Fire Emblem: Three Houses Review

Δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία…Μία ήπειρος, τρεις εκκολαπτόμενοι ηγεμόνες, τρεις...

Δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία…

Μία ήπειρος, τρεις εκκολαπτόμενοι ηγεμόνες, τρεις ιστορίες. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της πολυαναμενόμενης νέας προσθήκης της TacticalRPG σειράς FireEmblem. Και εξαιρετικά υλοποιημένης θα προσθέσω εγώ… Η IntelligentSystemsέκανε και πάλι το θαύμα της, προσφέροντάς μας ουσιαστικά τρεις διαφορετικές εμπειρίες στον ίδιο τίτλο. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η σειρά φημίζεται, όχι μόνο για το εξαιρετικό gameplay της και τις μάχες, άλλα και για τα καλογραμμένα σενάριά της.

Σε αυτό το κεφάλαιο, κεντρικός πρωταγωνιστής (ή πρωταγωνίστρια, καθώς μπορούμε να επιλέξουμε το φύλο) είναι ο Byleth, μισθοφόρος κατ’ επάγγελμα. Προτού τον γνωρίσουμε όμως, ξεκινάμε με ένα υπέροχο εισαγωγικό cinematic– το οποίο μάλλον κάποια στιγμή θα χρειαστεί να ανατρέξετε στα Extras για να το ξαναδείτε. Σε αυτό παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός πολέμου, που καταλήγει σε μονομαχία μεταξύ των αρχηγών. Οι χαρακτήρες αυτοί και τα όπλα τους, κεντρίζουν την προσοχή μας. Fastforwardαρκετούς αιώνες μετά, όπου ο ήρωας μας συστήνεται μέσω μιας μυστηριώδους κοπελίτσας, βγαλμένης από τα βάθη του μυαλού του. Χωρίς πολλές και περαιτέρω λεπτομέρειες για το παρελθόν του, βουτάμε κατευθείαν σε μία μάχη ενάντια σε μία συμμορία ληστών (όπου ο λήσταρχος ονομάζεται… Kostas!). Κατά τη διάρκειά της, ουσιαστικά σώζουμε και στη συνέχεια γνωρίζουμε και τους προαναφερθέντες νεαρούς ηγέτες, οι οποίοι φοιτούν στη μεγαλύτερη στρατιωτική και θρησκευτική ακαδημία στο –ουδέτερο- κέντρο της ηπείρου. Έπειτα από επίσημη πρόσκληση, ο Byleth καταλήγει και αυτός εκεί, ως καθηγητής. Θα είναι όμως τα πράγματα τόσο ρόδινα όσο φαίνονται;

Το πρώτο μέρος της ιστορίας αναλώνεται αποκλειστικά στην ακαδημία. Επιλέγετε ποιον οίκο από τους τρεις θα διδάξετε και ακολουθείτε το μονοπάτι του και την καθημερινότητά του. Κάθε ένας, έχει διαφορετικούς και ενδιαφέροντες χαρακτήρες, τους οποίους όχι μόνο καλείστε να εκπαιδεύσετε στην τέχνη του πολέμου, αλλά να γίνετε και μέντορές τους και να τους κάνετε να δεθούν μεταξύ τους, αλλά και μαζί σας. Η ζωή στην ακαδημία θα σας κρατήσει απασχολημένους για δεκάδες ώρες: έχετε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα όπου κάθε Κυριακή είναι το ρεπό σας και επιλέγετε πώς θα το περάσετε. Τριγυρνώντας και μιλώντας με μαθητές και εκπληρώνοντας sidequests; Με ξεκούραση; Με μάχες; Με σεμινάρια; Κάθε Δευτέρα έχετε το tutoring και κάθε τέλος του μήνα το mainmission, που είναι η μεγάλη μάχη. Η όλη διαδικασία είναι ευχάριστη αν και κακά τα ψέματα, μετά από κάποια στιγμή καταντάει λίγο μονότονη. Όμως εδώ είναι η μαγκιά: αν δε γουστάρετε, τα κάνετε σχεδόν όλα skip! Φυσικά το κόστος είναι ότι η εξέλιξη των σπουδαστών δεν εξαρτάται από εσάς, αλλά αν θέλετε να τρέξετε το progressionσας στο δεύτερο μέρος, είναι ιδεατό. Ελευθερία επιλογής κυρίες και κύριοι!

