Super Neptunia RPG Review

Σώστε τα 3D games από τα νύχια της τυραννικής Bombyx Mori.Ένας από τους τίτλους που μας είχαν...

Σώστε τα 3D games από τα νύχια της τυραννικής Bombyx Mori.

Ένας από τους τίτλους που μας είχαν προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση στην περσινή Gamescom, ήταν το Super Neptunia RPG. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν εντυπωσιαστήκαμε τόσο από το gameplay του, όσο από την πρόθεση της Idea Factory να επιχειρήσει κάτι διαφορετικό. Το Super Neptunia RPG αποτελεί spin-off της σειράς Hyperdimension Neptunia, που είναι κυρίως γνωστή για τις χαριτωμένες ηρωίδες της και για τον τρόπο με τον οποίο σατιρίζει την βιομηχανία των video games γενικότερα. Η σειρά της Idea Factory απευθύνεται σε ένα niche κοινό και ως εκ τούτου δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής εκτός συνόρων Ιαπωνίας, εντούτοις στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης ενός ευρύτερου κοινού.

Το πρώτο στοιχείο που αξίζει να σχολιάσουμε είναι ότι το Super Neptunia RPG έχει αναπτυχθεί από μια “δυτική” εταιρεία, την Artisan Studios, η οποία εδρεύει στον Καναδά. Για να ακριβολογούμε η Artisan Studios συνεργάστηκε με την Compile Heart στην ανάπτυξη του Super Neptunia RPG, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που η ιαπωνική εταιρεία ενώνει τις δυνάμεις με έναν developer που δεν προέρχεται από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ένας τίτλος που διαφέρει σημαντικά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κεφάλαια της σειράς Hyperdimension Neptunia. Πιο συγκεκριμένα, στην προκειμένη περίπτωση συναντάμε Metroidvania μηχανισμούς, ολίγον από platforming, αλλά και 2D γραφικά.

O λόγος που αυτή την φορά συναντάμε 2D γραφικά είναι άμεσα συνυφασμένος με την ιστορία του παιχνιδιού, η οποία διαδραματίζεται σε μια από τις παράλληλες διαστάσεις της Gamindustri. Στην διάσταση αυτή ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει στην 16-bit εποχή, καθώς τα 2D games ζουν και βασιλεύουν και τον… κόσμο κυριεύουν! “Προστάτιδα” αυτού του κόσμου είναι η οργάνωση Bombyx Mori, η οποία καταδυναστεύει τους κατοίκους επιβάλλοντας… υψηλή φορολογία. Οι φόροι που καλείται να πληρώσει ο λαουτζίκος μεταφράζονται σε cartridges 2D παιχνιδιών, ενώ όποιος τολμήσει να παρεκκλίνει από τις εντολές της Bombyx Mori και να προσπαθήσει να καινοτομήσει αναπτύσσοντας ένα 3D game, αποβάλλεται από την κοινωνία και εξοστρακίζεται στα Trial Grounds.

Η Neptune, μία από τις τέσσερις κεντρικές ηρωίδες της σειράς Hyperdimension Neptunia, ξυπνά σε αυτό τον κόσμο πάσχοντας από αμνησία και αρχικά πείθεται να βοηθήσει την Bombyx Mori στο έργο της. Πολύ σύντομα όμως ανακαλύπτει τα μοχθηρά κίνητρα της οργάνωσης και ξεκινά την περιπέτειά της για να σώσει την Gamindustri και τα 3D games. Πιστό στο ύφος της σειράς, το Super Neptunia RPG σατιρίζει την βιομηχανία των video games, χωρίς ωστόσο να παίρνει ποτέ τον εαυτό του στα σοβαρά. Η περιρρέουσα ανάλαφρη και χιουμοριστική ατμόσφαιρα δίνει έναν ευχάριστο τόνο στο story του παιχνιδιού, το οποίο βέβαια δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίες, αφού βρίθει από δεκάδες κλισέ των JRPG. Οι διάλογοι πάντως είναι καλογραμμένοι με την απαραίτητη δόση χιούμορ και αυτοσαρκασμού, ενώ η απόδοση του κειμένου μέσω του ιαπωνικού, αλλά και του αγγλικού voice acting στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Εξίσου επιτυχημένες είναι και οι συχνές προσπάθειες για το “σπάσιμο του τέταρτου τοίχου”.

