Ο Γραμμένος του ’11, ο Γραμμένος του ’19, τα γραμμένα της ιστορίας

Η αθωωτική απόφαση για Ρέμο, η ρήση του προέδρου της Ε.Π.Ο. για τον Ηρακλή και οι φράσεις του που -δίκην ιστορικής αναγκαιότητας και δικαιοσύνης- χρειάζονται επεξήγηση.

Ηταν σε μια εκπομπή καλεσμένος, στη “Δίκη”, τον Απρίλιο του 2018 ο Βαγγέλης Γραμμένος. Εναν χρόνο και κάτι μήνες πίσω… Πώς περνάει ο καιρός. Και πώς τα φέρνει ο καιρός. 
Κάποια στιγμή από το πάνελ της εκπομπής (μεταξύ άλλων, οι δημοσιογράφοι, Κυριάκος Θωμαϊδης και Γιώργος Μπούζος) τονίζεται στον πρόεδρο της Ε.Π.Ο. ότι… “ο Ηρακλής έχει πληρώσει το μάρμαρο” από διάφορες υποθέσεις που ταλάνισαν το ελληνικό ποδόσφαιρο (και πήγανε και σε δικαστικές αίθουσες) από το 2011 και μετά. 
Τότε είναι που ο Γραμμένος, με ύφος ενοχλημένο, αντιδρά και λέει: “Το αυτονόητο μου λέτε… Το αυτονόητο μου λέτε. Δεν γνωρίζω εγώ τι έχει συμβεί με τον Ηρακλή;”. Μάλιστα… 
Το ύφος του προέδρου της Ε.Π.Ο. δεν επιδέχετο καμία αμφισβήτηση. Προφανώς και ξέρει τι έχει συμβεί με τον Ηρακλή. Προφανώς και ήξερε και τότε (το 2011) πολλά από όσα έχουν συμβεί στον Ηρακλή και βρέθηκε υποβιβασμένος εν μέσω ενός απογεύματος (Μάιος του 2011) καταδικασμένος από δύο επιτροπές, κολλητά χρονικά η μία στην άλλη. 
Το ύφος του Γραμμένου δεν επιδέχετο καμία αμφισβήτηση. Δυστυχώς όμως έκτοτε δεν τον ακούσαμε ποτέ να (μας) λέει α) ποιο είναι το αυτονόητο και β) τι έχει συμβεί με τον Ηρακλή. Οπως είπε, υπήρχαν υποθέσεις, δικαστικές, σε εξέλιξη. Και δεν θα έκανε κάποιο σχόλιο.

Από πρόεδρος της ΕΠΣΜ

Προφανώς και ξέρει ο Γραμμένος διότι ήταν πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας. Δεν μπήκε τώρα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ισως και να μπορεί να απαντήσει πώς μια κατηγορία του Ηρακλή για πλαστογραφία, κρίθηκε με το άρθρο (όχι για πλαστογραφία που δεν είχε ποινή υποβιβασμού, αλλά) για δυσφήμηση του αθλήματος που είχε υποβιβασμό. 
Στον Ηρακλή όλα αυτά τα χρόνια έγιναν εγκλήματα διοικητικά. Δυστυχώς για τον Ηρακλή και επαναλαμβανόμενα. Ο Ηρακλής μεταμορφώθηκε σε αδύναμο κρίκο, βορά στις ορέξεις του καθενός. Ναι, ισχύει. Από την άλλη όμως, η δικαιοσύνη δεν είναι των δυνατών και των αδυνάτων, είναι όλων. 

Το άλλο με την αδειοδότηση

Ισως επίσης και να ξέρει ο Γραμμένος το γιατί εκείνη τη χρονιά (2011) ο Ηρακλής ήταν η μόνη ομάδα που κρίθηκε μη βιώσιμη, δεν αδειοδοτήθηκε και τιμωρήθηκε με υποβιβασμό. Κι όταν έναν χρόνο μετά άλλαξε η ποινή -και δεν ήταν υποβιβασμός αλλά περιορισμός στις μεταγραφές- εμφανίστηκαν 7 (πρωτόδικα) ομάδες που δεν πήραν άδεια. Το ίδιο και το 2017 με τον υποβιβασμό που άλλαξε πάλι και δεν έχει υποβιβασμό. 
Ισως και να τα ξέρει όλα αυτά ο Γραμμένος… 

Η αθώωση 

Γιατί όμως το 2011 μπήκε πάλι ξαφνικά στην επικαιρότητα, 8 χρόνια μετά; Γιατί το συζητάμε τώρα; Γιατί είναι πάλι κομμάτι της επικαιρότητας; Πολύ απλά: γιατί τώρα ήρθε η αθωωτική ποινή στον Αντώνη Ρέμο (μαζί και με άλλους) για την κατηγορία της πλαστογραφίας του τότε.  
Πριν από λίγες μέρες από την επιτροπή εφέσεων της Ε.Π.Ο. εξετάστηκε η αίτηση του Ηρακλή (μετά την αθώωση του Ρέμου) για μερική αποκατάσταση της ΠΑΕ και την τοποθέτηση στη SL2. Υποθέσεις που τελεσιδίκησαν.
Ο Γραμμένος αφού όπως ο ίδιος είπε τα γνωρίζει θα μπορούσε να πάει εκεί -αυτόκλητα- και να πει: “Γεια σας είμαι ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. και με τη βαρύτητα της θέσης και του ρόλου μου θέλω να σας πω τι έχει συμβεί με τον Ηρακλή”. Ο ίδιος το είπε. Ξέρει. Και τότε, σίγουρα το έργο των δικαστών θα γινόταν πολύ εύκολο. 

Ο τρίτος, ο αμύητος

Γιατί λοιπόν τώρα, μπαίνει ξανά το 2011; Γιατί ο τρίτος, ο αμύητος δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει ότι αν δεν υπήρχε το 2011 δεν θα υπήρχαν ως παράγοντες στον Ηρακλή ο πρώην, Παπαθανασάκης, δεν θα υπήρχε ο νυν, Τομ Παπαδόπουλος. Δεν θα έψαχνε ο Ηρακλής με αλλαγή ΑΦΜ να βρει ύπαρξη ως εταιρεία. 
Και μάλιστα τότε (ίσως ο Γραμμένος το ξέρει και αυτό) με την κατηγορία της πλαστογραφίας για την οποία τώρα υπάρχει αθωωτική απόφαση, ήταν κι άλλες ομάδες. Σε κάποιες όμως η ευθύνη ήταν ατομική, του κακού υπαλλήλου της ΠΑΕ. Τιμωρήθηκε εκείνος (ο κακός υπάλληλος), τη γλίτωσε η ομάδα. Στον Ηρακλή όμως η ευθύνη ήταν της ομάδας. Και η κατηγορία για πλαστογραφία τιμωρήθηκε με το αδίκημα της δυσφήμησης του αθλήματος. Και υποβιβάστηκε. 

Τα διαφυγόντα έσοδα

Και τα διαφυγόντα έσοδα, τα τηλεοπτικά συμβόλαια, οι χορηγίες, παίκτες-περιουσιακά στοιχεία που έμειναν ελεύθεροι είναι -ακόμη- ανυπολόγιστα. Αυτά είναι τα γραμμένα της ιστορίας. Και για όλα αυτά, οι φράσεις του Γραμμένου , “Το αυτονόητο μου λέτε… Το αυτονόητο μου λέτε. Δεν γνωρίζω εγώ τι έχει συμβεί με τον Ηρακλή;” χρειάζονται και να πει ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. τι έχει γίνει με τον Ηρακλή. Είναι τόσο ξεκάθαρο. 


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.