Ψάχνει αποκλεισμούς-έκπληξη η ΑΕΚ (pic)

Το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον της ΑΕΚ για το φετινό Europa League αρχίζει την Τρίτη με την ΑΕΚ να στοχεύει σε τρεις αποκλεισμούς-έκπληξη προκειμένου να μπει στο γκρουπ των ισχυρών των πλέι οφ. Διαβάστε την ανάλυση του Διευθυντή Επικοινωνίας της ΠΑΕ, Ανδρέα Δημάτου.

Το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον της ΑΕΚ για το φετινό Europa League αρχίζει την Τρίτη με την ΑΕΚ να στοχεύει σε τρεις αποκλεισμούς-έκπληξη προκειμένου να μπει στο γκρουπ των ισχυρών των πλέι οφ. Διαβάστε την ανάλυση του Διευθυντή Επικοινωνίας της ΠΑΕ, Ανδρέα Δημάτου. 

Αναλυτικά:

Η πορεία μέχρι το Μονακό…

Μπαίνουμε απόψε στην πρώτη ευρωπαϊκή εβδομάδα για το εφετινό UEFA Europa League με την ΑΕΚ να έχει ενδιαφέρον και μάλιστα άμεσο και για τους αγώνες του πρώτου προκριματικού που αρχίζει σήμερα με τρεις συναντήσεις.

Με βάση την οριακή θέση της Ενωσης ως προς το γκρουπ των ισχυρών για την κλήρωση των πλέι οφ της διοργάνωσης, η ΑΕΚ «σημαδεύει» από τον πρώτο κιόλας προκριματικό τρεις ομάδες ποντάροντας στην έκπληξη για τον αποκλεισμό τους. 

Από τους ισχυρούς των πλέι οφ της διοργάνωσης βάσει συντελεστή η Λέγκια Βαρσοβίας, η Στεάουα και η Μάλμε ξεκινούν από τον πρώτο προκριματικό αν και βεβαίως είναι τα ακλόνητα φαβορί για την πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Την πιο δύσκολη θεωρητικά αποστολή έχουν οι Σουηδοί της Μάλμε που αντιμετωπίζουν την Μπαλιμένα Γιουνάιτεντ που τερμάτισε δεύτερη πέρυσι στο πρωτάθλημα της Βορείου Ιρλανδίας αφού είναι μάλλον απίθανο να περιμένει κανείς να κάνει ζημιά στην Λέγκια Βαρσοβίας η Γιουρόπα από το Γιβραλτάρ ή στη ρουμανική Στεάουα η Μιλσάμι από τη Μολδαβία…

Στην εξέλιξη των δύο πρώτων προκριματικών γύρων στους οποίους μετέχουν σημαντικές ομάδες από το πιθανό γκρουπ των 13 ισχυρών των πλέι οφ του Europa League μετέχουν αρκετές σημαντικές ομάδες και η ΑΕΚ θέλει τρεις αποκλεισμούς ομάδων με υψηλότερο συντελεστή από εκείνη σε σύνολο εννιά που θα δοκιμαστούν στους δύο πρώτους προκριματικούς.

Εκτός από τις τρεις προαναφερθείσες που έχουν και το εμπόδιο του πρώτου προκριματικού, στο στάδιο του β’ προκριματικού μπαίνουν ακόμα από αυτή την κατηγορία η Τορίνο (που αντικατέστησε τη Ρόμα, αλλά έχει υψηλότερο συντελεστή από την ΑΕΚ), η βελγική Γάνδη, η Αϊντραχτ Φραγκφούρτης, η Εσπανιόλ, η Παρτιζάν Βελιγραδίου και η αγγλική Γουλβς.

Αν αποκλειστούν τρεις από αυτές τις εννιά ομάδες στους δύο πρώτους προκριματικούς γύρους, τότε η ΑΕΚ θα προλάβει το γκρουπ των ισχυρών και στην κλήρωση της 5ης Αυγούστου για τα πλέι οφ του Europa League αποφεύγοντας ομάδες όπως η Αϊντραχτ, η Εσπανιόλ, η Γουλβς από τις παραπάνω αλλά και η Μπράγκα, η Φέγενορντ ή η Σπάρτα Πράγας.

