Η ώρα της κρίσης μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας για τους S-400

Εάν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κρατά κάποιον κρυφό «άσσο» στο μανίκι, ή δεν επιφυλάσσει διπλωματική στροφή την ύστατη στιγμή, τότε η αυριανή ημέρα μπορεί να σηματοδοτεί και την D-Day στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας και στο γεωπολιτικό στάτους της ανατολικής Μεσογείου. Σύμφωνα με το τελευταίο επίσημο μήνυμα από την Αγκυρα ανά πάσα στιγμή μετά την αυριανή 8η Ιουλίου μπορεί να...

Εάν ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κρατά κάποιον κρυφό «άσσο» στο μανίκι, ή δεν επιφυλάσσει διπλωματική στροφή την ύστατη στιγμή, τότε η αυριανή ημέρα μπορεί να σηματοδοτεί και την D-Day στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας και στο γεωπολιτικό στάτους της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το τελευταίο επίσημο μήνυμα από την Αγκυρα ανά πάσα στιγμή μετά την αυριανή 8η Ιουλίου μπορεί να αρχίσουν να φθάνουν στην Τουρκία οι ρωσικοί πύραυλοι S-400: «Την επόμενη εβδομάδα θα δείτε να υλοποιείται η συμφωνία για τους S-400», δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ προσθέτοντας: «Θα δείτε μόλις περάσει η εβδομάδα. Ο πρόεδρος μας έχει μιλήσει για το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης. Η πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ήδη πέρασε».

Το χρονοδιάγραμμα το οποίο είχε δώσει ο Ερντογάν και στο οποίο παρέπεμψε ο Ισμαήλ Ντεμίρ  προσδιόριζε την παράδοση των S-400 μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Ως εκ τούτου από αύριο ο χρόνος μετρά αντίστροφα και το παγκόσμιο ερώτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση της Ουάσιγκτον μόλις φθάσει επί τουρκικού εδάφους η πρώτη παρτίδα των S-400.

Επισήμως, η απάντηση του εκπροσώπου του State Department στο μήνυμα Ντεμίρ ήταν εξίσου καθαρή και κατηγορηματική:  «Οι ΗΠΑ», δήλωσε, «με συνέπεια και σαφήνεια δηλώνουν ότι η Τουρκία, εάν αποκτήσει τους S-400, θα υποστεί πραγματικές και αρνητικές συνέπειες, μεταξύ των οποίων θα είναι η μη παραλαβή των μαχητικών F-35,  η αποπομπή της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 καθώς και κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA ((CAATSA-νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων.).

Η εικόνα όμως μάλλον έχει γίνει πιο σύνθετη και πιο θολή μετά την συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στην Οσάκα. Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως ο αμερικανός ομόλογός του υποσχέθηκε πως, ακόμη κι εάν παραληφθούν οι S-400, οι ΗΠΑ δεν θα θέσουν σε εφαρμογή τον νόμο CAATSA, ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια μέχρι στιγμής επ’ αυτού και σύμφωνα με την Washington Post στην Ουάσιγκτον υπάρχει «σχίσμα» και διάσταση απόψεων μεταξύ Λευκού Οίκου και State Department για την στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.