Καρόλα Ρακέτε, η ακτιβίστρια που τα έβαλε με τον Σαλβίνι

Η Γερμανίδα ακτιβίστρια αψήφισε τις εντολές της Ρώμης για να σώσει 40 εξαντλημένους πρόσφυγες. Τώρα βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και γύρω της μαίνεται η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας.

Περισσότερα από 400.000 ευρώ έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες για την δικαστική μάχη που είναι υποχρεωμένη να δώσει πλέον, δικδικώντας την ελευθερία της η Καρόλα Ρακέτε.

Μετά από διαδικτυακό έρανο που ξεκίνησε στο Facebook υπέρ της Καρόλα Ρακέτε και της ΜΚΟ Sea Watch, της Γερμανίδας καπετάνισσας που αποφάσισε να αψηφίσει το ιταλικό μπλόκο και να οδηγήσει τους 40 πρόσφυγες που βρίσκονταν επί 14 ημέρες στο διασωστικό σκάφος Sea Watch 3 στην ασφάλεια του λιμανιού της Λαμπεντούζα της Σικελίας. 

Η Ρακέτε, η οποία ζήτησε συγγνώμη από τις τελωνειακές αρχές για το θερμό επεισόδιο κατά την προσέγγιση στο λιμάνι, αναφέροντας πως «Η πρόθεσή μου ήταν να εκπληρώσω την αποστολή μου και όχι, φυσικά, να διεμβολίσω το πλοίο σας», συνελήφθη αμέσως μετά τον ελλιμενισμό του πλοίου, βρίσκεται υπό κατ΄ οίκον περιορισμό και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρία ως τουλάχιστον 10 χρόνια, ανάλογα με τις κατηγορίες που θα της αποδοθούν.

Την ίδια στιγμή, οι αντιδράσεις πληθαίνουν σε βάρος του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος μίλησε για «πειρατικό σκάφος» και «εγκληματίες που έβγαλαν τις μάσκες τους».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας» έγραψε στο twitter πως ««Η θαλάσσια διάσωση δεν επιτρέπεται να ποινικοποιείται», ενώ ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Άσελμπορν κάλεσε την Ιταλία να αφήσει ελεύθερη την Ρακέτε.

Σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Ιταλό ομόλογό του, Έντζο Μοαφέρο Μιλανέζι, ο Άσελμπορν έγραψε πως Η διάσωση ανθρώπινων ζωών είναι καθήκον και δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται έγκλημα”, από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να θεωρείται αυτό το καθήκον ότι θα συνιστούσε έγκλημα».

Η ΜKO Sea Watch δήλωσε «υπερήφανη» για τις πράξεις της Ρακέτε, «η οποία έκανε το σωστό. Τήρησε τον νόμο της θάλασσας και οδήγησε τους ανθρώπους σε ασφαλές μέρος». 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.