10 κονσόλες που δεν τα κατάφεραν στη μάχη της gaming βιομηχανίας

Δεν μπορούν να είναι όλοι νικητές.Πριν από περίπου έναν χρόνο ασχοληθήκαμε με τις κονσόλες με τις...

Δεν μπορούν να είναι όλοι νικητές.

Πριν από περίπου έναν χρόνο ασχοληθήκαμε με τις κονσόλες με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών μέχρι τώρα, αλλά ήρθε η στιγμή να δούμε και εκείνα τα δέκα συστήματα που δεν στάθηκαν τόσο τυχερά.

Είναι πολύ λογικό, με τις εταιρείες να παλεύουν να κατακτήσουν την hardware αγορά, να υπάρχουν και περιπτώσεις που η συνταγή δεν πέτυχε, ή τουλάχιστον δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις ήδη υπάρχουσες πατέντες.

Πάμε να δούμε λοιπόν τα δέκα συστήματα που αγάπησε λιγότερο το κοινό σε όλα τα χρόνια της gaming βιομηχανίας.

Sega 32X (1994)

Το 32Χ ήταν μια κακή ιδέα από την αρχή. Κυκλοφόρησε το 1994, ως συνέχεια στο Sega Genesis. Ωστόσο, με το Sega Saturn να κυκλοφορεί το επόμενο έτος, οι προγραμματιστές δεν έδωσαν καν σημασία στη συσκευή. Μόνο 40 παιχνίδια δημιουργήθηκαν για το 32Χ. Παρόλο που έχει 32-bit γραφικά, λίγοι προγραμματιστές το εκμεταλλεύτηκαν. Στο τέλος, μόνο 650.000 μονάδες κατάφεραν να πωληθούν.

Nokia N-Gage (2003)

Η Nokia είχε την ιδέα για το συνδυασμό παιχνιδιού και των κινητών τηλεφώνων. Δυστυχώς, το εκτέλεσαν πολύ άσχημα. Προσπαθώντας να είναι μια συσκευή παιχνιδιών και ένα τηλέφωνο, οδήγησε σε έναν αδέξιο συνδυασμό του αριθμητικού πληκτρολογίου με τους ελέγχους παιχνιδιών.

Κυκλοφορώντας το 2003, το N-Gage προοριζόταν να ανταγωνιστεί το Game Boy Advance. Φυσικά και δεν τα κατάφερε, αφού πώλησε μόλις 5.000 τους πρώτους δύο μήνες με αναλογία στο Advance 100 προς 1. Παραδόξως, το N-Gage δημιούργησε διάδοχο, το N-Gage QD και κατάφερε να μην διακοπεί μέχρι το 2010. Να μην ξεχνάμε όμως ότι χωρίς το N-Gage, δεν θα υπήρχε το sidetalkin’.

Tiger Telematics Gizmondo (2005)

Όσο κακό ήταν το N-Gage, η Tiger ένιωσε την ανάγκη να το ανταγωνιστεί. Κυκλοφορώντας το 2005 στη Μεγάλη Βρετανία σε πολλά fanfare, το Gizmondo ήταν μια εντυπωσιακή αποτυχία. Εκτιμώμενο στα 229 δολάρια, το Tiger πούλησελησε μόνο 25.000 μονάδες. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την εκτόξευσή του, η Tiger διέκοψε το Gizmondo και κήρυξε πτώχευση.

Atari Jaguar (1994)

Το Jaguar ήταν τεχνικά η πρώτη μηχανή παιχνιδιών 32-bit στον κόσμο (ή ίσως 64-bit, ή ίσως 16-bit – εξαρτάται με ποιον συζητάτε) και κυκλοφόρησε το 1993 στην Αμερική και ένα χρόνο μετά στην Ευρώπη, λίγο πριν το PlayStation της Sony.

Θα έπρεπε λοιπόν να καταπλήξει τον κόσμο. Δυστυχώς, με ένα χειριστήριο που έμοιαζε με πληκτρολόγιο σε ΑΤΜ, μια απελπιστικά ελλιπή κυκλοφορία third party παιχνιδιών και μια αποτυχία της Atari να επενδύσει στην εσωτερική ανάπτυξη, το Jaguar ήταν λίγο πολύ νεκρό κατά την άφιξή του.

Το “παιχνίδι” κορυφώθηκε όταν οι Sega και Sony έβαλαν τους δικούς τους 32-bit διαδόχους και, αν και η Atari προσπάθησε να ενισχύσει το Jaguar με CD-ROM bolt-on το 1995, ήταν ήδη πολύ αργά. Τελικά διακόπηκε το 1996.

