O «Τούρκος» Μπόρις Τζόνσον

Στις 24 Ιουλίου του 2019 ο ξανθομάλλης Μπόρις Τζόνσον, αφού απέσπασε το 66% των ψήφων του συντηρητικού κόμματος, έγινε ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αντικαθιστώντας την απερχόμενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Δεν ήταν μόνον οι φανατικοί οπαδοί του Brexit που πανηγύρισαν με την εκλογή Τζόνσον, οποίος είναι υποστηρικτής ενός «σκληρού διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση....

Στις 24 Ιουλίου του 2019 ο ξανθομάλλης Μπόρις Τζόνσον, αφού απέσπασε το 66% των ψήφων του συντηρητικού κόμματος, έγινε ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου αντικαθιστώντας την απερχόμενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Δεν ήταν μόνον οι φανατικοί οπαδοί του Brexit που πανηγύρισαν με την εκλογή Τζόνσον, οποίος είναι υποστηρικτής ενός «σκληρού διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί στην Τουρκία πανηγύρισαν επίσης, για άλλους λόγους φυσικά.

Ο πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν μάλιστα από τους πρώτους ξένους ηγέτες που έσπευσε να συγχαρεί τον Τζόνσον εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι σχέσεις Τουρκίας – Βρετανίας θα ευδοκιμήσουν υπό την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Αυτό, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, οφειλόταν και στο γεγονός ότι ο Τζόνσον, στο πλούσιο γενεαλογικό δένδρο που διαθέτει, έχει κι έναν Τούρκο προπάππου – κάτι το οποίο στην Τουρκία θεωρείται αρκετό για να τον χαρακτηρίσουν «δικό» τους.
 
Οι Οθωμανοί πρόγονοι του Μπόρις Τζόνσον

Ειδικά στο χωριό Κάλφατ, περίπου εκατό χιλιόμετρα βορείως της Άγκυρας, οι κάτοικοι είχαν έναν ακόμη λόγο για να πανηγυρίσουν, διότι ο πατέρας του προπάππου του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, ο Χατζή Αχμέτ Ριζά Εφέντι, γεννήθηκε εκεί το 1813. Αυτός, που είχε εν μέρει και αλβανική καταγωγή, πήρε ως σύζυγο του μια Κιρκάσια (οι Κιρκάσιοι ή Τσερκέζοι είναι λαός του βορείου Καυκάσου, που ήταν μουσουλμάνοι, και μετά τους πολέμους με τους Ρώσους τον 19ο αιώνα αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στη Μικρά Ασία, όπου ζουν σήμερα περίπου δύο εκατομμύρια απόγονοί τους) και ο γιος του, ο Αλί Κεμάλ, εξελίχθηκε σε σημαντικό δημοσιογράφο και πολιτικό της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Αλί Κεμάλ Μπέης (1867-1922) ήταν Οθωμανός Τούρκος δημοσιογράφος, εκδότης εφημερίδας, ποιητής και φιλελεύθερος πολιτικός, ο οποίος ήταν επί τρεις μήνες Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Νταμάτ Φερίντ Πασά, Μεγάλου Βεζίρη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Αλί Κεμάλ Μπέη, ως Οθωμανός δημοσιογράφος ταξίδευε συχνά στην Ευρώπη και πήγαινε διακοπές σε διαφορετικές χώρες. Σε μια από τις πολλές επισκέψεις του στην Ελβετία, συναντήθηκε και ερωτεύτηκε ένα κορίτσι Αγγλοελβετικής καταγωγής, την Winifred Brun, κόρη του Frank Brun από το γάμο του με την Μάργκαρετ Τζόνσον. Παντρεύτηκαν στο Λονδίνο στις 11 Σεπτεμβρίου του 1903. Λόγω των φιλελεύθερων πεποιθήσεων του ο Αλί Κεμάλ εξορίστηκε επί Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ ΙΙ, αλλά όταν επέστρεψε στην Τουρκία αντιπολιτεύτηκε στο εθνικιστικό κίνημα των Νεότουρκων. Τελικά ο Αλί Κεμάλ δολοφονήθηκε το 1922 κατά τη διάρκεια του ελληνο – τουρκικού πολέμου. Ένα από τα παιδιά του ήταν και ο Βρετανός πολιτικός Στάνλεϊ Τζόνσον, ο παππούς του σημερινού πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας
 
Μπόρις Τζόνσον: ένα «ατομικό χωνευτήρι λαών»

Βέβαια ο Μπόρις Τζόνσον έχει από την άλλη πλευρά αγγλική, γερμανική και γαλλική καταγωγή, συμπεριλαμβανομένης και καταγωγής από τον βασιλιά Γεώργιο Β’ της Μεγάλης Βρετανίας. Επίσης από την πλευρά της μητέρας του Τζόνσον έχει και ρωσοεβραϊκή καταγωγή, καθώς ο παππούς του ήταν ο Ελιάς Αβέρι Λόου, που ήταν Ρωσοεβραίος μετανάστης στην Αμερική. Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον γεννήθηκε το 1964 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και γι’ αυτό έχει διπλή υπηκοότητα (Βρετανική και Αμερικανική). Σχετικά με το όνομά του Μπόρις, που είναι ρωσικό, λέγεται πως οι γονείς του το πήραν από έναν Ρώσο μετανάστη με αυτό το όνομα, τον οποίο συνάντησαν κάποτε και τους ενέπνευσε.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.