Όλα όσα είδαμε στο Κίελτσε

Δεκαπέντε ημέρες παραμονής στο Κίελτσε της Πολωνίας κοντά στους Καρντόσο και παίκτες της ΑΕΚ. Οι εντυπώσεις μας...

Δεκαπέντε ημέρες παραμονής στο Κίελτσε της Πολωνίας ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης με την επιστροφή της ΑΕΚ στην Αθήνα. Διάστημα στο οποίο ο Μιγκέλ Καρντόσο φρόντισε να περάσει (όσο μπορούσε) την φιλοσοφία του στους παίκτες της Ένωσης. Με κάθε λεπτομέρεια. Με πολλή θεωρία και ακόμα περισσότερη εξάσκηση εντός γηπέδου. Οι προπονήσεις… ξεχείλιζαν από τακτική. Οι πληροφορίες στο μυαλό του κάθε ποδοσφαιριστή πολλές. 

«Κάθε παίκτης σε κάθε θέση έχει 3-4 καινούργια πράγματα στο μυαλό του που πρέπει να κοιτάξει» είπε ο Μάριος Οικονόμου σε ερώτηση που του έκανα για τα τακτικά ζητούμενα όλο το προηγούμενο διάστημα. Απάντηση που κρύβει πολλές αλήθειες και αποτυπώνει την κατάσταση που βίωσαν οι «κιτρινόμαυροι» καθημερινά στο Κίελτσε. 

Δεν είναι εύκολα όσα ζητάει ο Καρντόσο και το σημαντικότερο είναι ότι όλα αυτά απαιτούν χρόνο για να αφομοιωθούν και να βγουν στο γήπεδο στον βαθμό που θα ικανοποιήσει τον κόσμο. Σίγουρα, η ΑΕΚ κατά διαστήματα έβγαλε στο γήπεδο όσα δούλεψε στις προπονήσεις. Είναι δεδομένο και προφανές ότι χρειάζεται ακόμα χρόνο για να βρεθεί στην κατάσταση που ο Πορτογάλος θα χαμηλώσει τις ταχύτητες δουλειάς… 

Το χτίσιμο της επίθεσης από τον τερματοφύλακα και τα στόπερ δεν είναι εύκολη υπόθεση, όπως και το passing game με σωστές μεταβιβάσεις, το pressing και το ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Απαιτούνται πολλές ώρες δουλειάς. Σε προπονήσεις και φιλικά. Το βασικό πλάνο είναι το 4-2-3-1. Αυτό δούλεψε τις προηγούμενες ημέρες, αυτό φρόντισε να κατανοήσουν οι παίκτες του. Με αυτό, κυρίως, θα πορευθεί στην τρέχουσα σεζόν. 

Ο Πορτογάλος προπονητής έριξε όλο αυτό το διάστημα το βάρος του στην τακτική και πολύ καλά έκανε. Θα ήταν ευχής έργο για τον ίδιο να είχε όλο το ρόστερ συμπληρωμένο για να μην χαθεί χρόνος, όμως τα κενά ήταν λίγα και ο Βέρντε με τον (πιθανότατα) Ολιβέιρα δεν θα χρειαστούν μεγάλο διάστημα για να ενσωματωθούν στην ομάδα και τη νέα φιλοσοφία της. 

Όταν και εφόσον η ομάδα φτάσει σε έναν βαθμό που θα μπορεί να δουλέψει και άλλα πράγματα ο Καρντόσο θα το κάνει. Αλλά για την ώρα (ορθώς) προέχει η τελειοποίηση όλων όσων ζητάει. Καλύτερα να ξέρουν ένα σύστημα, μία τακτική, μία φιλοσοφία όσο καλύτερα μπορούν, παρά να έχουν 3-4 και διαφορετικά ημιτελεί πλάνα που περισσότερο θα τους… ζαλίσουν. 
Ο Καρντόσο έχει στο μυαλό του να κάνει μια ΑΕΚ επιθετική. Μια ΑΕΚ που θα κυριαρχεί στο γήπεδο. Έχει δουλέψει πολύ και πιστεύει ακόμα πιο πολύ ότι το εγχείρημά του θα στεφθεί από επιτυχία. Δείχνει αποφασισμένος να πετύχει. Αν μιλήσει κανείς μαζί του θα του το μεταδώσει γρήγορα. 

Η υπομονή, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, θα πρέπει να είναι το βασικό συστατικό του πρότζεκτ. Και η στήριξη επίσης. Γιατί κάποιες φορές η τύχη που πρέπει να είναι αρωγός σε κάθε νέα προσπάθεια σου γυρίζει την πλάτη. Δεν πρέπει όμως να γκρεμιστεί με το πρώτο στραβό αποτέλεσμα το πρότζεκτ που αποφάσισαν οι άνθρωποι της ομάδας να «χτίσουν» πριν μερικές εβδομάδες… 

ΥΓ: Προφανώς και υπάρχουν αδυναμίες και κενά. Γι’ αυτό είναι τα φιλικά και η προετοιμασία. Για να δουλευτούν οι ατέλειες. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.