Όταν το ασημένιο έγινε… χρυσό

Ο Γρηγόρης Παπαβασιλείου θυμάται στο προσωπικό του blog, όσα έγιναν την πρώτη μέρα του Ιουλίου του 2004, όταν οι Έλληνες διεθνείς άνοιξαν διάπλατα την πόρτα για τον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, γράφοντας ποικιλοτρόπως ιστορία.

Το βράδυ της 1ης Ιουλίου στο Ντραγκάο του Οπόρτο, γράφτηκε ιστορία. Δεν ήταν μόνο η ελληνική πρόκριση στον τελικό του EURO για πρώτη φορά στην ιστορία μας, απέναντι στο φαβορί για την κατάκτηση, την Τσεχία, ήταν και η πρώτη αλλά και μοναδική στιγμή που η τύχη ενός ματς τέτοιου επιπέδου αποφασίστηκε με το “ασημένιο” γκολ.

Η Τσεχία είχε καταπληκτική φουρνιά ποδοσφαιριστών. Τσεχ, Πομπόρσκι, Νέντβεντ, Κόλερ, Μπάρος, Σμίτσερ συνέθεταν εξαιρετικό σύνολο. Ερχόταν μάλιστα στον ημιτελικό με πρωτιά στον “όμιλο του θανάτου”, 3 νίκες με Γερμανία, Ολλανδία και Λετονία, όλες με ανατροπή, αλλά και περίπατο στους 8, 3-0 την Δανία. Πήρε από την αρχή τα ηνία της αναμέτρησης και πίεσε για το γκολ. Είχε δοκάρι και πολλές φάσεις, αναγκάζοντας τον Νικοπολίδη σε δύσκολο βράδυ. Ο Κόλερ και ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης Μπάρος, αποτελούσαν συνεχείς πηγές κινδύνου. Ο τραυματισμός του Νέντβεντ και η αναγκαστική του αλλαγή πριν το τέλος του ημιχρόνου, στέρησε μέρος της δημιουργίας των Τσέχων. Αντέξαμε και στην παράταση κυνηγήσαμε το θαύμα. Δείξαμε τα δόντια μας με δυο κεφαλιές, από Γιαννακόπουλο και Δέλλα, που βρήκαν σε ετοιμότητα τον Τσεχ. Η τρίτη όμως ήταν και φαρμακερή.

Ο Τραϊανός Δέλλας ήταν ο “ασημένιος” σκόρερ στη μοναδική φορά που σημείωσε γκολ με τη φανέλα με το εθνόσημο. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης το κόρνερ του Τσιάρτα που είχε περάσει ως αλλαγή στην παράταση, στη θέση του Βρύζα, έστειλε την μπάλα στο πρώτο δοκάρι. Η κίνηση του Κατσουράνη δεν αιφνιδίασε τον “Κολοσσό” που νίκησε τον Τσεχ για να γράψει το 1-0. Δευτερόλεπτα αργότερα ο Κολίνα σφύριξε τη λήξη και έδωσε την αφορμή για ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Θεωρητικά το ασημένιο γκολ έδινε την ευκαιρία σε αυτόν που το δεχόταν να παλέψει για τα εναπομείναντα λεπτά μέχρι το τέλος του ημιχρόνου της παράτασης, αλλά για μας ήταν buzzer beater, απέμεναν δευτερόλεπτα, οι Τσέχοι δεν προλάβαιναν.

Τόσο αυτός ο κανονισμός όσο και το “χρυσό γκολ” καταργήθηκαν μετά το τέλος της διοργάνωσης κι έτσι μείναμε στην ιστορία, ως η μοναδική ομάδα που έχει νικήσει αναμέτρηση μέσω του “ασημένιου γκολ”.

Η μετέπειτα ιστορία γνωστή και χιλιοειπωμένη. Η Ελλάδα με ψυχολογία και ενθουσιασμό στα ύψη, κατάφερε να νικήσει για δεύτερη φορά την Πορτογαλία και να κατακτήσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Κανείς όμως δεν πρόκειται να ξεχάσει τη στιγμή που το ασήμι έγινε χρυσός.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.