Apple Bandai Pippin (1996)

Το 1995, ο ιδρυτής της Apple, Steve Jobs, είχε ήδη διωχθεί από τη δική του εταιρεία από ένα διοικητικό συμβούλιο που είχε χάσει τελείως το μέτρο. Το Apple Pippin είναι ένα τέλειο παράδειγμα του είδους της κακής σκέψης που τείνει να κυριαρχεί στη δεκαετία της απουσίας του.

Μια προσπάθεια να ανοίξει κανείς την ιδέα μιας πλατφόρμας παιχνιδιών βίντεο με τον ίδιο τρόπο που το έκανε η JVC με το VHS, η αστεία αυτή ιδέα για όνομα λήφθηκε μόνο από την ιαπωνική εταιρεία παιχνιδιών Bandai και την νορβηγική εταιρεία Katz Media.

Ξεκινώντας από $599 στις ΗΠΑ και γεφυρώνοντας με πολύ κακό τρόπο τους κόσμους του οικιακού υπολογιστή και της κονσόλας, διακόπηκε 2 χρόνια αργότερα.

Philips CD-i (1991)

Το 1991, η Philips προσπάθησε να δημιουργήσει μια συσκευή πολυμέσων βασισμένη στο CD. Ωστόσο, στα $ 700 το CD-i απέτυχε να επιβιώσει. Δεν κατάφεραν να προσελκύσουν προγραμματιστές παιχνιδιών και, σε μια συμφωνία με τη Nintendo, τέσσερα από τα χειρότερα video games εισήχθησαν στο CD-i: Link: The Faces of Evil, Zelda: The Wand of Gamelon, Zelda’s Adventure και Hotel Mario Επιπλέον, παρουσίασε το χειρότερο σχέδιο χειριστηρίου.

Tiger Game.com (1997)

Μια ακόμα κακοσχεδιασμένη φορητή συσκευή, το Game.com ήλπιζε να επωφεληθεί από τη διαφημιστική εκστρατεία του Internet στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Με τη σύνδεση στο Διαδίκτυο να είναι στα πάνω της, κανένα από τα παιχνίδια του Game.com δεν χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να φορτώσει υψηλά αποτελέσματα και να περιηγηθεί σε μια text-only έκδοση μόνο του Ιστού. Και θα μπορούσατε να το κάνετε μόνο αν έχετε αγοράσει την πρόσθετη κασέτα Internet. Παρόλο που παρουσίασε μια οθόνη αφής και κάποιες λειτουργίες PDA, οι πωλήσεις του ήταν ανεπαρκείς και διακόπηκε το 2000.

3DO Interactive Multiplayer (1993)

Το πνευματικό τέκνο του ιδρυτή της EA Trip Hawkins, το 3DO εισήχθη το 1993 ως μια ακόμη πλατφόρμα πολυμέσων που βασίζεται σε CD. Ωστόσο, με τιμή $600, πολλοί καταναλωτές αναρωτήθηκαν γιατί χρειάζονται μια πλατφόρμα πολυμέσων που βασίζεται σε CD. Το 3DO σταμάτησε το 1996.

RCA Studio II (1977)

 

Οι πρώτες ημέρες του video gaming είδαν μερικά ενδιαφέροντα σχέδια για κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Το Studio II πρέπει να είναι ένα από τα πιο περίεργα. Ενώ ήταν μια από τις πρώτες κονσόλες που χρησιμοποιούσαν κασέτες ROM, δεν είχε χρωματικά γραφικά και ίσως να είχε το χειρότερο χειριστήριο στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών. Πόσο κακό; Τα χειριστήρια ήταν καντράν αριθμών. Όταν πολλές κονσόλες διέθεταν ένα joystick ή τουλάχιστον ένα directional key pad, αυτό το χειριστήριο ξεχώρισε για τον κάκιστο σχεδιασμό του.

Nintendo Virtual Boy (1995)

Με το Virtual Boy, η Nintendo προσπάθησε να δημιουργήσει μια κονσόλα παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας. Ενώ θεωρητικά ήταν φουτουριστικό, στην πράξη ήταν μια καταστροφή. Οι άνθρωποι παραπονέθηκαν για πόνο στο λαιμό και πίεση των ματιών από τη χρήση του Virtual Boy. Και η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Τα παιχνίδια ήταν μόνο σε ένα χρώμα, ένα περίεργο κόκκινο, και δεν ήταν καν πραγματικά 3D. Κυκλοφορώντας το 1995, το Virtual Boy σταμάτησε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα.


Εσείς ποια κονσόλα που έχει βγει στην αγορά θεωρείτε ότι θα έπρεπε να κοπεί, πριν κυκλοφορήσει; Πείτε μας στα σχόλια!


H Μαριάντζελα (Angelgraph) είναι News Overlord στο Gaming Dep του IGN Greece. Όταν δεν γράφει ή δεν ασχολείται με τα social media του IGN, μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook και το Twitter. Keep Gaming Buddies!

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.