Τα μεγάλα ερωτήματα του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Η ασθενής δεν μπορούσε να αναπνεύσει καλά και οι γιατροί στα επείγοντα δεν μπορούσαν να καταλάβουν για ποιο λόγο δυσκολευόταν. Η 34χρονη γυναίκα είχε σπεύσει στο νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ παρουσιάζοντας αναπνευστική δυσφορία. Ανέπνεε γρήγορα και δυνατά καθώς προσπαθούσε να κατευθύνει το οξυγόνο στους πνεύμονές της. Όπως είπε στους γιατρούς εδώ και μήνες την ταλαιπωρούσε...

Η ασθενής δεν μπορούσε να αναπνεύσει καλά και οι γιατροί στα επείγοντα δεν μπορούσαν να καταλάβουν για ποιο λόγο δυσκολευόταν.

Η 34χρονη γυναίκα είχε σπεύσει στο νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ παρουσιάζοντας αναπνευστική δυσφορία. Ανέπνεε γρήγορα και δυνατά καθώς προσπαθούσε να κατευθύνει το οξυγόνο στους πνεύμονές της. Όπως είπε στους γιατρούς εδώ και μήνες την ταλαιπωρούσε ένα επίμονος βήχας, ενώ κάποιες φορές έφτυνε αίμα. Όταν οι γιατροί την ακροάστηκαν όλα ακούγονταν φυσιολογικά. Δεν υπήρχε αυτός ο ήχος που θυμίζει το να πατάς φρέσκο χιόνι, που υποδηλώνει φλεγμονή. Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι η λειτουργία των νεφρών και του ήπατος της ήταν φυσιολογική και κανένα από τα υπάρχοντα προβλήματα υγείας της δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί δεν μπορούσε να πάρει μια πλήρη αναπνοή. Μάλιστα είχε σταματήσει να καπνίζει 40 τσιγάρα την ημέρα, όπως συνήθιζε επί χρόνια, και είχε αρχίσει να κάνει ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Όπως σημειώνει το Politico, που παρουσιάζει την ιστορία της, μετά από μήνες εξετάσεων οι γιατροί βρήκαν τι είχε. Τα πνευμόνια της ήταν γεμάτα γεμάτα με μικρά σωματίδια λίπους προκαλώντας της λιποειδή πνευμονία. Είχαν δει κάτι παρόμοιο σε καλλιτέχνες του τσίρκου και του δρόμου που εισπνέουν πετρέλαιο για να φυσήξουν φωτιά από το στόμα τους. Αλλά για τη συγκεκριμένη ασθενή μπορούσε να υπάρχει μόνο μία αιτία: το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η ασθένεια της συγκεκριμένης γυναίκας είναι μια εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια του ατμίσματος, αλλά κι ένα καλό παράδειγμα για να καταλάβει κανείς το δίλημμα στο οποίο βρίσκονται οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικών υγείας. Πώς πρέπει να προσεγγίσουν μία τεχνολογία που ενδεχομένως να είναι πιο ασφαλής από το παραδοσιακό κάπνισμα, αλλά έχει πιθανόν τις δικές της βλαβερές συνέπειες; Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κάνουν τελικά καλό ή κακό στην υγεία μας;

«Η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποιος κάνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο», λέει στο Politico ο Gareth Walters – ο γιατρός που κούραρε την ασθενή της ιστορίας μας. «Υπάρχει ένα πλήθος παράξενων αναπνευστικών ασθενειών που μπορούν αν προκληθούν από την έκθεση σε χημικούς παράγοντες, αλλά παράλληλα αυτές μπορούν να εκδηλωθούν σε έναν μικρό αριθμό ανθρώπων», εξηγεί. «Οι περισσότερες χημικές ουσίες που περιέχουν τα υγρά ατμίσματος, σε χαμηλά και ελεγχόμενα επίπεδα, είναι σχετικά ασφαλείς για τους περισσότερους από εμάς», λέει. Λέει, όμως, «σχετικά» και αυτό είναι πρόβλημα.

Οι υποστηρικτές του ηλεκτρονικού τσιγάρου υποστηρίζουν πως πρόκειται για μια λιγότερο «επιβλαβή» εναλλακτική του καπνίσματος που μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των απανταχού καπνιστών. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν φέτος από αιτίες που σχετίζονται με τον καπνό, δηλαδή όσο ολόκληρος ο πληθυσμός της Βουλγαρίας. Οι κριτικοί του ηλεκτρονικού τσιγάρου αν και αναγνωρίζουν ότι είναι πιο υγιές να ατμίζεις από το να καπνίζεις, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον εθισμό που επίσης προκαλεί και αυτή η τεχνολογία, καθώς τα καπνικά της προϊόντα συνεχίζουν να περιέχουν νικοτίνη. Φοβούνται επίσης πως αυτή η «μόδα» θα επαναφέρει την κουλτούρα του καπνίσματος, υπονομεύοντας την πολυετή αντικαπνιστική εκστρατεία κυβερνήσεων και φορέων.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.