Σιμόες: “Ενωμένοι και με υπομονή” (video)

Κίελτσε-Αποστολή: Γιώργος Βασιλείου. Ο Αντρέ Σιμόες μίλησε για τη φιλοσοφία του Μιγκέλ Καρντόσο, το νέο μοντέλο παιχνιδιού της ΑΕΚ και πολλά άλλα...

Ο Αντρέ Σιμόες είναι από τους πιο παλιούς παίκτες της ΑΕΚ. Έχει περάσει πολλά, έχει πανηγυρίσει τίτλους, έχει γευθεί πίκρες. Με τον Μιγκέλ Καρντόσο η Ένωση ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, το οποίο έχει τις δικές του δυσκολίες. Ο Πορτογάλος μέσος όμως δεν χάνει την αισιοδοξία του και ζητάει στήριξη και υπομονή από τους φίλους της ομάδας. 

Αναλυτικά η συνέντευξη: 

Φανταζόσουνα το καλοκαίρι του 2015 που ερχόσουνα στην ΑΕΚ, πως μετά από τέσσερα θα είσαι εδώ αρχηγός, θα έχει μια τέτοια εξέλιξη η σχέση σου με την ΑΕΚ κι αν μπορείς να μας την περιγράψεις αυτή την σχέση; Είναι μια σχέση ζωής πλέον;

“Όταν ξεκίνησα να έρθω εδώ, πίστευα πολύ στη δουλειά που κάνω και γι αυτό ήλπιζα και πίστευα ότι θα μείνω για πολλά χρόνια. Γιατί γνωρίζω τον τρόπο δουλειάς μου, αλλά έχοντας περάσει αυτά τα 4 χρόνια, μπορώ πω ότι ναι είναι μια επιβεβαίωση της δουλειάς. Όπως και το να γίνω και αρχηγός, νομίζω είναι μια επιβεβαίωση”.

Είσαι από τους πιο παλιούς παίκτες, έχεις ζήσει πολλά με την ομάδα. Τι πήγε στραβά πέρυσι;

“Κάθε σεζόν είναι διαφορετική και την περσινή χρονιά πειραματιστήκαμε σε διαφορετικά πράγματα. Για την προηγούμενη σεζόν, μπορούμε να έχουμε διαφορετικές ερμηνείες, Μπορούμε να πούμε ότι δεν τα πήγαμε καλά στο πρωτάθλημα και είναι αλήθεια αυτό. Αλλά από την άλλη, μπορούμε να πούμε ότι καταφέραμε κάτι, που είχαμε πολλά χρόνια να καταφέρουμε. Να παίξουμε στο Champions League. Ήταν πολύ σημαντικό για την ομάδα. Φυσικά και κάθε φορά μπορούμε να είμαστε όλο και καλύτεροι, αλλά στην τελική, είναι αυτό που είπα και πριν. Πως θα το ερμηνεύσει κάποιος…”.

Στη φιλοσοφία του Καρντόσο είναι σημαντικοί οι παίκτες του άξονα. Αν μπορείς να μας πεις δύο – τρία πράγματα σχετικά με τις συμβουλές, όσον αφορά το passing game την κατοχή, το ποδόσφαιρο κυριαρχίας…

“Με βάση αυτό που έχουμε δει, είναι μια διαφορετική φιλοσοφία. Το πλέον βασικό είναι να παίζουμε όλοι μαζί, να είμαστε όλοι ένα σύνολο, όλοι να έχουμε την ίδια ιδέα. Πιστεύω ότι την γενική ιδέα και την φιλοσοφία του προπονητή θα μπορέσετε και εσείς οι ίδιοι να την δείτε με το πέρασμα των παιχνιδιών. Το σημαντικό από τη δική μας πλευρά, είναι να αφομοιώσουμε τις ιδέες, αυτές προσπαθεί να μας μεταφέρει ο προπονητής, ο ένας προσπαθεί να βοηθήσει τον άλλον και με το πέρασμα των παιχνιδιών, με βάση τα παιχνίδια που θα έρχονται, θα δούμε κάποια πράγματα. Είναι ένας τρόπος παιχνιδιού που πραγματικά ευχαριστεί τους ποδοσφαιριστές, που έχει να κάνει με την κατοχή. Και αυτό είναι καλό για όλους μας”.

Γνωρίζοντας την ομάδα, πόσο χρόνο θεωρείς πως θα χρειαστεί για να εφαρμοστεί αυτό το νέο μοντέλο; Και αν θεωρείς πως ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή, θα πρέπει να δώσει πίστωση χρόνου στην ομάδα;

“Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει υπομονή όχι μόνο από την πλευρά του κόσμου αλλά και από τους ποδοσφαιριστές και από το επιτελείο. Και αυτό γιατί είναι ένας διαφορετικός τρόπος δουλειάς, μια διαφορετική ιδέα, πρέπει να έχουμε υπομονή γιατί είναι σαν το σχολείο. Κάθε φορά μαθαίνουμε και κάτι ακόμη. Αυτό που βλέπω είναι ότι οι παίκτες είναι ανοιχτοί για να πάρουν τα μηνύματα, είναι διαθέσιμοι και κάνουμε γρήγορα βήματα. Μαθαίνουμε γρήγορα”.

Με δεδομένο ότι ήσουν ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της ομάδας που κατέκτησε το πρωτάθλημα, ποιο ήταν αυτό το στοιχείο που χάθηκε πέρυσι και η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να ξανακατακτήσει το πρωτάθλημα και πρέπει να το ξαναβρεί για να ξαναγίνει πρωταθληματική ομάδα;

“Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει κάποια δικαιολογία, αλλά μην ξεχνάμε ότι στο ποδόσφαιρο δεν παίζεις μόνος σου, έχεις και άλλους αντιπάλους. Υπήρχαν κι άλλες ομάδες. Δεν μπορέσαμε να τα καταφέρουμε, αλλά δεν είναι δικαιολογία. Το πιο σημαντικό είναι να το προσπαθείς και να βλέπεις το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά”.