Ειδική αναφορά θα κάνουμε στο πάρα πολύ άνετο και εύχρηστο fasttravelingsystem, όπου είναι ιδανικό για να βρίσκεστε κοντά σε (highlighted στο χάρτη παρακαλώ) questobjectivesή άτομα ενδιαφέροντος, κάνοντας έτσι την εξερεύνησήσας ευκολότερη. Εμείς θα σας προτείναμε να μην αμελήσετε τα καθήκοντά σας, βάζοντάς τα στον αυτόματο, καθώς το δέσιμο μεταξύ των χαρακτήρων προσφέρει όχι μόνο bonusesστις μάχες, αλλά είναι και το αλατοπίπερο του σεναρίου. Άλλωστε οι διάλογοι είναι σχετικά compactκαι δεν κουράζουν. Σκεφτείτε κιόλας ότι τα ιδεώδη του κάθε οίκου είναι ξεχωριστά, οπότε στα μάτια μας, αξίζει να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το υψηλότατο replayvalueτου.

Πριν περάσουμε στο battlesystem, να αναφέρουμε ότι στο Fire Emblem: Three Houses επανέρχεται η επιλογή ανάμεσα σε classicgameplayμε permadeathκαι casual, όπου συγχωρούνται τα λάθη και κατά συνέπεια η όποια στρατηγική απερισκεψία μας. Εννοείται πως για τις ανάγκες του reviewεπιλέξαμε το casual, ειδάλλως με την τελειομανία που μας πιάνει, θα το διαβάζατε σε αρκετό καιρό μετά… Πάντως ακόμα και το πατροπαράδοτο στυλ να προτιμήσετε, μην αγχώνεστε και πολύ, μιας και ο Bylethέχει τον κρυφό άσο στο μανίκι του, το DivinePulse, που σας επιτρέπει -μέχρι κάποιες φορές- να γυρίσετε το χρόνο πίσω και να διορθώνετε τα κακώς κείμενα.

Από εκεί και έπειτα έχουμε τις κλασικές ισομετρικές turnbased μάχες. Αν υπάρχει μία παρατήρηση που θα θέλαμε να κάνουμε, είναι να μη φοβηθείτε να το δοκιμάσετε και σε υψηλότερη δυσκολία- το normal επίπεδο μας φάνηκε σχετικά εύκολο. Το rosterσας αποτελείται ως επί το πλείστον από τους μαθητές σας, αλλά μπορείτε να κάνετε recruit και άλλους χαρακτήρες, αναλόγως σε ποια statsδίνουν βάση (ναι που και που πρέπει να κάθεστε και εσείς στα θρανία…), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα συμμετέχουν και allies που τους χειρίζεται η CPU. Στο τέλος κάθε μάχης μάλιστα, βγαίνει και MVP! Μια επιπλέον διαφοροποίηση σε σχέση με τίτλους του παρελθόντος, είναι ότι καταργείται η τριγωνική ιεραρχία των όπλων (το σπαθί υπερέχει στις μάχες του τσεκουριού, το τσεκούρι υπερέχει του δόρατος, το δόρυ υπερέχει του σπαθιού). Πλέον μπορείτε να επιλέγετε κατά βούληση ποιο όπλο θα χρησιμοποιεί ο καθένας, με την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων να εξαρτώνται από το levelτου ήρωα και από την ευχέρειά του σε αυτό. Τα επίπεδα γνώσεων στις διαφορετικές (και μπόλικες) κατηγορίες από την άλλη, καθορίζουν επίσης σε ποια classes μπορούν να ενταχθούν οι μαχητές μας. Συνολικά μπορούμε να πούμε πως η combat εμπειρία μάς ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη.

Ο εικαστικός τομέας είναι ο μόνος που έχουμε ένα μικρό παράπονο. Συνολικά το παιχνίδι είναι πολύ όμορφο, ειδικά τα animatedcutscenes, απλά η απεικόνιση των celshaded χαρακτήρων ingame και στα κοντινά πλάνα, νιώθουμε πως δεν είναι αρκετά ραφιναρισμένη. Η γνώμη μας επί του θέματος δεν άλλαξε ούτε στο handheld, όπως έχει συμβεί άλλες φορές, παρά τη χαμηλότερη ανάλυση. Ακόμα, έπεσαν στην αντίληψή μας θεματάκια με το lipsync, όχι κάτι τραγικό όμως. Ηχητικά, έχουμε πολύ όμορφες μελωδίες, ενώ το ιαπωνικό voiceactingείναι απαράμιλλο (σε αντίθεση με το αγγλικό που είναι… ε, meh…). Ίσως αναγνωρίσετε πληθώρα φωνητικών ηθοποιών, από animeόπως το Bleach, το MyHeroAcademia, το FullMetalAlchemist, το AssassinationClassroomκαι το Gintama.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για το Nintendo Switch, η οποία μας παραχωρήθηκε από τη CD Media.

Πηγή: IGN Greece


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.