Judgment Review

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια.Στις αρχές του περασμένου μήνα σας είχαμε μεταφέρει τις εντυπώσεις...

Τα μάτια λένε πάντα την αλήθεια.

Στις αρχές του περασμένου μήνα σας είχαμε μεταφέρει τις εντυπώσεις μας από το πρώτο κεφάλαιο του Judgment, του νέου spin-off της σειράς Yakuza. Η πρώτη εικόνα που σχηματίσαμε ήταν αναμφισβήτητα θετική, ωστόσο για να φτάσουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα θα έπρεπε να ολοκληρώσουμε όλα τα κεφάλαια της ιστορίας του, καθώς και τα side cases του, να περιηγηθούμε στα σοκάκια του Kamurocho, να δοκιμάσουμε όλα τα mini games κ.ο.κ. H -ως επί τω πλείστον- συναρπαστική αυτή διαδρομή διήρκεσε 50 περίπου ώρες και πλέον είμαστε σε θέση να σας μεταφέρουμε την τελική άποψή μας για το Judgment.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του αστυνομικού θρίλερ της Ryu Ga Gotoku Studio συναντάμε τον Takayuki Yagami. Ο Tak, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους δικηγόρους της Ιαπωνίας και το μέλλον του στο δικηγορικό γραφείο Genda προμηνύονταν λαμπρό. Η ζωή του Takayuki παίρνει μια αναπάντεχη τροπή όταν ένας πελάτης του, τον οποίο και είχε αθωώσει σε μια δίκη, διαπράττει ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Από το σημείο αυτό και μετά ο Takayuki αρχίζει να αμφιβάλλει για την κρίση του και αποφασίζει να εργαστεί ως ιδιωτικός ντετέκτιβ, αναλαμβάνοντας πάσης φύσεως υποθέσεις. Η κεντρική υπόθεση που θα πρέπει να εξιχνιάσετε αφορά τις δολοφονίες διαφόρων μελών της φατρίας Kyorei. Πίσω από αυτά τα ιδιαίτερα ειδεχθή εγκλήματα, βρίσκεται μια μυστηριώδης φιγούρα με το παρατσούκλι “The Mole”. Η αστυνομία αποδίδει τους φόνους αυτούς σε πόλεμο μεταξύ συμμοριών, ωστόσο τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν…

Πιστό στην κληρονομιά της σειράς Yakuza, το Judgment αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία που δύσκολα θα σας αφήσει ασυγκίνητους. H Ryu Ga Gotoku Studio αφιερώνει τον απαραίτητο χρόνο για να αναπτύξει όλους τους κεντρικούς χαρακτήρες και παρά τους μακρόσυρτους διαλόγους, η πλοκή δεν κάνει πουθενά “κοιλιά”. Αυτό που μας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο αποτυπώνονται οι villains της ιστορίας. Καθένας εξ’ αυτών οδηγείται σε άνομες πράξεις, είτε εξαιτίας κάποιου ψυχολογικού τραύματος, είτε γιατί πασχίζει το κοινό καλό. Το ηθικό δε δίδαγμα που προκύπτει είναι ότι οι αγνές προθέσεις μπορούν πολλές φορές να οδηγήσουν σε φρικτά εγκλήματα.

Ως spin-off της σειράς Yakuza, το Judgment λαμβάνει χώρα στο ίδιο ακριβώς σύμπαν και στις ίδιες ακριβώς τοποθεσίες. Οι βετεράνοι του Yakuza θα αναγνωρίσουν αμέσως το γραφικό Kamurocho και κάποιες από τις φατρίες της ιαπωνικής μαφίας. Έχοντας επισκεφθεί προσφάτως το Kamurocho στην PC έκδοση του Yakuza Kiwami, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα. Οι vendors, όπως το Don Quixote και το Ebisu Pawn, τα πάρκα, το batting center και οι αίθουσες των arcade βρίσκονται στις ίδιες ακριβώς τοποθεσίες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα επανάληψης, ιδίως αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με τις προαιρετικές αποστολές του Judgment. H εισαγωγή κάποιων νέων τοποθεσιών, στις οποίες λαμβάνουν χώρα ορισμένες από τις βασικές αποστολές του παιχνιδιού, είναι αν μη τι άλλο ευπρόσδεκτη.

