Φάκελος Μπέντιλ

Ο Δημήτρης Καρύδας, μέσω του προσωπικού του blog, σκιαγραφεί το τελευταίο χρονικά μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού, Μπεν Μπέντιλ.

Ο Μπεν Μπέντιλ (26 ετών, 2μ.06) που έπαιξε μια σεζόν στο Περιστέρι αποτελεί τη νέα προσθήκη του Παναθηναϊκού στη front line. 

Ο Γκανέζος σέντερ μετακομίζοντας πλέον σε ομάδα Ευρωλίγκα θα βουτήξει πλέον στα πολύ…..βαθιά νερά καθώς δεν έχει παίξει στη σύντομη επαγγελματική καριέρα ούτε ένα παιχνίδι σε Ευρωπαϊκό Κύπελλο!

ΤΙ ΠΗΡΕ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΊΚΟΣ: Μπορεί να είναι 26 χρονών ο Μπέντιλ αλλά παραμένει ένα project αφού κανείς δεν μπορεί να μαντέψει εύκολα το ταβάνι του. Έφυγε πολύ γρήγορα από το κολέγιο και στην Ευρώπη έπαιξε στην ουσία μια φουλ απαιτητική σεζόν (στο Περιστέρι). Με τεχνικές ατέλειες αλλά και φοβερό potential αν συνεχίσει την εξέλιξη του.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: Πρόβιντενς (2014-16), Φορτ Γουέιν Μαντ Αντς (2016, 2017), Ζινγιάνγκ Φλάινγκ Τάιγκερς (2016), Ντάλας Μάβερικς (2017), Σαλόν (2017-18), Μπιλμπάο (2018), Περιστέρι (2018-19).

ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΑ: Ο Μπέντιλ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γκάνα όπου έμεινε μέχρι να γίνει 15 ετών. Τότε η οικογένεια του μετακόμισε στις ΗΠΑ και ο Μπέντιλ που μέχρι εκείνο το σημείο είχε ασχοληθεί μόνο με το ποδόσφαιρο αποφάσισε να ξεκινήσει το μπάσκετ. Τελειώνοντας τη γυμνασιακή του καριέρα ο Μπέντιλ βρέθηκε στο πανεπιστήμιο του Πρόβιντενς κερδίζοντας την πρώτη του χρονιά μια θέση βασικού. Η δεύτερη χρονιά του στους Φρίαρς ήταν αποθεωτική αφού έκανε ένα εκπληκτικό δίδυμο με τον νυν ΝΒΑer Κρις Νταν.

Έκλεισε τη σεζόν με μέσο όρο 21,1 πόντων και 7,7 ριμπάουντς και οδήγησε την ομάδα στον δεύτερο γύρο του τελικού τουρνουά του NCAA όπου τελικά αποκλείστηκε από το κολέγιο που έφτασε μέχρι τον τελικό του φάιναλ φορ τη Νορθ Καρολάινα. Στον πρώτο γύρο του τελικού τουρνουά σκόραρε 19 πόντους και μάζεψε 9 ριμπάουντς στη νίκη επί του Σάουδενρ Καλιφόρνια, ενώ απέναντι στη Νορθ Καρολάινα είχε 21 πόντους. Στη διάρκεια της δεύτερης κολεγιακής του χρονιάς έκανε μερικά εκπληκτικά παιχνίδια, καλύτερο των οποίων ήταν αυτό που σκόραρε 42 πόντους και κατέβασε 12 ριμπάουντς σε αγώνα με παράταση εναντίον του Μαρκέτ. Προς γενική κατάπληξη ο Μπέντιλ μετά το τέλος της δεύτερης κολεγιακής του χρονιάς δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ και μάλιστα η ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ότι τον διάλεξαν στο νούμερο 51 οι Σέλτικς. Στο ίδιο ακριβώς ντραφτ που ο νυν συμπαίκτης του Γιώργος Παπαγιάννης ήταν στο νούμερο 13!

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ: Παρότι είναι μόλις τρία χρόνια έξω από το κολέγιο ο Μπέντιλ είναι αρκετά ταξιδεμένος. Το καλοκαίρι του 2016 δοκίμασε την τύχη του και με τους Σέλτικς, που τον είχαν διαλέξει στο ντραφτ αλλά και με τους Πέισερς χωρίς όμως επιτυχία. Με τους Σέλτικς να τον έχουν αποδεσμεύσει πολύ γρήγορα κατέληξε στη θυγατρική ομάδα των Πέισερς στο Φορτ Γουέιν στους οποίους έπαιξε στην αρχή και στο τέλος της σεζόν στη D-League του ΝΒΑ έχοντας μέσο όρο 12,1 πόντων. Δεν πρόλαβε καλά καλά να ξεκινήσει εκεί τη σεζόν και δέχτηκε πρόταση από την Κίνα. Αντικατέστησε για λίγο τον τραυματία συμπατριώτη του (με διαβατήριο πλέον Φιλιππίνων) Αντράι Μπλάτσχε. 

