Τσιγκρίνσκι: “Δεν υπάρχουν όρια για την ΑΕΚ” (video)

Κίελτσε-Αποστολή: Γιώργος Βασιλείου. O Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι μιλάει για τη νέα φιλοσοφία της ΑΕΚ, τον Μιγκέλ Καρντόσο και τους στόχους της νέας σεζόν.

Κίελτσε-Αποστολή: Γιώργος Βασιλείου. 

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι μπαίνει στην τέταρτη χρονιά του στην ΑΕΚ και πλέον αποτελεί έναν από τους πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές της ομάδας.

Ο Μιγκέλ Καρντόσο στηρίζει πολλά στον Ουκρανό αμυντικό, ο οποίος αναλύει τα λάθη της προηγούμενης σεζόν, οριοθετεί τους στόχους για τη νέα και μιλάει για το νέο πλάνο παιχνιδιού της ομάδας. 

Τι είναι αυτό που δεν πήγε καλά πέρυσι στην ομάδα; Ήταν το ότι δεν μπόρεσε να κρατήσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη;

“Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να διαχειριστείς μια επιτυχία όταν έχεις κερδίσει το πρωτάθλημα γιατί αυξάνονται οι προσδοκίες, αυξάνεται η πίεση τόσο απ’ έξω, δηλαδή στον κόσμο, όσο και σε εμάς εσωτερικά στην ομάδα. Αυτό που χρειάζεται να πούμε είναι ότι εμείς είχαμε ένα καλό ξεκίνημα στο ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορέσαμε να μπούμε στους ομίλους του Champions League, ίσως κάποιοι θα σκέφτονταν ότι ήταν μια ευκαιρία για εμάς, εγώ έτσι το είδα.

Ήταν μια ευκαιρία που αποκτήσαμε εμπειρίες, να μπορέσουμε να δούμε το επίπεδο μιας ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη. Αυτό και κάναμε. Προσπαθήσαμε και νομίζω ότι δεν είχαμε σκαμπανεβάσματα στην απόδοση μας στην Ευρώπη, προσπαθήσαμε στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν καταφέραμε να πάρουμε βαθμούς, αλλά ο καθαρά βασικός στόχος θα έπρεπε να είναι να είμαστε συγκεντρωμένοι πρώτα στην καλή πορεία στο ελληνικό πρωτάθλημα και έπειτα να σκεφτούμε την Ευρώπη. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίζεις τόσο μεγάλες ομάδες, πρέπει να είσαι στο ανώτερο επίπεδο αλλά σε γενικές γραμμές θα πρέπει να είμαστε επικεντρωμένοι πρώτα στο ελληνικό πρωτάθλημα και έπειτα στην Ευρώπη”.

Υπάρχει μια ολοκληρωτική αλλαγή στην φιλοσοφία. Τι βλέπεις για τις πρώτες ημέρες δουλειάς με τον νέο προπονητή και τις ιδέες που θέλει να περάσει;

“Είμαστε ακόμα στη διαδικασία αφομοίωσης των ιδεών του προπονητή, είναι μια διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, είναι και ενδιαφέρουσα. Βέβαια, είμαστε ακόμα στην αρχή, αυτό που ζητά ο προπονητής από εμάς είναι να έχουμε τον έλεγχο της μπάλας να κάνουμε παιχνίδι κατοχής, να μειώνουμε τους χώρους ώστε να πιέζουμε και ψηλότερα. Η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα, εξαρτάται από εμάς πως θα την αφομοιώσουμε και πως θα την εφαρμόσουμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο”.

Σε αυτό που ζητάει ο Μιγκέλ Καρντόσο, με το παιχνίδι από πίσω, με ποιον πιστεύεις από τους υπόλοιπους στόπερ ότι για την ώρα τουλάχιστον έχεις την καλύτερη χημεία για να το κάνεις;

“Νομίζω ότι το πλέον σημαντικό είναι αυτό που λέω πάντα: Ο συμπαίκτης μου να αισθάνεται άνετα όταν εγώ βρίσκομαι δίπλα του. Να αισθάνεται δηλαδή άνετα με τα στηρίγματα, με τις βοήθειες που του δίνω. Δεν μπορώ να πω για κάποιον συγκεκριμένα, αυτός που θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος, είναι αυτός που καλούμαστε να παίξουμε μαζί. Είτε είναι η θέση του στόπερ, είτε είναι τα μπακ, είτε τα κεντρικά χαφ. Η συνολική δουλειά όλων είναι αυτή που φέρνει το αποτέλεσμα. Οπότε ο καλύτερος για εμένα, είναι ο συμπαίκτης που καλούμαστε να παίξουμε μαζί”.