Βλέποντας τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή, η ΑΕΚ που βάζει τον πήχη τη νέα σεζόν;

“Είναι ένα πράγμα που δεν γνωρίζω, θα πρέπει να το συζητήσουμε όλοι μαζί, να το αναλύσουμε όλοι μαζί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε ψυχραιμία, υπομονή και να το συζητήσουμε. Από την πλευρά των παικτών, αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι ότι θα τα δώσουμε όλα. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι να έχουμε υπομονή και να βλέπουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Για την ώρα, δουλεύουμε πολύ καλά, κάποια πράγματα πιστεύω βγήκανε καλά στο πρώτο φιλικό που είχαμε, έχουμε αφομοιώσει κάποιες ιδέες του προπονητή μας. Η ατμόσφαιρα μέσα στα αποδυτήρια είναι πολύ καλή, κάνουμε ένα βήμα για να γίνουμε καλύτερη ομάδα. Και αυτό είναι το σημαντικό…”

Βοηθάει το ότι υπάρχει μια πορτογαλική παροικία στην ομάδα, σε συνδυασμό με την εθνικότητα του προπονητή, ώστε να αφομοιωθούν καλύτερα και πιο γρήγορα οι ιδέες του;

“Νομίζω ότι δεν κάνει μεγάλη διαφορά το ότι είμαστε πολλοί Πορτογάλοι ποδοσφαιριστές ή ότι είναι Πορτογάλος ο προπονητής. Ο προπονητής μεταφέρει μια ιδέα στα αγγλικά, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε όλοι μας είναι να μπορέσουμε να την καταλάβουμε και θα πρέπει να μην ξεχωρίζουμε Πορτογάλους, Έλληνες, Βαλκάνιους ή Βορειοευρωπαίους. Όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τις ιδέες του προπονητή και να δουλέψουμε γιατί όλοι μαζί αποτελούμε την ΑΕΚ”.

Πρόπερσι η ΑΕΚ ήταν μια γροθιά. Φαινότανε με αποτέλεσμα να φτάσει στον τίτλο. Φέτος, το βλέπει αυτό;

“Αυτή είναι μια ιδέα που έχουμε. Θέλουμε να είμαστε όλοι μαζί μια γροθιά, σίγουρα μπορεί να υπάρξουν καλές και κακές στιγμές, αλλά ο στόχος είναι να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Και αυτό, θέλουμε να το καταφέρουμε!”.

Πως θα περιέγραφες τον προπονητή σου; Από τα λίγα που έχουμε δει φαίνεται πως ασχολείται με τα πάντα, με τους κώνους, με τις μπάλες…

“Για την ώρα είναι αυτό που σας είπα και πριν. Έχει μια ιδέα για το ποδόσφαιρο που μας αρέσει εμάς τους ποδοσφαιριστές. Του αρέσει και μας αρέσει να έχουμε στη δική μας κατοχή τη μπάλα, με συνεχή στηρίγματα στον αγωνιστικό χώρο. Κοιτάζει πάρα πολύ την λεπτομέρεια στην τοποθέτηση του σώματος και είναι οργανωμένος με το επιτελείο του. Κάθε ένας, έχει τον ρόλο του και γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Και μέχρι στιγμής αυτό μας έχει βοηθήσει και δουλεύουμε πολύ καλά. Αυτό που νιώθουμε, είναι ότι δουλεύουμε και το ευχαριστιόμαστε”.

Πόσο συνέβαλες ώστε να έρθει στην ΑΕΚ ο φίλος σου ο Παουλίνιο; Και τι του είπες για την ΑΕΚ;

“Τον γνωρίζω, έχουμε παίξει μαζί, είμαστε φίλοι από πολύ παλιά. Ο Παουλίνιο βρίσκεται εδώ γιατί είναι ένας καλός παίκτης. Βρίσκεται εδώ και αυτό που κάνω είναι να προσπαθώ να τον βοηθάω καθημερινά, δίνοντας του κάποιες πληροφορίες που μπορεί να ζήσει, πως μπορεί να επικοινωνήσει. Είναι λογικό αυτό. Αυτό μου είχε συμβεί και εμένα, όταν ήταν εδώ ο Μπαρμπόσα. Γιατί είναι πολύ σημαντικό το να έχεις έναν άνθρωπο που μπορεί να σε βοηθήσει. Αλλά παρ’ όλο που είναι ένα πολύ καλό παιδί σαν προσωπικότητα, στην ομάδα βρίσκεται λόγω των χαρακτηριστικών που έχει ως παίκτης”.

Είσαι ένας εκ των αρχηγών της ΑΕΚ. Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο;

“Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι αυτό που λέω πάντα, ο φίλαθλοι να είναι δίπλα μας, να μας στηρίζουν όπως το έχουν δείξει και στο παρελθόν και να κατανοήσουν ότι εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο. Και όπως προσπαθούμε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια ομάδα που θα είναι σαν μια μονάδα, οι φίλαθλοι αποτελούν ένα σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας, γιατί όταν είναι μαζί μας, είμαστε πιο δυνατοί. Ο κόσμος έχει αποδείξει την στήριξη του, ακόμα και εδώ στην Πολωνία έχουν έρθει, οπότε θα ήθελα να τους ζητήσω αυτό”.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.