Στο κομμάτι του gameplay, το Super Neptunia RPG στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες, την εξερεύνηση των δισδιάστατων dungeons και τις turn-based μάχες, οι οποίες δανείζονται αρκετούς μηχανισμούς από το Valkyrie Profile. Σε ότι αφορά το exploration συναντάμε αμυδρούς platforming και Metroidvania μηχανισμούς. Σε κάθε dungeon υπάρχουν δυσπρόσιτα σεντούκια και θα χρειαστεί είτε να “σκαρφαλώσετε” προς αυτά πραγματοποιώντας άλματα, είτε να ξεκλειδώσετε κάποιο power-up, όπως το double jump. Εάν θέλετε να ανοίξετε όλα τα σεντούκια θα χρειαστεί να επιστρέψετε ξανά στις περιοχές που έχετε ήδη εξερευνήσει, αφού προηγουμένως έχετε αποκτήσει το κατάλληλο power-up. Η ύπαρξη fast travel κάνει το backtracking εντελώς ανώδυνο, ενώ παράλληλα σας επιτρέπει να βγείτε από ένα dungeon και να αναπληρώσετε τα hit points στο κοντινότερο πανδοχείο.

Όπως προαναφέραμε, το σύστημα μάχης δανείζεται αρκετούς μηχανισμούς από το Valkyrie Profile. Για να εκτελέσετε μια ενέργεια θα χρειαστεί να καταναλώσετε AP, τα οποία αναπληρώνονται με την πάροδο του χρόνου. Το pool των AP διαμοιράζεται σε όλο το party σας και σας δίνεται η δυνατότητα να συνδυάσετε τις επιθέσεις των μελών του party σας. Επιπροσθέτως, μπορείτε να επιταχύνετε την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε να συλλέξετε τα απαραίτητα AP που θα επιτρέψουν να επιτεθείτε ταυτόχρονα και με τις τέσσερις ηρωίδες σας και να εκτελέσετε ένα μακροσκελές combo. Την ώρα βέβαια που εσείς “μαζεύετε” AP οι αντίπαλοί σας επιτίθενται κανονικά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλές επιθέσεις ή spells, καθώς και οι εχθροί σας σχετίζονται με κάποιο συγκεκριμένο element. To κλειδί της επιτυχίας είναι να χρησιμοποιήσετε επιθέσεις του αντίθετου element, καθώς σε αυτή την περίπτωση “παίρνετε” πίσω τα AP που καταναλώσατε. Παραδείγματος χάριν, αν ένας εχθρός είναι τρωτός απέναντι στην φωτιά και εσείς επιτεθείτε με fire attacks/spells θα πάρετε πίσω τα AP που καταναλώσατε για την επίθεσή σας. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να επιτεθείτε ξανά αστραπιαία. Δυστυχώς στις περιπτώσεις αυτές έρχονται στο προσκήνιο ορισμένα προβλήματα τεχνικής φύσεως, όπως δραστικές πτώσεις του frame rate ή έντονο input lag. Προφανώς οι ατασθαλίες αυτές δεν οφείλονται σε περιορισμούς του hardware, αλλά σε αμέλεια των developers. Για να μην αδικήσουμε πάντως την Artisan Studios, η δουλειά της στο εικαστικό επίπεδο είναι εξαιρετική.

Να σημειωθεί ότι για να αποκτήσετε πρόσβαση σε επιπλέον active ή passive abilities θα χρειαστεί να φορέσετε το κατάλληλο equipment. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε master αυτά τα abilities και να τα χρησιμοποιήσετε ακόμη και αν αλλάξετε τον εξοπλισμό σας, ωστόσο εδώ απαιτείται αρκετό grinding. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθούμε και στα formations, τα οποία χωρίζονται σε strike, magic, healing και support. Κάθε μέλος του party σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τέσσερα διαφορετικά abilities στην μάχη, ένα για κάθε formation. Όπως είναι αναμενόμενο, σας δίνεται η ελευθερία να επιλέξετε το ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα abilities. Όσο προχωράτε στο game, οι επιλογές που σας παρέχονται γίνονται όλο και περισσότερες, οπότε θα χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να διαμορφώσετε το καλύτερο δυνατό loadout.

Η πληθώρα επιλογών είναι καλοδεχούμενη, αλλά μάλλον αχρείαστη, αφού αρκεί να εκμεταλλευτείτε τα elemental weaknesses των αντιπάλων σας για να στεφτείτε νικητές, όπως αναφέραμε παραπάνω. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα μάχης με τις “free” attacks, σε συνδυασμό με την πληθώρα των save points που παράλληλα επιτρέπουν και fast travel, ρίχνει αισθητά τον συνολικό βαθμό πρόκλησης του τίτλου. Η διάρκεια του πάντως είναι αξιοπρεπέστατη, καθώς θα χρειαστείτε γύρω στις 20-25 ώρες για να ολοκληρώσετε το playthrough σας.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.