Ο Μπόρις Τζόνσον δίνει ώθηση στην ανεξαρτησία της Σκωτίας

Την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον δείχνει να είναι το μεγάλο φαβορί για την διαδοχή της Τερέζα Μέι, καθώς διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, Τζέρεμι Χαντ, οι ανησυχίες για τις «παρενέργειες» της ανάδειξής του στην πρωθυπουργία της Βρετανίας πληθαίνουν. Και μπορεί οι περισσότεροι να εστιάζουν στο...

Την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον δείχνει να είναι το μεγάλο φαβορί για την διαδοχή της Τερέζα Μέι, καθώς διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, Τζέρεμι Χαντ, οι ανησυχίες για τις «παρενέργειες» της ανάδειξής του στην πρωθυπουργία της Βρετανίας πληθαίνουν. Και μπορεί οι περισσότεροι να εστιάζουν στο ενδεχόμενο ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου να «σπρώξει» την χώρα προς ένα άτακτο Brexit, υπάρχουν όμως κι αυτοί που διαβλέπουν τον κίνδυνο να ενισχυθούν οι «φυγόκεντρες τάσεις» στο εσωτερικό της. Με άλλα λόγια, το Ηνωμένο Βασίλειο να πάψει να είναι τόσο «ενωμένο».

Ήδη τα  πρώτα μηνύματα έχουν φτάσει από την Σκωτία. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως οι Σκωτσέζοι είχαν ταχθεί  μαζικά (σε ποσοστό 62%) υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν ξεχνούν ένα άλλο δημοψήφισμα, εκείνο του 2014, όταν και η «μάχη για την ανεξαρτησία» χάθηκε οριακά, αναζητώντας μια ευκαιρία να επανέλθουν στο ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί ως τα «οφέλη» από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ αλλά και των κινδύνων απώλειας τους σε μια ανεξάρτητη  Σκωτία είχαν χρησιμοποιηθεί δεόντως από την καμπάνια του No independence.

Για αυτούς μια εκλογή ενός τόσο σκληρού Brexiteer, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να επαναφέρουν το ζήτημα σκωτσέζικης ανεξαρτησίας στο προσκήνιο. Ήδη άλλωστε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, έχει προαναγγείλει τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, με φόντο το «χάος» που απειλεί να προκαλέσει στη χώρα ένα άτακτο Brexit.

Την ίδια στιγμή, κορυφαία τοπικά στελέχη των Tories  στη Σκωτία απευθύνουν δραματικές προειδοποιήσεις σχετικά μια ενδεχόμενη ανάδειξη του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, την οποία και χαρακτηρίζουν ως «καταστροφή». Οι ίδιοι έχουν προφανώς υπόψη τις δημοσκοπήσεις, που καταδεικνύουν πως τα ποσοστά της υποστήριξης της σκωτσέζικης κοινής γνώμης υπέρ της ανεξαρτησίας θα εκτινάσσονταν σε περίπτωση εκλογής του Τζόνσον, ο οποίος μάλιστα αναδεικνύεται με διαφορά ο πιο αντιδημοφιλής πολιτικός στη χώρα.

Από την άλλη, ο έτερος υποψήφιος για την ηγεσία των Tories και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την εν λόγω κατάσταση, δηλώνοντας διατεθειμένος ακόμη και να σταματήσει το Brexit προκειμένου να «κρατήσει τη χώρα ενωμένη», κοινώς να αποτρέψει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.