεταξύ σας το έχετε φιλοσοφήσει; Ήταν όντως “θαύμα”;

“Εκείνη τη στιγμή φαινόταν σαν ένα θαύμα που ήσουν μέσα. Ακόμα και στο μυαλό μας τότε έτσι ήταν. Ο κόσμος, οι πλανήτες, όλοι συνετέλεσαν για να είμαστε εμείς εκεί. Όμως δεκαπέντε χρόνια μετά, σκεπτόμενοι ορθολογικά και λογικά καταλήξαμε ότι ναι μεν ήταν ένα ποδοσφαιρικό θαύμα αλλά δεν ήταν καθόλου τυχαίο γεγονός. 

Η ομάδα αποτελούνταν από μεγάλες προσωπικότητες οι οποίοι έπαιζαν σε μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είχαμε όλοι μεγάλες παραστάσεις. Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι παίκτες της εντεκάδας ήταν παίκτες του Παναθηναϊκού οι οποίοι λίγες μέρες πριν είχαν κατακτήσει το νταμπλ.

Είχαμε σχεδόν όλοι σημειώσει σημαντικές επιτυχίες και βρεθήκαμε όλοι μαζί ταυτόχρονα στο πικ της καριέρας μας. Μην ξεχνάτε πως και πριν το EURO ήμασταν για 15-16 ματς αήττητοι πλην δύο φιλικών. Περάσαμε από την Ισπανία πρώτοι στον όμιλο και την αφήσαμε και εκτός οκτάδας.

Συνεπώς για μας δεν ήταν τυχαίο όλο αυτό, ήταν οτιδήποτε άλλο αλλά όχι τυχαίο. Ήταν ένα θαύμα της στιγμής με τη δική του ιστορία από πίσω, το οποίο έκανε την επιτυχία να μοιάζει με θαύμα αλλά συντελέστηκε από πολλούς παράγοντες ταυτόχρονα.”



Άγγελε με λίγα λόγια, γιατί κατακτήσατε το EURO;

“Γιατί ήμασταν πεινασμένοι και διψασμένοι. Γιατί αισθανόμασταν υπεύθυνοι απέναντι στο εθνόσημο και είχαμε εθνική συνείδηση απέναντι στην Ελλάδα και τους Έλληνες.”

Το μεγάλο γλέντι στη Νυρεμβέργη

Από τότε έχεις συναντήσει φαντάζομαι αρκετούς από τους αντιπάλους σταρ που νικήσατε εκείνο το καλοκαίρι. Τί σου έχουν πει;

“Θυμάμαι όταν ήμουν στον Άγιαξ, είχα συμπαίκτη τον Γκριγκέρα, ο οποίος όταν με αντίκρυσε ήταν σαν κηδεία. Αλλά το μεγάλο γλέντι για μένα ήταν όταν ήμουν στη Νυρεμβέργη. Ήμασταν τότε με τον Γκάλασεκ, τον Κόλερ και είχαμε μερικές πολύ έντονες κουβέντες, είχαν πολύ μεγάλοι στεναχώρια, ειδικά οι Τσέχοι το είχαν πάρει πολύ βαριά. 

Έμοιαζε τότε να είναι η δική τους στιγμή κι εμείς τους την πήραμε. Για μένα ήταν και η πιο δύσκολη ομάδα που αντιμετωπίσαμε. Πραγματικά θεωρώ πως ήταν το φαβορί της διοργάνωσης, αλλά κι από την πλευρά μας θεωρούσαμε τότε πως θα χάναμε πολλά αν δεν καταφέρναμε να περάσουμε γιατί δεν είχε το όνομα της Γαλλίας ας πούμε. 

Ωστόσο ήταν η πιο ολοκληρωμένη ομάδα εκείνη που έπαιξε με μας τότε κι εμείς τους κερδίσαμε στις λεπτομέρειες. Συνέβησαν στιγμές που αν δεν είχαν συμβεί ενδεχομένως θα χάναμε. Ωστόσο πρέπει να πούμε πως στην παράταση υπήρχαμε μόνο εμείς.”