Η πρώτη κλήρωση για την ΑΕΚ αφορά τον αντίπαλο ή το ζευγάρι από το οποίο θα προκύψει ο αντίπαλός της στον τρίτο προκριματικό του Europa και θα διεξαχθεί στη Νιόν της Ελβετίας στις 22 Ιουλίου. Εκεί θα είναι ισχυρή, οι πιθανοί αντίπαλοι θα είναι 26, αλλά για την ΑΕΚ 24 αφού αποκλείεται να κληρωθεί με τα ζευγάρια του δεύτερου προκριματικού στα οποία μετέχει ο Αρης και ο Ατρόμητος. Ούτως ή άλλως το πρωί της κλήρωσης η UEFA θα σχηματίσει πέντε υπογκρούπ για την κλήρωση (τα τέσσερα με δέκα ομάδες και το ένα με δώδεκα) με πέντε ή έξι πιθανούς αντιπάλους.

Εκτός από τους… μονούς υποψήφιους που θα είναι η Αούστρια Βιέννης, η Τράμπζονσπορ, η ουκρανική Μάριουπολ, η βελγική Αντβέρπ πιθανότατα, η ελβετική Τούν και η ισραηλινή Μπνέι Γέχουντα (σε κάθε υπογκρούπ αναμένεται να είναι μία από αυτές), οι υπόλοιποι υποψήφιοι αντίπαλοι θα είναι ζευγάρια από τον δεύτερο προκριματικό (δεν θα έχει διεξαχθεί όταν θα γίνει η κλήρωση) και θα έχουν μέσα ομάδες όπως η Μπρόντμπι, η Ουτρέχτη, η Στουρμ Γκρατς, η Χάιντουκ, η Ρέιντζερς, αλλά και ομάδες όπως η Ντιναμό Μινσκ, η Γκαμπάλα, η Ζαλγκίρις Βίλνιους, η Οσιγιεκ, η Λουκέρνη, η Φέχερβαρ και άλλες προσιτές υποψηφιότητες.

Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ θα μετάσχει κανονικά (μαζί με το… ταίρι της στον τρίτο προκριματικό) και στην κλήρωση των πλέι οφ στις 5 Αυγούστου στη Νιόν αφού μέχρι τότε δεν θα έχουν γίνει οι αγώνες του τρίτου προκριματικού στον οποίο μετέχει και είναι προγραμματισμένοι στις 8 και 15 Αυγούστου. Με άλλα λόγια όταν σε τρεις μέρες από τότε θα μπει στη μάχη της πρόκρισης θα γνωρίζει και τι θα την περιμένει στα πλέι οφ του Europa, αν προκριθεί. Για την ακρίβεια θα γνωρίζει το ζευγάρι του τρίτου προκριματικού από το οποίο θα προκύψει στα πλέι οφ ο αντίπαλός της.

Με τα τωρινά δεδομένα και με τον 16ο καλύτερο συντελεστή με τον οποίο μετέχει θα είναι στους ανίσχυρους και στα 13 υποψήφια ζευγάρια με τα οποια θα κληρωθεί θα υπάρχουν οι εξής ομάδες: Σπάρτα Πράγας, Μπράγκα, Γάνδη, Λέγκια, Αϊντραχτ Φραγκφούρτης, Στεάουα, Φέγενορντ, Εσπανιόλ, Μάλμε, Παρτιζάν, Γουλβς και οι δύο αποκλεισμένοι της τετράδας του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ (Ολυμπιακός ή Πλζεν, Αϊντχόφεν ή Βασιλεία). Αν αποκλειστεί ο Ολυμπιακός και συνεχίσει στον τρίτο προκριματικό του Europa, τότε οι αντίπαλοι της ΑΕΚ δεν θα είναι δεκατρία, αλλά δώδεκα ζευγάρια. αφού δεν γίνεται να κληρωθεί με ομάδα από την ίδια χώρα.

