AOC U2790PQU Review

Μια εργονομική και κομψή πρόταση από την AOC στον χώρο των επαγγελματικών μόνιτορ.Τους τελευταίους...

Μια εργονομική και κομψή πρόταση από την AOC στον χώρο των επαγγελματικών μόνιτορ.

Τους τελευταίους μήνες μας δόθηκε η ευκαιρία να αξιολογήσουμε αρκετά gaming monitor της AOC, τα οποία μας άφησαν θετικές εντυπώσεις. Στο παρόν review θα ασχοληθούμε με την U2790PQU, μια ολοκαίνουργια 4K οθόνη που απευθύνεται κατά βάση σε επαγγελματίες, αλλά και σε όσους θέλουν να αποκτήσουν μια 4K οθόνη χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσουν μια περιουσία. H νέα προσθήκη της 90 Series της AOC διατίθεται από τον Ιούλιο στα ράφια των καταστημάτων με ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης στα 349€. Σε γενικές γραμμές η U2790PQU έχει να επιδείξει μια πλειάδα από features που στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας σε ένα περιβάλλον γραφείου.

Η τοποθέτηση/συναρμολόγηση της οθόνης είναι πανεύκολη, ενώ το πάνελ στηρίζεται σε μια άκρως εργονομική στρογγυλή βάση που σας προσφέρει πλήρη ελευθερία κινήσεων, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε το ύψος και τις γωνίες θέασης ανάλογα με τις ανάγκες σας και τις συνθήκες του εργασιακού περιβάλλοντός σας. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να ρυθμίσετε το ύψος της με εύρος 13 εκατοστών, να προσαρμόσετε την κλίση της από -3.5 μέχρι 19.5 μοίρες, να περιστρέψετε την οθόνη στον κάθετο άξονα κατά 90 μοίρες ή στον οριζόντιο άξονα από -45 μέχρι 45 μοίρες.

Τόσο η U2790PQU, όσο και οι υπόλοιπες οθόνες της AOC 90 Series διαθέτουν ένα ασημένιο μεταλλικό φινίρισμα στην βάση τους, στον βραχίονα στήριξης και στην κάτω πλευρά της οθόνης. Ο χρωματισμός αυτός διαφοροποιεί την οθόνη σε επίπεδο design και αισθητικής από τις αντίστοιχες προτάσεις του ανταγωνισμού. Θα θέλαμε πάντως η AOC να έκανε ένα βήμα παραπάνω και να χρησιμοποιούσε το ίδιο ακριβώς φινίρισμα και στην “πλάτη” της οθόνης, η οποία έχει το συνηθισμένο μαύρο χρώμα που βλέπουμε στην πλειοψηφία των μόνιτορ που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Τα εξαιρετικά λεπτά bezels, κάνουν το design της οθόνης ακόμη πιο κομψό, εξασφαλίζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χώρο θέασης και καθιστούν την U2790PQU μια ιδανική υποψήφια για ένα multi-monitor setup.

Σε επίπεδο συνδεσιμότητας συναντάμε μία είσοδο HDMI 1.4, μία είσοδο HDMI 2.0, μία είσοδο DisplayPort 1.2 και μια έξοδο ακουστικών, οι οποίες βρίσκονται στο πίσω μέρος της οθόνης. Επιπροσθέτως, συναντάμε μια υποδοχή USB 3.0 (upstream) και δύο ακόμη υποδοχές USB 3.0 (downstream), μία εκ των οποίων υποστηρίζει fast charge για την φόρτιση των συσκευών σας. Εν τω μεταξύ, στο κάτω μέρος του βραχίονα στήριξης συναντάμε και μια οπή που χρησιμεύει για την διαχείριση των καλωδίων σας (cable management). O εξοπλισμός συμπληρώνεται από δύο ενσωματωμένα ηχεία ισχύος 2W. H ύπαρξή τους προφανώς και είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη για επαγγελματική χρήση, αλλά αν έχετε υψηλότερες απαιτήσεις θα χρειαστεί να προμηθευτείτε ένα καλό σετ ηχείων ή ένα headset. Στο πίσω μέρος της U2790PQU συναντάμε και ένα διακόπτη on/off, ο οποίος σας επιτρέπει να απομονώσετε τελείως την οθόνη από την παροχή εναλλασσόμενου ρεύματος, για να αποφύγετε την λανθάνουσα κατανάλωση ενέργειας όταν δεν την χρησιμοποιείτε.