Έπαιξε 11 ματς στο κινέζικο πρωτάθλημα και επέστρεψε στη D-League και το Φορτ Γουέιν και αφού έπαιξε μερικά παιχνίδια βρέθηκε με δεκαήμερο συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Έπαιξε τρία ματς και συνολικά λιγότερο από δέκα λεπτά στους Ντάλας Μάβερικς αλλά αυτές οι σποραδικές εμφανίσεις τον έκαναν τον πρώτο μπασκετμπολίστα από τη Γκάνα που αγωνίστηκε σε παιχνίδι ΝΒΑ. Τελείωσε τη σεζόν, που αλλού, στο Φορτ Γουέιν και το 2017 βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Συμφώνησε με τη Γαλλική Σαλόν αλλά με τη Γαλλική ομάδα στα όρια του υποβιβασμού έφυγε τον Φεβρουάριο για να τελειώσει τη χρονιά στην Ισπανία και τη Μπιλμπάο που ναι μεν έπαιζε στο Eurocup εκείνης της σεζόν αλλά είχε τελειώσει τις υποχρεώσεις της.

ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ:
Ο ‘’διόσκουρος’’ του στο κολέγιο Κρις Νταν, νυν παίκτης των Σικάγο Μπουλς,  είναι ο πιο γνωστός συμπαίκτης του. Στην Ισπανία είχε παρέα του στο σύντομο πέρασμα του από το Μπιλμπάο τους βετεράνους Αλεξ Μούμπρου, Αξέλ Ερβέλ και τον Μαυροβούνιο Τοντόροβιτς.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΨΕΙ: Λίγα πράγματα και εδώ…Ο Αργύρης Πεδουλάκης είναι ο μοναδικός προπονητής στην καριέρα του που δούλεψε μαζί του ολόκληρη χρονιά μετά το κολέγιο. Στο Μπιλμπάο για λίγο είχε προπονητή τον Κροάτη Βέλικο Μρσιτς, γνώριμο μας από τη θητεία του και στην Ελλάδα (ως παίκτη).

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Δυνατό κορμί και πολλά φυσικά προσόντα. Πολύ δυνατός στο πάνω μέρος του κορμιού του, με άνοιγμα χεριών που φτάνει το 2μ.15 και αρκετά (όχι σε υπερβολικό βαθμό) γρήγορος για το ύψος του. Ξέρει να αξιοποιεί αυτά τα προσόντα του κυρίως στην επίθεση και θεωρητικά μπορεί να ‘’τραβηχτεί’’ και πιο έξω παίζοντας σαν τεσσάρι. Μπορεί να σκοράρει από τα 4,5 μέτρα με πολύ καλά τζαμπ σουτ αλλά και το πιο μακρινό σουτ του δεν είναι άσχημο. Όταν τραβιέται μακριά από το καλάθι μπορεί να νικήσει τον αντίπαλο του με ντρίμπλα ή να τον βγάλει εκτός ισορροπίας και να πάει σε λέι απ. Καλό χουκ σουτ μέσα από το ‘’ζωγραφιστό’’. Μπορεί να παίξει πολύ καλά τον ρόλο του stretch-4 και να ανοίγει το γήπεδο.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Μπορεί να έχει καλό σουτ αλλά δεν είναι πάντα σταθερό και έχει αρκετές τεχνικές ατέλειες στον τομέα αυτό. Δεν έχει την απαραίτητη έκρηξη για να τελειώνει φάσεις με πιο δυνατούς ή αθλητικούς ψηλούς. Παίρνει μέτριες αποφάσεις με τη μπάλα στα χέρια κάτι που οδηγεί σε λάθη και όταν τραβιέται μακριά από το καλάθι δεν μπορεί να δημιουργήσει αφού είναι περιορισμένος πασέρ. Για αυτό ακριβώς το λόγο σκέφτεται εννιά φορές στις δέκα το σουτ και όχι την πάσα. 

Σε μια ομάδα που δεν θα είναι το πρώτο επιθετικό ‘’βιολί’’ είναι αναγκαίο να μάθει να πασάρει. Αμυντικά έχει πάντα προβλήματα με κινητικούς ψηλούς που μπορούν να παίξουν μακριά από τη ρακέτα. Δεν έχει δείξει πολύ ανταγωνιστικός αμυντικά. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι η ικανότητα του στο ριμπάουντ στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο και η αδυναμία του να κάνει καλά box-out αφού δεν έχει μάθει να χρησιμοποιεί τη δύναμη και την εκρηκτικότητα του και σε αυτό τον τομέα του παιχνιδιού.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Παίκτης κυρίως ρακέτας αφού από εκεί εκδηλώνει το 60% των προσπαθειών του. Λογικά θα κρατήσει παρέα με τον Παπαγιάννη το μεγαλύτερο βάρος στη θέση ‘’5’’ αν και η επιθετική του ικανότητα θα του δώσει κάποια λεπτά στο ‘’4’’ παρότι εκεί ο Παναθηναϊκός έχει ένα παρόμοιας λογικής παίκτη (Τόμας). Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πως θα αντέξει ένας παίκτης ‘’άγουρος’’ τεχνικά και χωρίς πολλές εμπειρίες το βάρος της Ευρωλίγκα αφού και σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμη ατελής. Λογικά οι 7 πόντοι και τα 3,5-4 ριμπάουντς σε μέσο όρο 20 λεπτών είναι τα αναμενόμενα νούμερα. Οτιδήποτε λιγότερο θα είναι μείον, οτιδήποτε παραπάνω κέρδος.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.