Τυχεροί που δεν υπήρχαν τα social media


Διανοείσαι τί θα συνέβαινε αν υπήρχαν τότε τα social media; Θεωρείς πως ήσασταν τυχεροί που δεν υπήρχαν τότε, καθώς αν υπήρχαν πιθανότατα να είχες περισσότερους followers από τον Κριστιάνο Ρονάλντο;

“Θεωρώ ότι ήμασταν τυχεροί που δεν υπήρχαν τα social media. Είμαι της άποψης πως ένα γεγονός αποκτά μεγαλύτερη αξία όταν δεν ανακυκλώνεται πολύ. Σήμερα ξέρεις κάθε δευτερόλεπτο τί γίνεται. Όμως τα έπη και οι θρύλοι δε χτίζονται έτσι. 

Δεν τυχαίο πως γύρω από τον Πελέ και τον Μαραντόνα αιωρείται ένας θρύλος. Χρειάζεται να υπάρχει κάτι να περιμένεις και κάτι να ψάξεις. Πλέον τα έχεις όλα στο κινητό σου εύκολα. Απομυθοποιούνται όλα. Σε 15-20 χρόνια δε θα υπάρχει κάτι να ψάξεις. Είναι πολύ εύκολο.

Σίγουρα αν υπήρχαν τότε τα social media θα είχα μερικά εκατομμύρια followers. Ωστόσο έγω έχω πάρει εκατομμύρια likes στο δρόμο και στις ομάδες που έπαιξα κι αυτό δεν το αλλάζω με τίποτα.”

Ποια είναι η πιο τρελή ιστορία που έχεις ακούσει από αγνώστους που επηρεάστηκαν από όσα έκανες εσύ ή ομάδα εκείνο το καλοκαίρι του 2004;

“Έχω ακούσει πολλά. Για παράδειγμα έχουν δώσει το όνομα μου σε πολλά παιδιά που γεννήθηκαν εκείνη τη μέρα. Μου έχουν πει περίπτωση που γέννησαν στο αυτοκίνητο τη μέρα του τελικού. 

Πολλές συγκινητικές ιστορίες, ακόμα και τώρα γονείς μου έχουν στείλει ότι τους άλλαξα τη ζωή. Είναι σημαντικό γιατί φαίνεται ότι αφήσαμε ένα σημαντικό παράδειγμα πως σαν Ελλάδα και σαν χώρα ακόμα και οι μικρότεροι μπορούν να πετύχουν πολλά.”

Δεν γκουγκλάρω συχνά Χαριστέας-EURO-γκολ

Μπορείς να θυμηθείς πόσες φορές έχεις δει εκείνα τα ματς ή πιο συγκεκριμένα τον τελικό ή ακόμα και τα γκολ σου;

“Δε θυμάμαι όχι, αλλά δεν είναι πολλές φορές. Είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Δηλαδή δεν έχω πατήσει πολλές φορές στο Google ή στο Youtube Χαριστέας-γκολ-EURO. Το έχω κάνει πολύ σπάνια μόνο για να θυμηθώ κάτι. Ποτέ τα ενενηντάλεπτα κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. 

Θέλω να τα θυμάμαι όλα όπως τα έχω εγώ στο μυαλό μου. Και ψάχνω μόνο όταν θέλω να δω κάτι συγκεκριμένο, να δω τους συμπαίκτες μου, να δω τον κόσμο γιατί άλλα πράγματα βλέπει ο κόσμος από την εξέδρα ή την τηλεόραση και άλλα ένας ποδοσφαιριστής μέσα από το γήπεδο”. 


Το γκολ του Χαριστέα με την Ισπανία από την μυθική μπαλιά του Τσάρτα και το τελείωμα προ των Πουγιόλ και Κασίγιας. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.