Ο πρώτος πόλεμος των τάνκερ

Εάν οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν στον Περσικό Κόλπο οδηγήσουν σε σύγκρουση, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Η κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων ημερών με τις παρεμποδίσεις ή και επιθέσεις σε τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ, εκεί απ' όπου περνά το...

Εάν οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν στον Περσικό Κόλπο οδηγήσουν σε σύγκρουση, δεν θα είναι η πρώτη φορά. Η κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων ημερών με τις παρεμποδίσεις ή και επιθέσεις σε τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ, εκεί απ’ όπου περνά το ένα πέμπτο του πετρελαίου παγκοσμίως, δεν είναι σίγουρα γεγονός πρωτοφανές.

Ο θαλάσσιος δίαυλος που χωρίζει το Ιράν και το Ομάν, συνδέοντας τον Περσικό Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας θαλάσσια διαδρομή.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης εκτιμά ότι 18,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης, πέρασαν από τη δίοδο αυτή το 2016. Περίπου 17,2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν μέσω του Στενού το 2017 και περίπου 17,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων του πετρελαϊκού κλάδου «Vortexa». Με την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου να είναι περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα πέμπτο περνά μέσω των Στενών.

Ο «πόλεμος των δεξαμενόπλοιων»

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.