F1 2019 Review

Με κεκτημένη ταχύτητα.Όλοι μας λίγο πολύ σε κάποια περίοδο της ζωής μας “κολλάμε” με το πρωτάθλημα...

Με κεκτημένη ταχύτητα.

Όλοι μας λίγο πολύ σε κάποια περίοδο της ζωής μας “κολλάμε” με το πρωτάθλημα της Formula One, της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Τουλάχιστον στην δική μας περίπτωση, η Formula One είναι ο λόγος που ανυπομονούμε για να έρθει το Σαββατοκύριακο και ο λόγος που τα τελευταία χρόνια αντιπαθούμε τους χειμερινούς μήνες. Για καλή μας τύχη, υπάρχει η σειρά F1 της Codemasters, η οποία μας δίνει την ευκαιρία να “ζήσουμε” το πρωτάθλημα της Formula One οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούμε. Τα δύο τελευταία χρόνια δε η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης μας έχει χαρίσει τα δύο καλύτερα κεφάλαια της σειράς και οι εποχές του απογοητευτικού F1 2015 έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το περσινό F1 2018 μας άφησε ως επί τω πλείστον τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις και τα μοναδικά μας παράπονα εστιάζονταν στο κομμάτι του ranked multiplayer.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι παρά την θετική εικόνα που είχαμε σχηματίσει για το περσινό κεφάλαιο της σειράς, φέτος μας έζωσαν τα φίδια. Η αφορμή ήταν η ημερομηνία κυκλοφορίας του F1 2019. Την τελευταία δεκαετία κάθε νέο F1 κυκλοφορεί προς το τέλος του καλοκαιριού ή τους φθινοπωρινούς μήνες. Μοναδική -μέχρι σήμερα- εξαίρεση ήταν το F1 2015 που είχε κυκλοφορήσει Ιούλιο. Όταν λοιπόν τον Μάρτιο η Codemasters ανακοίνωσε ότι το F1 2019 θα έφτανε στα ράφια των καταστημάτων δύο μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο, αμέσως αρχίσαμε να αμφιβάλλουμε για την ποιότητά του. Οι φόβοι μας δεν επαληθεύτηκαν πλήρως, καθώς το F1 2019 δεν είναι σε καμία περίπτωση απογοητευτικό, ωστόσο δεν καταφέρνει να διαφοροποιηθεί σημαντικά από τον προκάτοχό του και μοιάζει περισσότερο με update απ’ ότι με ένα ολοκληρωμένο game.

Η μοναδική ουσιαστική προσθήκη που συναντάμε στο νέο κεφάλαιο της σειράς είναι το πρωτάθλημα της F2. Πέρα από το γεγονός ότι μπορείτε να αγωνιστείτε στο περσινό πρωτάθλημα της Formula 2 επιλέγοντας τον οδηγό και την ομάδα της αρεσκείας σας, η καριέρα σας στο Career mode ξεκινά ουσιαστικά από την F2. Εκεί θα συναντήσετε δύο φανταστικούς οδηγούς, τον Lucas Weber και τον Devon Butler, οι οποίοι θα αποτελέσουν και τους βασικούς σας rivals όταν ξεκινήσετε να αγωνίζεστε στην F1. Η ψυχοσύνθεση και η αγωνιστική συμπεριφορά των δύο αυτών οδηγών είναι τελείως διαφορετική, αφού ο Weber αγωνίζεται πάντα “καθαρά”, ενώ ο Butler προσπαθεί να κερδίσει πάση θυσία. Στα δικά μας μάτια, ο Weber φέρνει λίγο στον… gentleman Jenson Button, ενώ ο Butler θυμίζει το… κακό παιδί της F1, Kevin Magnussen.

Οι πρώτες αψιμαχίες με τον Butler, τόσο εντός, όσο και εκτός πίστας, οι οποίες συνοδεύονταν και από τα ανάλογα cutscenes εκτίναξαν την αδρεναλίνη μας στα ύψη, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν η ανάλογη. Το “story” του F1 2019 δυστυχώς διαρκεί μόλις τρεις αγώνες, καθώς μόλις ξεκινήσει το πρωτάθλημα της F1, οι Weber και Butler απλά παίρνουν την θέση δύο πραγματικών οδηγών (στο δικό μας playthrough πήραν τη θέση του Leclerc και του Gasly) και η ζωή συνεχίζεται… Περιστασιακά κάποια ερώτηση των δημοσιογράφων μπορεί να περιστρέφεται γύρω από αυτούς, αλλά μέχρι εκεί.

Η εισαγωγή των δύο προαναφερθέντων οδηγών και το “δράμα” που αναπτύσσεται στους πρώτους αγώνες της καριέρας, είναι το μόνο νέο στοιχείο που συναντάμε στο Career mode. Από εκεί και πέρα ισχύει ότι ακριβώς είχαμε δει στο F1 2018. Κοινώς επιλέγετε την ομάδα στην οποία θέλετε να αγωνιστείτε και σιγά σιγά προσπαθείτε να αναρριχηθείτε στην κορυφή. Όσο πιο ανταγωνιστική είναι η ομάδα, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι απαιτήσεις που έχει προς το πρόσωπό σας. Στην περίπτωση που ανταποκριθείτε σε αυτές τις απαιτήσεις θα έχετε την ευκαιρία να αναπροσαρμόσετε τους όρους του συμβολαίου σας και να “απαιτήσετε” την θέση του πρώτου οδηγού.

