Τα κορίτσια του Ραδίου: Ζωγραφίζοντας με ραδιενέργεια

Η 14χρονη Κάθριν Σάουμπ περνούσε τις ημέρες της με ένα μικροσκοπικό πινέλο στο στόμα της. Το ίδιο έκαναν και οι άλλες γυναίκες που δούλευαν στο εργοστάσιο κατασκευής ρολογιών στο Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ.  Κάθε εργάτρια είχε δίπλα της ένα μικρό πιάτο με σκόνη Ράδιου. Την ανακάτευε με μερικές σταγόνες νερού και λίγη κόλλα. Ο συνδυασμός αυτός έδινε μια φωσφορούχα πράσινη πάστα. ...

Η 14χρονη Κάθριν Σάουμπ περνούσε τις ημέρες της με ένα μικροσκοπικό πινέλο στο στόμα της. Το ίδιο έκαναν και οι άλλες γυναίκες που δούλευαν στο εργοστάσιο κατασκευής ρολογιών στο Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ. 

Κάθε εργάτρια είχε δίπλα της ένα μικρό πιάτο με σκόνη Ράδιου. Την ανακάτευε με μερικές σταγόνες νερού και λίγη κόλλα. Ο συνδυασμός αυτός έδινε μια φωσφορούχα πράσινη πάστα. To Undark. Με αυτή τα κορίτσια ζωγράφιζαν με προσοχή τους αριθμούς που αντιπροσωπεύουν την ώρα πάνω στα ρολόγια. Τα κορίτσια τα χαρακτήριζαν ζωγράφους των καντράν και τις παρακινούσαν να κρατούν τα πινέλα με το στόμα για μεγαλύτερη ακρίβεια. 

Αυτό που δεν γνώριζαν τα κορίτσια ήταν ότι η δουλειά τους θα τις σκότωνε. Η ραδιενέργεια είναι πλέον γνωστή και σχεδόν συνώνυμη με τον θάνατο. Αλλά στις αρχές του 20ου αιώνα, το Ράδιο είχε πρόσφατα ανακαλυφθεί, θεωρούνταν στοιχείο νεωτερισμού και η Αμερική είχε τρελαθεί με δαύτο. 

Το βιβλίο της Κέιτ Μουρ «Τα κορίτσια του Ραδίου: Η σκοτεινή ιστορία των λαμπερών γυναικών της Αμερικής», που παρουσιάζει το timeline.com μιλά για την ιστορία των εργατριών που έκαναν τη «λαμπερή» αυτή δουλειά και τελικά έχασαν τη ζωή τους οδυνηρά και πολύ νωρίς από τη θανατηφόρο ουσία. 

Το Ράδιο ανακαλύφθηκε από την Μαρί Κιουρί και τον σύζυγό της Πιερ Κιουρί το 1898. Απομονώθηκε ως καθαρό μέταλλο το 1910. Θεωρήθηκε σωτήριο καθώς εκτιμήθηκε ότι μπορούσε να θεραπεύσει σχεδόν όλα τα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου – τραγική ειρωνεία – και του καρκίνου. Το στοιχείο που έκανε τα πάντα να λάμπουν και ονομάστηκε «υγρός ήλιος», χρησιμοποιήθηκε στα πάντα, από τις οδοντόκρεμες και τις σκιές ματιών, μέχρι τις σοκολάτες και τα παιχνίδια. Επίσης φώτιζε πια τα πάντα από τα νοσοκομείο και τις αίθουσες συσκέψεων μέχρι τα θέατρα και τις βιβλιοθήκες. 

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.