Αν στον πρώτο ή δεύτερο προκριματικό προκύψει μόνο ένας αποκλεισμός ισχυρού από τις ομάδες που αναφέραμε στην αρχή, τότε στους υποψήφιους αντιπάλους της ΑΕΚ μπαίνει και η Σπαρτάκ Μόσχας του… Εσεκίελ Πόνσε, αν υπάρξουν δύο, θα ανέβει και η ιταλική Τορίνο του… Λούκας Μπογέ και αν υπάρξουν τρεις, τότε θα… ανέβει και η ΑΕΚ και θα μετάσχει στην κλήρωση από το γκρουπ των ισχυρών.

Σε αυτό το ενδεχόμενο στα ζευγάρια των υποψήφιων αντιπάλων της θα υπάρχουν ομάδες όπως η Μίντιλαντ, η Μόλντε, η Ριέκα, ο Απόλλων Λεμεσού, η Χάποελ Μπερ Σέβα, η Στρασμπούρ, η ουκρανική Ζόρια Λουχάνσκ, η ουκρανική Αρσεναλ Τούλα, η Γκιμαράες, η Αλκμααρ και οι τρεις ομάδες από τους ανίσχυρους πρώτου ή δεύτερου προκριματικού που θα έχουν αποκλείσει στο μεταξύ τους ισχυρούς ανατρέποντας τα δεδομένα.

Ακόμα και στην κλήρωση των πλέι οφ του Europa League, δεν θα κληρωθούν όλοι με όλους αλλά το πρωί της κλήρωσης θα σχηματιστούν τρία υπογκρούπ ισχυρών – ανίσχυρων, τα δύο με οχτώ ομάδες και ένα με δέκα, οπότε αντίστοιχα οι υποψήφιοι αντίπαλοι θα γίνουν τέσσερις ή πέντε!

Αν η ΑΕΚ καταφέρει να προκριθεί στις 48 ομάδες των ομίλων του Europa προκειμένου να μετάσχει σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης για τρίτη σερί χρονιά, τότε δεδομένα δεν θα είναι η ομάδα με το χαμηλότερο συντελεστή στις 48 όπως ήταν πέρυσι στους 32 του Champions League. Δεδομένα θα έχει από κάτω της τέσσερις ομάδες (έχει καλύτερο συντελεστή από Ρεν, Λουγκάνο, Ολεκσάντρια και Βολφσμπέργκερ που είναι απευθείας στους ομίλους από Γαλλία, Ελβετία, Ουκρανία και Αυστρία), ενώ με βάση την τελική εξέλιξη στα προκριματικά Champions και Europa League έχει θεωρητικές πιθανότητες να ανέβει ακόμα οχτώ θέσεις και να προλάβει ακόμα και το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας. Θυμίζουμε ότι και στις δύο προηγούμενες συμμετοχές της στους ομίλους Champions και Europa League ήταν στο τέταρτο γκρουπ.

Αυτό φυσικά έχει σημασία για την κλήρωσή της 30ης Αυγούστου για τους ομίλους του Europa League. Αλλωστε ό,τι και να κάνει από πλευράς αποτελεσμάτων η ΑΕΚ στους τέσσερις αγώνες της στα προκριματικά δεν θα μετρήσουν για τη βελτίωση του συντελεστή της. Οι βαθμοί υπολογίζονται μόνο για τον εθνικό συντελεστή. Για να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση της στην ευρωπαϊκη βαθμολογία η ΑΕΚ θα πρέπει να ψάξει στον όμιλο τους βαθμούς που ειχε πάρει στην προηγούμενη συμμετοχή της. Mε αυτούς τους οχτώ βαθμούς θα ξεπεράσει τους 20.000 και θα αρχίσει και πάλι να φλερτάρει με το ευρωπαϊκό top-50. Καθόλου άσχημα αν σκεφτούμε ότι πριν από εκεί είχε κατρακυλήσει κάτω από τη 200η θέση…



Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.