Οι δραστηριότητες στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε είναι για μια ακόμη φορά δεκάδες, ωστόσο τα περισσότερα mini-games τα έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν στη σειρά Yakuza. H απουσία του karaoke είναι χαρακτηριστική, εντούτοις σας δίνετε η δυνατότητα να παίξετε βελάκια (darts), baseball, Texas holdem, blackjack, shogi, mahjong, καθώς και διάφορα games της Sega, όπως το Space Harrier, το Puyo Puyo, το Virtual Fighter 2 και το Kamuro of the Dead. To τελευταίο θυμίζει αρκετά το House of the Dead και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μονοπώλησε το ενδιαφέρον μας. Ένα ακόμη αρκετά ενδιαφέρον mini-game είναι το Dice & Cube. Σε αυτό ρίχνετε ζάρια και ανάλογα με το νούμερο που θα φέρετε μετακινείτε ανάλογα και τον χαρακτήρα σας. Ο σκοπός σας είναι να φτάσετε στο τέλος του level με όσο το δυνατόν λιγότερες ζαριές, ωστόσο σε κάθε τετράγωνο που προσγειώνεστε λαμβάνουν χώρα διάφορα events. Σε άλλα θα πρέπει να εξασκήσετε τα lockpicking skills σας και να ξεκλειδώσετε χρηματοκιβώτια, σε άλλα θα πρέπει να εξοντώσετε αντιπάλους κ.ο.κ.

Εν τα μεταξύ, τα drone races αντικαθιστούν τους Pocket Circuit αγώνες που είχαμε δει στα προηγούμενα Yakuza. Εμείς βρήκαμε τους αγώνες με τα drones πολύ πιο ενδιαφέροντες και πολύ πιο κατανοητούς όσον αφορά τους κανονισμούς τους. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι για να αναβαθμίσετε το drone σας απαιτούνται πολλά χρήματα και αρκετά materials. Στη σειρά Yakuza ποτέ δεν είχαμε αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα χρήματα, ωστόσο το Judgment είναι αρκετά φειδωλό στα rewards. Τα χρήματα που κερδίζετε από την δουλειά σας ως ντετέκτιβ δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να αγοράσετε consumables, materials, να αναβαθμίσετε το drones και παράλληλα να κάνετε crowdfund διάφορα projects. Αν μάλιστα θέλετε να φλερτάρετε θα χρειαστεί να δαπανήσετε επιπλέον χρήματα για να αγοράσετε δώρα και να… κερδίσετε την καρδιά της αγαπημένης σας. Για να πούμε την αλήθεια, όλα τα παραπάνω ελάχιστα θα σας απασχολήσουν αν αφιερωθείτε αποκλειστικά στην ολοκλήρωση του main story, εντούτοις όσοι θέλετε να επιτύχετε το 100% completion θα βρείτε προβληματικά τα… logistics του Judgment.

Σε ότι αφορά τα side cases, το Judgment περιλαμβάνει 50 προαιρετικές αποστολές, στην πραγματικότητα όμως θα χρειαστεί να αφιερώσετε επιπλέον χρόνο για να ανεβάσετε το city reputation σας. Για να μεγαλώσετε την φήμη σας ως ντετέκτιβ πρέπει να γίνετε φίλοι με διάφορους κατοίκους του Kamurocho. Εμμέσως πλην σαφώς λοιπόν έχουμε αρκετές ακόμη προαιρετικές αποστολές που εντείνουν το αίσθημα της επανάληψης. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις θα χρειαστεί να νικήσετε σε συγκεκριμένα mini-games για να καταφέρετε να γίνετε friends με κάποιον NPC. To γεγονός ότι πρέπει να γίνω πρωταθλητής στο mahjong για να μπορέσω να ασχοληθώ με όλες τις προαιρετικές αποστολές ακόμη μου κάθεται στο στομάχι…

Τα side cases, ως είθισται, προσφέρουν το απαραίτητο (;) comic relief στοιχείο στο Judgment και σχετίζονται άμεσα με μια σειρά νέων μηχανισμών (καταδίωξη και παρακολούθηση). Στις περιπτώσεις που καλείστε να καταδιώξετε έναν NPC συναντάμε μια σειρά από quick-time events, ενώ αντίθετα όταν θα πρέπει να παρακολουθήσετε έναν NPC θα χρειαστεί να αξιοποιήσετε διάφορα σημεία κάλυψης. Λόγου χάρη, θα πρέπει να κρυφτείτε πίσω από κάποιον τοίχο, μια διαφημιστική πινακίδα ή ένα αμάξι. H γνώμη μας είναι ότι το Judgment κάπου το παρακάνει στις tailing missions, ιδίως όταν οι NPC περιπλανώνται σε όλη την έκταση του Kamurocho και εμείς καλούμαστε να τους ακολουθήσουμε περπατώντας με ρυθμούς… χελώνας.

