Ξεζουμίζοντας τη Γη

Τα 7,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, εξαιτίας του καταναλωτικού τρόπου ζωής των περισσοτέρων, εξαντλούν μέσα σε 7 μήνες τους πόρους που παράγει κάθε χρόνο η Γη και ζουν με «δανεικά»! Δύο ημέρες νωρίτερα από πέρυσι εξαντλήθηκαν φέτος τα παραγόμενα - προσφερόμενα αποθέματα φυσικών πόρων και έτσι από τις 29 Ιουλίου 2019 η ανθρωπότητα ζει στην ουσία με «δανεισμό»... από το 2020, όπως τουλάχιστον...

Τα 7,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, εξαιτίας του καταναλωτικού τρόπου ζωής των περισσοτέρων, εξαντλούν μέσα σε 7 μήνες τους πόρους που παράγει κάθε χρόνο η Γη και ζουν με «δανεικά»! Δύο ημέρες νωρίτερα από πέρυσι εξαντλήθηκαν φέτος τα παραγόμενα – προσφερόμενα αποθέματα φυσικών πόρων και έτσι από τις 29 Ιουλίου 2019 η ανθρωπότητα ζει στην ουσία με «δανεισμό»… από το 2020, όπως τουλάχιστον αναφέρει έρευνα του Global Footprint Network (GFN). Σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς, η ανθρωπότητα καταναλώνει ποσότητες που αντιστοιχούν σε 1,7 φορές τα αποθέματα της Γης.

Η Ημέρα Υπέρβασης της Γης (Earth Overshoot Day), η μέρα δηλαδή που η κατανάλωση αγαθών υπερβαίνει την ετήσια βιο-ικανότητα του πλανήτη, το 2018 ήταν η 1η Αυγούστου, το 2015 ήταν η 13η Αυγούστου, ενώ το 2014  ήταν η 19η Αυγούστου. Οι διάφοροι αρνητικοί παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη είναι οι εκπομπές αερίων του άνθρακα, η διάβρωση του εδάφους, η αποψίλωση των δασών, η λειψυδρία και η ποιότητα των αποθεμάτων νερού του πλανήτη.
 
Ανισότητες στο ξεζούμισμα του πλανήτη

Δεν εξαντλούν όμως εξίσου όλες οι χώρες τους πόρους του πλανήτη μας. Για παράδειγμα το Κατάρ έφθασε την ημέρα υπέρβασης των πόρων που του αναλογούσαν για το 2019 έπειτα από μόλις 42 ημέρες μέσα στη χρονιά. Από την άλλη η Ινδονησία θα έχει καταναλώσει όλους τους πόρους που της αναλογούν για αυτή τη χρονιά έπειτα από 342 ημέρες, δηλαδή στις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF). Ωστόσο, αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι Γάλλοι, τότε θα χρειαζόμασταν 2,7 πλανήτες, αλλά 5 ολόκληρους πλανήτες αν όλοι οι κάτοικοι του κόσμου υιοθετούσαν τον τρόπο που καταναλώνουν οι Αμερικανοί!

Το πιο βασικό συμπέρασμα και το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα αέρια του διοξειδίου του άνθρακα συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα και δεν μπορούν να απορροφηθούν πλήρως. Οι χώρες θα πρέπει να δεσμευθούν ώστε να λάβουν μέτρα για να κρατήσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη στο πλαίσιο των 2 βαθμών πάνω από τη θερμοκρασία που είχε ο πλανήτης πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση. Για να γίνει αυτό, όμως, σύμφωνα και με τις συστάσεις της Διεθνούς Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, θα πρέπει όλες οι χώρες να εφαρμόσουν συγκεκριμένες πολιτικές για να σταματήσει η χρήση των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2070. Αν περιορίζαμε τις εκπομπές άνθρακα κατά 30% τότε, υποστηρίζει το GFN, θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε την Ημέρα Υπέρβασης της Γης προς τα πίσω και μέχρι το 2030 αυτή θα είναι στις 16 Σεπτεμβρίου. Αν μάλιστα περιορίζαμε τις εκπομπές άνθρακα κατά 50%, τότε θα προσθέταμε 91 επιπλέον ημέρες στην επάρκεια ετήσιας παραγωγής πόρων του πλανήτη μας.
 
Ο ελληνικός τρόπος ζωής χρειάζεται 2,5 πλανήτες το χρόνο

Κάθε χρόνο λοιπόν εξαντλούμε όλο και νωρίτερα την ικανότητα της Γης να υποστηρίζει τον τρόπο ζωής μας, με αποτέλεσμα αφού έχουμε υπερσπαταλήσει τους φυσικούς πόρους μας, να ζούμε με… δανεικούς από το ίδιος μας το μέλλον. Φέτος, σε λιγότερο από 7 μήνες, η ανθρωπότητα ζήτησε από τη φύση όσα αυτή θα μπορούσε να μας δώσει σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr


Σχολιασμός

Γράψτε το σχόλιό σας

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ: NOVA TELECOMMUNICATIONS & MEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (δ.τ. NOVA M.A.E.)

ΑΦΜ: 099936189, ΔΟΥ ΦΑΕ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΘΗΝΩΝ 106, ΑΘΗΝΑ, 104 42

ΤΗΛ: 210-6158000, E-MAIL: info@novasports.gr

ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: NOVA M.A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ “UNITED GROUP OF COMPANIES”

ΝΟΜΙΜΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΑΔΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΩΡΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΟΥΚΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΜΕΑ (DOMAIN NAME): NOVA M.A.E.