Φάκελος Χαπ

Ένα ακόμη στοίχημα με ‘’άγουρο’’ ψηλό από τα πολλά που έχει βάλει τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός. Αυτή τη φορά το project λέγεται ‘Ιθαν Χαπ (23 ετών, 2μ.08) και είναι ο επόμενος ψηλός που θα μπει στο….εργαστήρι παραγωγής σέντερ του ΣΕΦ.

Ένα ακόμη στοίχημα με ‘’άγουρο’’ ψηλό από τα πολλά που έχει βάλει τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός. Αυτή τη φορά το project λέγεται ‘Ιθαν Χαπ (23 ετών, 2μ.08) και είναι ο επόμενος ψηλός που θα μπει στο….εργαστήρι παραγωγής σέντερ του ΣΕΦ.

ΤΙ ΠΗΡΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ένα από τους πλέον διαφημισμένους ψηλούς που έπαιξαν στο NCAA την τελευταία διετία. Βρέθηκε εκτός ΝΒΑ γιατί στο ντραφτ εκτιμήθηκαν περισσότερο οι χτυπητές αδυναμίες του παρά η μεγάλη προοπτική του. Προφανώς και δεν είναι παίκτης που θα κριθεί τους επόμενους μήνες αλλά σε βάθος χρόνου. 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: Ουισκόνσιν (2015-19)

ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ: Γεννημένος σε μια μικρή πόλη του Ιλινόι ο Χαπ πέρασε τα πρώτα μπασκετικά του χρόνια στο τοπικό γυμνάσιο και πολύ γρήγορα έφτιαξε όνομα ως ένας ταλαντούχος ψηλός. Προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετών κολεγίων μεσαίας ταχύτητας και τελικά βρέθηκε στο Ουισκόνσιν αλλά τη λάθος….χρονιά. Τη σεζόν 2014-15 όταν εντάχθηκε στο δυναμικό των Μπάτζερς αποφάσισε να μην παίξει και για να μη χάσει ένα χρόνο από την κολεγιακή τετραετία του έκανε το λεγόμενο redshirt. Τη χρονιά λοιπόν που κάθισε εκτός αγώνων έχασε τη μοναδική ευκαιρία να παίξει σε ένα φάιναλ φορ του κολεγιακού. Το Ουισκόνσιν με επικεφαλής τους Φρανκ Καμίνσκι, Σαμ Ντέκερ, Νάιτζελ Χέιζ έφτασε μέχρι τον τελικό του φάιναλ φορ πριν ‘’πέσει’’΄(63-68) με αντίπαλο το Ντιουκ στο επιβλητικό Λούκας Οϊλ της Ιντιανάπολης που φιλοξένησε τη διοργάνωση. Πολύ γρήγορα ο Χαπ μπήκε στο πνεύμα της ομάδας και στον ανταγωνισμό της αρκετά δυνατής περιφέρειας Big Ten που έχει μεγάλη παράδοση στην ανάδειξη καλών ψηλών! Την πρώτη του σεζόν ήταν ο καλύτερος πρωτοετής της περιφέρειας και τη δεύτερη ο πιο βελτιωμένος παίκτης. Την τελευταία διετία τα νούμερα του εκτοξεύθηκαν στη….στρατόσφαιρα με σχεδόν 18 πόντους και 10 ριμπάουντς ανά αγώνα! Αυτό του έδωσε ουκ ολίγες ατομικές διακρίσεις και μάλιστα στο τέλος της τέταρτης κολεγιακής του χρονιάς ήταν στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα όλων των Αμερικάνικων κολεγίων! Αν αναλογιστεί κανείς πόσοι παίκτες παίζουν στα 320 κολέγια πρώτης κατηγορίας του NCAA γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της διάκρισης. Το τέλος της κολεγιακής του καριέρας τον βρήκε σε μια ακόμη περίοπτη θέση. Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της περιφέρειας με 2000 πόντους και 1000 ριμπάουντς στην καριέρα του. Το 2018 αποφάσισε να δηλώσει για πρώτη φορά συμμετοχή στο ντραφτ αλλά βλέποντας ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον από ομάδες του ΝΒΑ επέστρεψε στο κολέγιο και φέτος δεν επελέγη στο ντραφτ! Μετά από μια σύντομη και όχι πετυχημένη παρουσία στο Summer League με το Σικάγο πήρε τον δρόμο για την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό.

ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ: Τρεις από τις τέσσερις χρονιές του Χαπ το Ουισκόνσιν έπαιξε στο τελικό τουρνουά του NCAA χωρίς όμως ποτέ να επαναλάβει την εκπληκτική πορεία του 2015. Το 2016 έφτασε μέχρι τους 16 πριν αποκλειστεί από το Νοτρ Ντέιμ του Ζακ Ογκαστ απέναντι στον οποίο είχε 14 πόντους και 12 ριμπάουντς. Και στα παιχνίδια των δύο πρώτων γύρων είχε παρεμφερή νούμερα (17-19 πόντοι και 7-9 ριμπάουντς). Το 2017 έφτασε πάλι στους 16 αφού στον πρώτο γύρο αντιμετώπισε το Βιρτζίνια Τεκ του Ζακ Λεντέι! Απέναντι στον πρώην ερυθρόλευκο είχε 10 πόντους και 8 ριμπάουντς. Στα άλλα δύο παιχνίδια του τελικού τουρνουά εκείνη τη σεζόν 12 και 22 πόντους (με τη Φλόριντα) και μέσο όρο 7 ριμπάουντς. Το 2018 η ομάδα δεν έφτασε στο τελικό τουρνουά και το 2019 έπαιξε μόλις ένα γύρο πριν αποκλειστεί από το ‘Ορεγκον. Στον τελευταίο αγώνα της κολεγιακής του καριέρας είχε 12 πόντους και 8 ριμπάουντς.

ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ: O Νάιτζελ Χέις που έπαιξε για λίγο στο ΝΒΑ, πέρσι στην Τουρκική Γκαλατασαράι και από φέτος ανήκει στη Ζάλγκιρις ήταν ο ‘’δίδυμος’’ του Χαπ μέσα στη ρακέτα στο κολέγιο.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ: Επίσης ολιγομελής λίστα. Δούλεψε για λίγο με τον βετεράνο Μπο Ράιαν στον τελευταίο χρόνο της κολεγιακής του καριέρας και με τον λιγότερο γνωστό Γκρεγκ Γκαρντ που πήρε τη θέση του σαν χεντ κόουτς στο Ουισκόνσιν.

BASEBALL CONNECTIONS: Μπορεί και ο πατέρας του και ο αδελφός του να έπαιξαν λίγο και χαμηλής ποιότητας κολεγιακό μπάσκετ αλλά οι αθλητικές συγγένειες του Χαπ πρέπει να αναζητηθούν σε άλλο σπορ. Είναι ξάδελφος του Τζι Εϊ Χαπ, ενός πολύ γνωστού πίτσερ στο μπέιζμπολ που πλέον σε ηλικία 36 ετών παίζει για τους Νιου Γιορκ Γιάνκις και πέρσι έγινε all star.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Εξαιρετικός ριμπάουντερ και φοβερός πασέρ για το ύψος του. Ψηλό μπασκετικό IQ. Τελειώνει φάσεις αποκλειστικά κοντά στο καλάθι. Διαθέτει καλές κινήσεις με τη μπάλα για ψηλό παίκτη και μπορεί να τελειώσει φάσεις ακόμη και ντριμπλάροντας ή μέσα σε φορτωμένη ρακέτα. 

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ: Στο κολέγιο έπαιξε κυρίως στη θέση 4 αλλά στην Ευρώπη η αδυναμία του να σουτάρει μακριά από το καλάθι θα τον μετατρέψει σε πεντάρι! Παρότι προσπαθεί στην άμυνα χωρίς αθλητικά προσόντα και με αδούλευτο σώμα είναι ευάλωτος ειδικά στον αέρα και στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Ακίνδυνος πίσω από τα 4 μέτρα και με ελάχιστες επιλογές επιθετικού παιχνιδιού. Δεν είναι γρήγορος, δεν είναι εκρηκτικός. Εάν δουλέψει για να παραμείνει τεσσάρι θέλει τόνους προπόνησης στο σουτ, εάν δουλέψει για πεντάρι στην Ευρώπη θέλει τόνους προπόνησης στη δύναμη. 

ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Θα είναι μια πολύ δύσκολη πρώτη χρονιά για τον Χαπ. Πρώτη φορά εκτός Αμερικής πέρα από τα δεδομένα προβλήματα προσαρμογής που θα αντιμετωπίσει θα πέσει κατευθείαν στα βαθιά νερά της Ευρωλίγκα. Οτιδήποτε πάνω από 4-5 πόντους και αντίστοιχο μέσο όρο ριμπάουντς θα είναι plus. Γύρω στο 55% στα δίποντα είναι το λογικό ποσοστό αλλά όταν θα σουτάρει βολές στο ΣΕΦ θα κάνουν την….προσευχή τους αφού αντίστοιχο ή και μικρότερο θα είναι το ποσοστό του από τη γραμμή.


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.