Οι «Big Oil» έχουν τον Τραμπ και πολλούς Δούρειους Ίππους στην Ευρώπη

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο γνωστότερος και σημαντικότερος - εκ θέσεως - αρνητής της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη. Μια εύκολη ανάγνωση αυτής της επιλογής είναι ότι από πίσω της κρύβεται η ιδιορρυθμία της περσόνας του πλανητάρχη. Η εύκολη ανάγνωση δεν είναι όμως καθόλου ολοκληρωμένη. Πίσω από την άρνηση της κλιματικής αλλαγής - με ηγέτη τον Τραμπ - κρύβεται ένα μεγάλο δίκτυο που...

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο γνωστότερος και σημαντικότερος – εκ θέσεως – αρνητής της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη. Μια εύκολη ανάγνωση αυτής της επιλογής είναι ότι από πίσω της κρύβεται η ιδιορρυθμία της περσόνας του πλανητάρχη. Η εύκολη ανάγνωση δεν είναι όμως καθόλου ολοκληρωμένη. Πίσω από την άρνηση της κλιματικής αλλαγής – με ηγέτη τον Τραμπ – κρύβεται ένα μεγάλο δίκτυο που έχει στόχο να εξυπηρετήσει το λόμπι του πετρελαίου. 

Συγκεκριμένα στοιχεία που έρχονται συνεχώς στο φως αποκαλύπτουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα σφιχτοδεμένο παγκόσμιο δίκτυο πολιτικών και εταιρειών που σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ εργάζεται για λογαριασμό των συμφερόντων των ισχυρών «Big Oil», τόσο στη Βρετανία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.  Ο όρος «Big Oil» χρησιμοποιείται ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο, προσδιορίζοντας τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο. Διαφορετικά αυτές αποκαλούνται και «supermajors». Θα μπορούσαμε αποδώσουμε τον όρο ως υπέρ – εταιρείες. Και οι δυο όροι έχουν υιοθετηθεί για να περιγράψουν τόσο την οικονομική δύναμη των εταιρειών αυτών, όσο και την επιρροή τους στην πολιτική και ειδικά στις ΗΠΑ. 

Οι Big Oil στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα

Η τεράστια επιρροή των γιγάντων του πετρελαίου δεν είναι καθόλου δύσκολο να γίνει κατανοητή. Ενώ οι συνομιλίες για το κλίμα συνεχίζονται σε επίπεδο ΟΗΕ με βάση την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ελάχιστη πρόοδος επιτυγχάνεται. Αντίθετα γίνονται βήματα προς τα πίσω. 

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι οι ίδιες οι υπέρ – εταιρείες συμμετέχουν στις συνομιλίες πιέζοντας για την αναστολή της Συμφωνίας του Παρισιού. Σύμφωνα με το Vice τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν πως οι «Big Oil» έχουν ρίξει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια για λόμπινγκ και άσκηση πιέσεων ενάντια στη Συμφωνία του Παρισιού κι αυτό ενώ διατείνονται ότι την υποστηρίζουν και θα συμμορφωθούν με τις αποφάσεις. 

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.