Με βάση τη δουλειά που έχεις δει μέχρι τώρα και το αγωνιστικό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει ο προπονητής, τι ΑΕΚ θα δούμε του χρόνου;

“Είναι δύσκολο να απαντήσω τι είδους ομάδα θα είναι η ΑΕΚ της επόμενης χρονιάς. Κάθε προπονητής αυτό που θέλει είναι οι ποδοσφαιριστές του να έχουν τη μπάλα, να έχουν την κατοχή να μπορούν όταν χάνεται η μπάλα να την ξαναπαίρνουν πολύ γρήγορα, να έχουν πίεση να μειώνουν τις αποστάσεις. Αυτό είναι κάτι κοινό σε όλους τους προπονητές με τους οποίους έχω δουλέψει εδώ στην ΑΕΚ. Στην περσινή χρονιά για παράδειγμα, τόσο ο Μαρίνος Ουζουνίδης όσο και ο Μανόλο Χιμένεθ, με ίσως λίγο διαφορετικό τρόπο, και οι δύο ζητούσαν ακριβώς τα ίδια πράγματα.

Όταν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε την κατοχή της μπάλας, αν όχι να πιέζουμε τον αντίπαλο για να την επανακτούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Νομίζω ότι αυτή την περίοδο, θα το έχετε δει και εσείς στις προπονήσεις, οι ώρες είναι πολλές,ο προπονητής προσπαθεί να μας περάσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γίνεται, εμείς προσπαθούμε να τις αφομοιώσομε όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά χρειάζεται χρόνος. Δεν ξέρω ποια θα είναι η ΑΕΚ της επόμενης χρονιάς, αλλά η ιδέα είναι καλή και μερικές φορές στην θεωρία πρέπει να υπάρξει μεγάλη επιμονή και να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να δούμε αυτό που θέλουμε”.

Έχοντας μεγάλη καριέρα, έχοντας κατακτήσει τίτλους και προσπαθώντας να βγεις λίγο από την ιδιότητα του αμυντικού. Τους τίτλους τους δίνει η αποτελεσματική επίθεση ή, η σφικτή άμυνα;

“Νομίζω πως με βάση την εμπειρία μου, με όσα έχω δει και προσπαθώντας να σκεφτώ αμέσως κάποιες ομάδες που έχουν κερδίσει τα πρωταθλήματα, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι ότι οι ομάδες που έχουν αμυντική οργάνωση… Δεν είμαι αυτός που το έχει πει, το έχουν πει άλλοι. Η επίθεση μπορεί να κερδίσει το ματς, αλλά η άμυνα μπορεί να σου δώσει τρόπαια. Και εγώ αυτής της άποψης είμαι, αλλά όταν λέμε ότι όταν μια ομάδα πρέπει να έχει αμυντική οργάνωση, δεν αναφερόμαστε μόνο στην άμυνα.

Θα πρέπει το όλο σύστημα της ομάδας να λειτουργεί έτσι, ώστε και η επίθεση να μπορεί να κάνει πίεση ώστε να μπορούμε να παίρνουμε τη μπάλα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται. Ίσως αυτό το σύστημα που δουλεύουμε να φαίνεται ότι είναι καθαρά επιθετικογενές και ότι ασχολούμαστε με την επίθεση, αλλά το πρώτο πράγμα που έχουμε στο μυαλό μας είναι το πως θα πάρουμε τη μπάλα όσο πιο γρήγορα γίνεται από τον αντίπαλο για να έχουμε την κατοχή. Αυτό για να το καταφέρεις θα πρέπει να έχεις αμυντική οργάνωση. Οπότε υπάρχει μια… διαμάχη, είναι λίγο αμφιλεγόμενο το αν θα μπορέσει να κερδίσει η άμυνα ή η επίθεση”.

Που οριοθετείς τους στόχους εν όψει της νέας χρονιάς κι αν πιστεύεις ότι η ΑΕΚ θα είναι έτοιμη για την πρώτη μεγάλη πρόκληση, στις 8 Αυγούστου, στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς του Europa League;

“Ελπίζω και πιστεύω, ότι στο πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι, θα είμαστε έτοιμοι. Έχουμε μεγαλύτερη περίοδο προετοιμασίας γιατί δεν καλούμαστε να παίξουμε τόσο νωρίς, έχουμε κάποιες ημέρες παραπάνω έτσι ώστε να προετοιμαστούμε και να φανούμε έτοιμοι. Φυσικά, και η συμμετοχή στην Ευρώπη και στους ομίλους είναι κάτι που το θέλουμε όλοι και είναι ένας βασικός στόχος. Όρια για την ΑΕΚ δεν υπάρχουνε! Όσον αφορά το πρωτάθλημα, είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση σε χρόνο και είναι αυτή που απαιτεί την μεγαλύτερη συγκέντρωση.

Κατά την άποψη μου, ο στόχος είναι πάντα ένας και είναι πάντα ο μέγιστος αλλά δεν μπορώ να πω ότι ναι, εμείς θα κερδίσουμε το πρωτάθλημα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το κάθε ματς χωριστά, όσα ματς πρωταθλήματος δώσουμε, να τα θεωρούμε τελικούς και βήμα βήμα να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι, να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε αυτά που δουλεύουμε στις προπονήσεις και μέχρι εκεί. Να μην μιλάμε, αλλά να είμαστε συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας για να καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας”.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.