Η μαφία της ντομάτας

Στις 6 Αυγούστου του περασμένου έτους, 14 μετανάστες εργάτες γης στη Φότζια της Νότιας Ιταλίας επέστρεφαν στο σπίτι τους μετά από 12 ώρες δουλειάς κατά τις οποίες μάζευαν ντομάτες υπό θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.  Το όχημα που τους μετέφερε ήταν καταχωρημένο στη Βουλγαρία. Δεν είχε ασφάλεια. Ο οδηγός δεν είχε άδεια. Τα καθίσματα ήταν ξύλινες σανίδες. Το όχημα...

Στις 6 Αυγούστου του περασμένου έτους, 14 μετανάστες εργάτες γης στη Φότζια της Νότιας Ιταλίας επέστρεφαν στο σπίτι τους μετά από 12 ώρες δουλειάς κατά τις οποίες μάζευαν ντομάτες υπό θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 40 βαθμούς Κελσίου. 

Το όχημα που τους μετέφερε ήταν καταχωρημένο στη Βουλγαρία. Δεν είχε ασφάλεια. Ο οδηγός δεν είχε άδεια. Τα καθίσματα ήταν ξύλινες σανίδες. Το όχημα τόσο γεμάτο που οι επιβάτες δεν μπορούσαν να δουν έξω. Κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα όταν συγκρούστηκε μετωπικά με ένα φορτηγό γεμάτο ντομάτες. Δώδεκα εργάτες νεκροί. Μόλις δυο ημέρες νωρίτερα, και πάλι στη Φότζια, τέσσερις εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους σε παρόμοιο ατύχημα. Το σύνολο 16 νεκροί σε 48 ώρες. 

Στον ιταλικό νότο, η ζωή των ξένων εργατών δεν αξίζει τίποτα. Οι ΜΚΟ χαρακτηρίζουν τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι μετανάστες εργάτες ως μια σύγχρονη μορφή δουλείας. Στην πραγματικότητα θυμίζει και την παλιά μορφή. Ζουν σε απομονωμένες αγροτικές κατοικίες, συνήθως όρθια ερείπια ή σε παραγκουπόλεις. Κάποιοι έχουν άδειες παραμονής αλλά οι περισσότεροι όχι. Κάποιοι έχουν συμβάσεις εργασίας αλλά τα συνδικάτα αναφέρουν ότι συχνά αυτές είναι ψεύτικες. 

Απελπισμένοι οι μετανάστες εργάτες δέχονται να κάνουν την οποιαδήποτε δουλειά στα χωράφια για να ζήσουν. Ακόμη κι αν τα λεφτά είναι ψίχουλα και οι ώρες πάρα πολλές. Ορισμένοι από τους μετανάστες εργάτες γης είναι ανατολικοευρωπαίοι, οι περισσότεροι όμως προέρχονται από την Αφρική, κυρίως από τη Γκάμπια, τη Γκάνα, τη Νιγηρία, το Σουδάν και τη Σομαλία. Ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών από τις χώρες αυτές αυξήθηκε κατά πολύ τα τελευταία χρόνια: 181.436 μετανάστες έφτασαν το 2016. 

Το 2018 και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Δουλείας, περίπου 50.000 εργάτες Γης ζούσαν σε καθεστώς σκλαβιάς στην Ιταλία. Οι άνθρωποι που ζουν συνολικά σε αυτό το καθεστώς είναι 145.000, μαζί με τα θύματα τράφικινγκ και όσους βρίσκονται σε οικιακές υπηρεσίες. Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τη δουλεία δήλωσε πέρσι ότι 400.000 εργάτες Γης στην Ιταλία βρίσκονται υπό τον κίνδυνο της εκμετάλλευσης και σχεδόν 100.000 αναγκάζονται να ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.