Για να φτάσετε βέβαια στην κορυφή θα χρειαστείτε και το ανάλογο μονοθέσιο. Προφανώς αν επιλέξετε να αγωνιστείτε με τα χρώματα της Mercedes, της Ferrari ή της Red Bull θα έχετε εξαρχής ένα ανταγωνιστικό μονοθέσιο, ωστόσο αν επιλέξετε μια λιγότερο ανταγωνιστική ομάδα θα χρειαστεί να συλλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερα research points για να αναβαθμίσετε το μονοθέσιό σας. Η συλλογή των απαραίτητων research points γίνεται κυρίως μέσω της διαδικασίας των ελεύθερων δοκιμών, όπου και πάλι συναντάμε τις “ασκήσεις”, track acclimatization, fuel management, tyre management, ERS management, qualifing simulation και race pace. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα καλείστε επίσης να απαντήσετε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, όπως ακριβώς είχαμε δει και στο F1 2018. Οι απαντήσεις σας έχουν το ανάλογο αντίκτυπο στην φήμη σας, στο ηθικό των μηχανικών σας και στην αγωνιστική φιλοσοφία σας (sportsmanship ή showmanship).

Εντός της πίστας, παρατηρούνται βελτιώσεις στην τεχνητή νοημοσύνη των αντίπαλων οδηγών. Η Α.Ι εξαρτάται μέχρις ενός σημείου από το επίπεδο δυσκολίας στο οποίο παίζετε, εντούτοις ακόμη και στο Easy οι αντίπαλοι οδηγοί ακολουθούν σωστά τις αγωνιστικές γραμμές, υπερασπίζονται με σθένος τις θέσεις τους και εκμεταλλεύονται τις ζώνες DRS για να σας προσπεράσουν. Εκεί που υστερεί λίγο η A.I είναι στη στρατηγική. Για παράδειγμα, η ομάδα σας σάς καλεί τελείως στα τυφλά για αλλαγή ελαστικών στον 5ο ή 6ο γύρο, ανεξάρτητα από το αν ή όχι υπάρχει σημαντική φθορά. Αξίζει να σχολιάσουμε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στο Grand Prix του Μονακό, στο οποίο ακολουθήσαμε τις οδηγίες της ομάδας μας κατά γράμμα και βρεθήκαμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καθώς δεχθήκαμε undercut από τον teammate μας (Hamilton), μια McLaren (Norris) και μια Williams (Kubica). Τέτοια καταστροφή στρατηγική δεν έχουμε δει ούτε από την… Ferrari φέτος. Ευτυχώς σταθήκαμε τυχεροί και περάσαμε τον Hamilton στην στροφή 4, αλλιώς θα χάναμε τον αγώνα μέσα από τα χέρια μας.

Τα υπόλοιπα single-player modes του F1 2019, καθώς και ο τεχνικός τομέας του δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με πέρυσι. Φέτος εντοπίσαμε πάντως ένα bug σε ορισμένα practice sessions μας, όπου και ο ήχος από το παιχνίδι κοβόταν τελείως χωρίς κάποιο προφανή λόγο. Το πρόβλημα αυτό παρατηρήθηκε τέσσερις συνολικά φορές και δεν διορθώθηκε ακόμη και μετά το τελευταίο update που έλαβε χώρα πριν από ημέρες.

Στο multiplayer οι διαφορές εντοπίζονται κυρίως σε στιλιστικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, φέτος δεν οδηγείτε τα μονοθέσια των 10 ομάδων του πρωταθλήματος, αλλά τα multiplayer cars που έρχονται με διαφορετικά liveries. Μπορείτε να ξοδέψετε in-game credits για να ξεκλειδώσετε νέα liveries, καθώς και νέα κράνη, γάντια και στολές για τον οδηγό σας. Υπάρχουν επίσης και κάποια premium cosmetics, τα οποία τα προμηθεύεστε επί πληρωμή μέσω του PlayStation Store.

Περνώντας στις ranked multiplayer αναμετρήσεις, δυστυχώς αντιμετωπίσαμε την ίδια ακριβώς κατάσταση με πέρυσι. Το matchmaking εξακολουθεί να μην λαμβάνει υπόψη του το Safety Rating του κάθε παίκτη, οπότε και πάλι θα βρεθείτε αντιμέτωποι με griefers που νομίζουν ότι βρίσκονται στο λούνα παρκ και παίζουν… συγκρουόμενα. Οι ποινές είναι και πάλι αστείες και πολλές φορές θα τιμωρηθείτε για μια σύγκρουση, χωρίς ουσιαστικά να φταίτε. Στους αγώνες που λαμβάνουν χώρα στο 25% του πραγματικού race distance τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, αφενός γιατί μπαίνει στην εξίσωση το race pace και η διαχείριση των ελαστικών, των καυσίμων και του ERS και αφετέρου γιατί οι παίκτες σε αυτούς τους αγώνες τηρούν σε μεγαλύτερο βαθμό το ευ αγωνίζεσθαι. Στα lobbies αυτά ωστόσο θα συναντήσετε πολύ λιγότερους παίκτες και μπορεί να χρειαστεί να κάνετε spectate αρκετούς γύρους μέχρι να ξεκινήσει ο επόμενος αγώνας.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PS4, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.