Perfect vs. perfect

Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει στο blog του για τη μεγάλη «μάχη» του Ρότζερ Φέντερερ με τον Νόβακ Τζόκοβιτς με φόντο την κατάκτηση του Γουίμπλεντον.

Ο τελικός του Γουίμπλεντον δύσκολα θα μπορούσε να είναι….καλύτερος! Δύο από τους τρεις μεγαλύτερους σύγχρονους τενίστες έχουν δώσει ραντεβού στο κεντρικό κορτ του All England Tennis Club διεκδικώντας το τρόπαιο. Καλύτερος θα μπορούσε να είναι αν χώραγαν….τρεις στον τελικό και έβρισκε θέση και το τρίτο μέλος των Big-3 του αθλήματος, ο Ράφαελ Ναδάλ. Αλλά επειδή αυτό αντιμετωπίζει πρακτικές δυσκολίες είναι ο τελικός που όλοι περιμέναμε. Οι δύο καλύτεροι σύγχρονοι τενίστες σε ένα από τα λογικά τελευταία τους ραντεβού σε τελικό γκραν σλαμ. Τελευταίο; Ενδεχόμενα, υπολογίζουμε χωρίς την ασύλληπτη αθλητική μακροζωϊα του Ελβετού που θα διεκδικήσει για 9η φορά τον τίτλο στο χορτάρινο κεντρικό γήπεδο του Λονδρέζικου κλαμπ! Όπως είπε και ο Μακενρο ‘’αυτός μπορεί να παίζει τένις μέχρι τα 45 του με την ίδια ποιότητα’’. Ούτως ή άλλως όμως ας απολαύσουμε τον πρώτο τους τελικό σε γκραν σλαμ από το 2016 και τη μέρα που βρέθηκαν αντιμέτωποι στη Μελβούρνη.

Και οι δύο έχουν παίξει εξαιρετικό τένις στο φετινό τουρνουά δίνοντας ελάχιστα δικαιώματα στους αντιπάλους τους. Ο Τζόκοβιτς που μπήκε ως νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης και του ταμπλό του τουρνουά έχει χάσει μόλις δύο σετ ως τώρα στον δρόμο για το μεγάλο τελικό. Δεν χρειάστηκε μάλιστα να παίξει παρά μόνο σε ένα σετ tie-break και οι περισσότερες νίκες του ήταν πολύ καθαρές και εύκολες. Στη διαδρομή του πάντως δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τενίστα του ΤΟΠ-20 της παγκόσμιας κατάταξης και ο παίκτης με την καλύτερη κατάταξη που αντιμετώπισε και απέκλεισε ήταν ο Βέλγος Γκοφέν (νούμερο 21). Θεωρητικά, λοιπόν δεν έχει δοκιμαστεί σε μεγάλες δυσκολίες.

Ο Φέντερερ χρειάστηκε αντίθετα να επιβιώσει με πολύ στιλ και ψυχραιμία ενός απαιτητικού ημιτελικού κόντρα στον Ναδάλ χάνοντας μάλιστα το δεύτερο σετ με 6-1. Αυτό ήταν το τρίτο του χαμένο σετ στο φετινό Γουίμπλεντον. Είχε χάσει άλλο ένα από τον Γιαπωνέζο Νισικόρι στον προημιτελικό και το πρώτο που έπαιξε στο τουρνουά απέναντι στον άπειρο Νοτιοαφρικανό Χάρις.

Μεγάλο ποσοστό του τελικού θα κριθεί από την υπόθεση σερβίς. Ο Φέντερερ σερβίρει με….λέιζερ στο φετινό Γουίμπλεντον και έχει θηριώδη ποσοστά επιτυχίας στο πρώτο του σερβίς. Απέναντι του όμως θα βρει ένα από τους καλύτερους returner τον Σέρβο που δεν έχει τη φήμη big server αλλά επιστρέφει με τέλειο τρόπο ακόμη και τα πιο δύσκολα αντίπαλα σερβίς. Ο Τζόκοβιτς διαθέτει θεωρητικά πιο φρέσκα πόδια, αφού είναι και τέσσερα χρόνια νεότερος αλλά αν οι πόντοι τελειώνουν γρήγορα και το παιχνίδι δεν πάει σε άσκηση υπομονής με πολλά ράλι ο Ελβετός μπορεί να αντέξει άνετα τον ρυθμό όπως έκανε και με το επιθετικά κτυπήματα του Ναδάλ στον ημιτελικό.

Η παράδοση είναι περίπου μοιρασμένη. Θα βρεθούν αντιμέτωποι για 48η φορά στην καριέρα τους και είναι πολύ πιο οικείο ζευγάρι από το αντίστοιχο Φέντερερ-Ναδάλ για παράδειγμα! Ο Τζόκοβιτς έχει 25 νίκες και ο Φέντερερ 22. Τη διαφορά έχουν κάνει ουσιαστικά οι τελευταίες τους αναμετρήσεις. Με αφετηρία τον αγώνα της Μελβούρνης ο Σέρβος έχει τρία σερί νικηφόρα αποτελέσματα, όλα σε σκληρές επιφάνειες, αφού μετά την Αυστραλία νίκησε και στο Σινσινάτι αλλά και στο Παρίσι το 2018. Φέτος δεν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι. Σε χορτάρινη επιφάνεια έχουν πάντως να παίξουν τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τον τελικό του Γουίμπλεντον το 2015, παιχνίδι που κέρδισε ο Τζόκοβιτς με 3-1 σετ. Ο Τζόκοβιτς είχε ξανακερδίσει σε τελικό του Γουίμπλεντον το 2014 (μετά από ένα μαραθώνιο 5 σετ). Ο Φέντερερ είχε κερδίσει την πρώτη τους αναμέτρηση, πίσω στο 2012, πάλι σε τελικό του Γουίμπλεντον με 3-1 σετ και αυτή είναι η μοναδική του επικράτηση επί του Τζόκοβιτς σε μια επιφάνεια που θεωρείται κυρίαρχος!


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.