H πρόσβαση στις ρυθμίσεις της οθόνης γίνεται μέσω ενός joystick που βρίσκεται στο πίσω μέρος της. Το OSD μενού είναι παραπλήσιο με αυτό που συναντάμε και στις υπόλοιπες οθόνες της AOC, οπότε οι μυημένοι δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα εξοικείωσης. Εάν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία βέβαια θα χρειαστεί κάποιος χρόνος εξοικείωσης, καθώς το μενού είναι κάπως στρυφνό. Η U2790PQU υποστηρίζει την λειτουργία LowBlue για τη μείωση του επιβλαβούς μπλε φωτός μικρού μήκους κύματος, καθώς και την λειτουργία Clear Vision. H τελευταία κάνει ουσιαστικά upscale μια standard definition πηγή, όπως μια εικόνα ή ένα βίντεο σε high definition. Δύο ακόμη features που αξίζει να σχολιάσουμε είναι το Screen+, το οποίο χωρίζει την επιφάνεια εργασίας σε μικρότερα παράθυρα ευνοώντας το multitasking, και το i-Menu. To i-Menu είναι πρακτικά ένα πρόγραμμα που σας δίνει την δυνατότητα να αποκτήσετε πρόσβαση στο OSD μενού της οθόνης από το laptop ή το desktop σας. Μέσω αυτού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το mouse σας για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις της οθόνης, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε στην χρήση του σχετικού joystick. Θεωρητικά το i-Menu θα μπορούσε να σας “λύσει” τα χέρια, στην πράξη όμως δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Παραδείγματος χάριν, δοκιμάσαμε να αλλάξουμε την φωτεινότητα της οθόνης, αλλά το i-Menu δεν ανταποκρίνονταν στις εντολές μας.

Σε γενικές γραμμές η ποιότητα εικόνας που προσφέρει η U2790PQU είναι εξαιρετική, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας και την ανταγωνιστική τιμή διάθεσής της. Η οθόνη έχει να επιδείξει ένα 27-ιντσών πάνελ IPS τεχνολογίας με οπίσθιο φωτισμό W-LED, ανάλυσης 3.840×2.160 pixels (χρωματικό βάθος 10-bit) με ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz. Ο λόγος αντίθεσης που δίνει o κατασκευαστής είναι ο τυπικός των IPS πάνελ, δηλαδή 1000:1, στην πραγματικότητα όμως η τιμή του κυμαίνεται στα 965:1, ενώ η φωτεινότητα αγγίζει τα 350cd/m2. H ομοιομορφία της φωτεινότητας είναι εξαιρετική με τον μέσο όρο απόκλισης να κυμαίνεται κάτω από τα αποδεκτά όρια του 6%. Ανάλογες θετικές εντυπώσεις αφήνει και η χρωματική πιστότητα (sRGB 108%, NTSC 91%) με μέσο όρο απόκλισης κάτω από το 1.0 και την πλειοψηφία των χρωμάτων να είναι κάτω από 2.0, δηλαδή με αποκλίσεις που δεν είναι ορατές στο μάτι. Τέλος, οι γωνίες θέασης είναι οι τυπικές των IPS πάνελ, δηλαδή 178 μοίρες τόσο στον οριζόντιο, όσο και στον κάθετο άξονα.

Σε ότι αφορά τώρα τον χρόνο απόκρισης, η τιμή που δίνει o κατασκευαστής είναι 5ms (GtG). Με απενεργοποιημένο το OverDrive, o χρόνος απόκρισης κυμαίνεται στα 11ms, ενώ με το OverDrive στη ρύθμιση Strong, o χρόνος απόκρισης πέφτει στα 6.5ms. Με δεδομένο τον ξεκάθαρο business προσανατολισμό της οθόνης, ο χρόνος απόκρισης είναι αν μη τι άλλο ικανοποιητικός.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.