Το στοιχείο που διαφοροποιεί το Judgment από τα έξι κεφάλαια της σειράς Yakuza είναι κατά βάση οι Adventure μηχανισμοί του, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την ιδιότητα του κεντρικού ήρωα της ιστορίας. Πριν το λανσάρισμα του παιχνιδιού, είχαν ακουστεί κάποιες απόψεις που παραλλήλιζαν το Judgment με τη σειρά Phoenix Wright της Capcom. Οι απόψεις αυτές αν και δεν είναι τελείως λανθασμένες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Όντως σε κάποιες περιπτώσεις καλείστε να παρουσιάσετε τα σωστά αποδεικτικά στοιχεία σε μια δίκη ή σε έναν NPC από τον οποίο προσπαθείτε να αποσπάσετε μια ομολογία, εντούτοις οι περιπτώσεις αυτές είναι μετρημένες στα δάκτυλα. Η γνώμη μας είναι ότι οι developers έπρεπε να πάρουν περισσότερα ρίσκα και να ρίξουν μεγαλύτερο βάρος στον εξευγενισμό των Adventure μηχανισμών, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με τη συλλογή των διαφόρων αποδεικτικών στοιχείων. Επιπροσθέτως θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο penalty στην περίπτωση που παρουσιάσετε λάθος αποδεικτικά στοιχεία. Αντ’ αυτού μπορείτε να εφαρμόσετε trial and error τακτικές παρουσιάζοντας κατά σειρά όλα τα αποδεικτικά στοιχεία σας μέχρι να βρείτε το σωστό.

Σε ότι αφορά το σύστημα μάχης, το μόνο που έχει αλλάξει σε σύγκριση με τα Yakuza είναι τα μαχητικά στυλ που χρησιμοποιεί ο Takayuki για να ξυλοφορτώσει τους δύσμοιρους αντιπάλους του. Όπως είχαμε αναφέρει στο preview μας, το Crane style έχει πιο γρήγορες επιθέσεις με μεγαλύτερο AoE που μπορούν να συνδυαστούν σε combos, ενώ αντίθετα το Tiger style έχει πιο κοφτά χτυπήματα που προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά. Να σημειωθεί ότι μπορείτε να ξοδέψετε SP για να μάθετε νέες κινήσεις, να αυξήσετε την ζημιά των επιθέσεων ή να αυξήσετε τα hit points σας. Παρά το γεγονός, ότι υπάρχει μια πληθώρα κινήσεων για να ξεκλειδώσετε δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει και η απαραίτητη ουσία. Η μόνη κίνηση που δίνει λίγο παραπάνω βάθος στο σύστημα μάχης είναι το wall jump, μέσω του οποίου μπορείτε να πηδήξετε σε έναν τοίχο και στη συνέχεια να επιτεθείτε στον κοντινότερο αντίπαλο.

Σε τεχνικό επίπεδο, η Ryu Ga Gotoku Studio μας προσφέρει ένα ακόμη κομψοτέχνημα, καθώς ο οπτικοακουστικός τομέας του Judgment είναι υπεράνω οποιαδήποτε κριτικής. Και επειδή μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στα screenshots που συνοδεύουν το review. Αξίζει να σταθούμε στις ερμηνείες των ηθοποιών και κυρίως σε αυτή του Takuya Kimura. Τα αγγλικά voice overs στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, αλλά είναι αχρείαστα κατά την ταπεινή μας άποψη. Θετικές εντυπώσεις αφήνει και το soundtrack, αν και τα πιο αξιομνημόνευτα μουσικά θέματα “παίζουν” προς το τέλος της ιστορίας.

Το review βασίστηκε στην αμερικανική και στην ευρωπαϊκή ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, οι οποίες μας παραχωρήθηκαν από την Sega και την Zegetron.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.